autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Πώς να επισκευάσετε μόνοι σας τις γρατσουνιές

Πώς να επισκευάσετε μόνοι σας τις γρατσουνιές

Διαβάστηκε από 5520 αναγνώστες - 23/8/2024

Όσο βαθύτερη η γρατσουνιά, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για διάβρωση
Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο, καθαρίζετε σχολαστικά τις περιοχές
Αφού περάσετε το χρώμα, αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μια ώρα
Ακόμη πέντε βασικές συμβουλές

Όσο βαθύτερη η γρατσουνιά, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για διάβρωση

Οι γρατσουνιές, είτε μεγάλες είτε μικρές, είναι ένα θέαμα ιδιαίτερα άσχημο. Εκτός όμως από την όποια αλλοίωση έχει προκληθεί στην εμφάνιση του αυτοκινήτου μας, είναι και άλλοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, όπως η σκουριά. Ακόμη και μικρές και «αθώες» φαινομενικά επιφάνειες μπορούν να προσβληθούν από τη διάβρωση, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση. Αν η σκουριά βρει «χώρο», τότε μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες (από το προβλεπόμενο) ζημιές και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε άμεσοι στις επεμβάσεις μας στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο χρώμα. Και ενώ υπάρχει η άμεση μεν λύση του επαγγελματία, όντας η πλέον δαπανηρή, δεν είναι και πάντα η μόνη απαραίτητη για μικρές γρατσουνιές. Ας δούμε πως μπορείτε να επέμβετε μόνοι σας στις πληγείσες περιοχές. Η μπογιά του αυτοκινήτου αποτελείται από διαφορετικά στρώματα. Κάτω από το διαφανές και το μεταλλικό χρώμα βρίσκεται μια στρώση γέμισης, το αστάρι κι ένα στρώμα από φωσφορικό άλας. Αν οι φθορές έχουν προκληθεί μόνο στην περιοχή της διάφανης επίστρωσης, μπορούν να αφαιρεθούν με την χρήση ενός καθαριστικού χρώματος και μετέπειτα και στην συνέχεια με προϊόν αφαίρεσης γρατσουνιών. Επιπρόσθετα, εάν το επιζητά η ζημιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεπτό γυαλόχαρτο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ικανοποιητικό, ιδιαίτερα αν μουλιάζετε συχνά το γυαλόχαρτο στο νερό.

Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο, καθαρίζετε σχολαστικά τις περιοχές

Μετά το τρίψιμο, η περιοχή που είναι ματ θα πρέπει να γυαλιστεί έτσι ώστε να επανέλθει η λάμψη. Ύστερα, θα πρέπει να περάσετε με κερί την περιοχή, έτσι ώστε αυτή να σφραγιστεί. Για να καταλάβετε αν η γρατσουνιά έχει καταστρέψει τη διάφανη επίστρωση, γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ελαφρύ διάλυμα σαπουνιού. Αν το νερό γεμίσει την περιοχή της γρατσουνιάς και εξαφανιστεί για λίγο, η διαδικασία που σας περιγράψαμε αρκεί. Αν όμως η γρατσουνιά έχει περάσει πιο βαθιά, τότε, όπως αναφέραμε νωρίτερα, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα και μια πιο λεπτομερή επισκευή. Ας δούμε τώρα τι άλλο χρειάζεται να κάνετε, πλησιάζοντας στην ώρα του βαψίματος. Τα μέρη τα οποία σκοπεύετε να βάψετε πρέπει οπωσδήποτε να τα έχετε τόσο καθαρίσει, όσο και απολιπάνει σχολαστικά. Για τέτοιου είδους ενέργειες, η καλύτερη λύση είναι τα προϊόντα αφαίρεσης σιλικόνης. Μην ξεχνάτε, μέρη και εξαρτήματα στα οποία η πρόσβαση δεν είναι εύκολη (για παράδειγμα ο προφυλακτήρας), θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν την οποιαδήποτε ενέργεια. Ασφαλώς και το αποτέλεσμα θα υστερεί σε σχέση με ενός επαγγελματία, αλλά για κάποιες - πιο ήπιες - περιπτώσεις ζημιών ή σε κάποιο παλιό, ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην τελική, από το να καθυστερήσετε ή να μην κάνετε κάτι και να αφήσετε την σκουριά να καταλάβει χώρο, καλύτερα να κινηθείτε άμεσα.

Οι γρατσουνιές μπορεί να είναι είτε επιφανειακές είτε βαθιές. Από την μία, στις επιφανειακές, περιπτώσεις που στην πλειονότητα των οποίων τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με προϊόντα αφαίρεσης γρατσουνιών. Ολιγόλεπτη υπόθεση, μιας και αρκούν μικρά περάσματα, σκούπισμα των υπολειμμάτων με υγρό πανί και στέγνωμα με διάρκεια 15 λεπτών. Όσον αφορά τις βαθύτερες γρατσουνιές, τις κηλίδες σκουριάς, ακόμη και τα σπασίματα χρωμάτων, πρέπει αυτά να έχον επισκευαστεί πριν τη διαδικασία του βαψίματος. Το θέμα είναι που βρίσκεται η ίδια η ζημιά, καθώς είναι πολύ πιθανό το γεγονός να χρειαστεί η αφαίρεση εξαρτημάτων. Η περιοχή με την ζημιά πρέπει να κολληθεί καλά με ταινία κατά μήκος των άκρων της λαμαρίνας, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στα κενά.

Αφού περάσετε το χρώμα, αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μια ώρα

Αν τώρα υπάρχουν θραύσματα, κατάλληλο προϊόν είναι το στυλό επιδιόρθωσης, τα οποία βρίσκετε συνήθως στους κατασκευαστές. Συνήθως έχουν μια μικρή συρμάτινη βούρτσα, ρόλος της οποίας είναι να λειάνει τις γρατσουνιές. Στην συνέχεια περνάτε ταμποναριστά το χρώμα με ένα πινέλο και το αφήνετε να στεγνώσει. Εάν το πινέλο σας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος, δοκιμάστε να το εφαρμόσετε σε σταγόνες ή ακόμη και με μια βελόνα. Αφού κυλίσει διάστημα ίσο με μια ώρα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (και εδώ) το γυαλόχαρτο για να το γυαλίσετε.

Ακόμη πέντε βασικές συμβουλές

1)Προστατευθείτε από το νέφος και την σκόνη. Όταν τρίβετε το υλικό, χρησιμοποιείστε ειδική μάσκα. Αντίστοιχα, κατά το αστάρωμα και το βάψιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάσκα βαφής μιας χρήσης.

2)Οι αρκετά βαθιές ζημιές πρέπει να συμπληρωθούν με πληρωτικό υλικό. Για να γίνει αυτό, αναμείξτε το υλικό και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή. Έπειτα, αφήστε να στεγνώσει καλά.

3)Τρίψτε τις γεμισμένες περιοχές σχολαστικά μέχρι να μην παρατηρείτε ή αισθάνεστε ανομοιομορφίες, με την χρήση ενός λειαντήρα ή κάποιου τριβείου. Στο φινίρισμα προτιμείστε λεπτό κόκκο.

4)Προχωρήστε στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τη διαδικασία της λείανσης στην περιοχή στην οποία σκοπεύετε να βάψετε με την χρήση προϊόντος αφαίρεσης σιλικόνης.

5)Η επιφάνεια μπορεί να ψεκαστεί με υλικό γεμίσματος και να βαφτεί.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε