Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ψυκτικό του κινητήρα

Διαβάστηκε από 31393 αναγνώστες - 18/3/2021

Τις κρύες μέρες του Χειμώνα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ελέγξουμε στο αυτοκίνητό μας είναι το αντιψυκτικό του κινητήρα. Εκτός από την προστασία από τον πάγο, το συγκεκριμένο υγρό έχει και άλλες, πολύτιμες ιδιότητες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε.

Το υγρό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα ψύξης του αυτοκινήτου συμβάλλει στην σωστή απαγωγή της θερμότητας που εκλύεται από τον κινητήρα, προφυλάσσοντας τον από υπερθέρμανση. Το υγρό αυτό, διαθέτει συγκεκριμένα πρόσθετα, τα οποία αυξάνουν το σημείο βρασμού του. Αν παράλληλα δεν παγώνει σε κρύες συνθήκες, τότε αυτό ονομάζεται αντιψυκτικό, και είναι σωτήριο για τον κινητήρα.

Ο λόγος είναι απλός: Αν για παράδειγμα έχουμε μόνο νερό στο κύκλωμα ψύξης του αυτοκινήτου μας, σε χειμερινές συνθήκες με θερμοκρασία κάτω των 0 βαθμών (κάτι σύνηθες στις ορεινές και όχι μόνο περιοχές της Ελλάδας), αυτό θα παγώσει και ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κινητήρα, αφού μπορεί να ραγίσει ο κορμός του, κάνοντας το μοτέρ στην ουσία άχρηστο.

Εκτός αυτού όμως, το αντιψυκτικό έχει και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες: Προστατεύει ενάντια στην σκουριά, η οποία είναι ικανή να φράξει το ψυγείο, την αντλία νερού αλλά και τους αγωγούς μέσα στον κινητήρα. Επιπλέον, περιορίζονται τα άλατα, ενώ παράλληλα λιπαίνει την τρόμπα νερού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τη στάθμη και την κατάσταση του αντιψυκτικού υγρού που έχει το αυτοκίνητό μας. Γνωρίζουμε όμως πώς πρέπει να γίνεται αυτό σωστά;


 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις