Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
31 φωτογραφίες »

Έρχονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 10.000 ευρώ!

Διαβάστηκε από 162706 αναγνώστες - 11/6/2020

Θεωρούμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά και είναι για λίγους. Στην πραγματικότητα όμως, τόσο οι επιδοτήσεις (5-6.000 ευρώ), όσο και το «τρικ» με την μπαταρία (την νοικιάζεις και γλυτώνεις άλλες 5-6.000 ευρώ), τα κάνουν αρκετά πιο φτηνά. Ας δούμε πως.

Τι κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεχωριστά; Είναι trendy και προάγουν το οικολογικό μας προφίλ. Δεν ρυπαίνουν, είναι αθόρυβα, έχουν μηδέν κατανάλωση. Το τέλειο πακέτο! Οι μέχρι τώρα πολέμιοι της ηλεκτροκίνησης φώναζαν για μικρή αυτονομία και πενιχρό δίκτυο φόρτισης. Και τα δυο αυτά θέματα έχουν αρχίσει και βρίσκουν τον δρόμο τους.

Οι αυτονομίες των νέων μοντέλων κυμαίνονται από 200+ χιλιόμετρα, για μοντέλα πόλης, και φτάνουν ή ξεπερνούν τα 400+ χιλιόμετρα σε μεγαλύτερα μοντέλα. Οι νέοι ταχυφορτιστές φορτίζουν στο 80% την μπαταρία σε 20 λεπτά ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης επεκτείνεται. Μένει μόνο το μεγάλο κόστος της μπαταρίας, που ανεβάζει αρκετά την τιμή αγοράς (π.χ. το ηλεκτρικό VW e-up είναι πάνω από 10.000 ευρώ ακριβότερο από το «απλό»).



Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιδοτούν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχοντας καθιερώσει αρκετά πλούσιες παροχές, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν και συστήματα bonus-malus για τα ρυπογόνα οχήματα.
Στην Ιταλία π.χ. η επιδότηση είναι 6.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου χαμηλών ρύπων ενώ ισχύει πέναλτι έως και 2.500 ευρώ για οχήματα που εκπέμπουν πάνω από 250γρ CO2/χλμ., ενώ το κόστος αγοράς μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο με την δυνατότητα ενοικίασης της μπαταρίας. Στην πράξη λοιπόν, το κόστος αγοράς κατεβαίνει αρκετά με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο των 25.000 ευρώ, μετά την επιδότηση και την ενοικίαση της μπαταρίας, να κοστίζει λίγο πάνω από 15.000.



Επιπλέον κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας αλλά και οι φοροελαφρύνσεις για τα εταιρικά αυτοκίνητα (απαλλάσσονται για εκπομπές CO2 έως 50γρ./χλμ. και τιμή μέχρι 40.000 προ φόρων).
Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι μόλις τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνουν ευρείας παραγωγής, οι τιμές τους θα μειωθούν περισσότερο. Αρχίζετε να το σκέφτεστε, έτσι δεν είναι; Ας δούμε λοιπόν τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα έρθουν. 
 
Dacia electro-SUV
τιμή στη Γερμανία: περίπου 11.000 ευρώ
αναμενόμενη έναρξη πωλήσεων: 2021


 
Με βάση το κινεζικό μικρό SUV, Renault K-ZE, η Dacia θα κατασκευάσει το πρώτο της ηλεκτροκίνητο μοντέλο. Πάντως, ο e-κινητήρας του θα έχει ισχύ μόλις 45 PS, ενώ η αυτονομία του θα φτάνει τα 200 χιλιόμετρα.

e.Go Life
τιμή στη Γερμανία: κάτω από 16.000 ευρώ
αναμενόμενη έναρξη πωλήσεων: 2020


 
Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ιδιαίτερα προσιτή τιμή! Οι μπαταρίες είναι χωρητικότητας μεταξύ 14,5 και 23,5 kWh και θα αρκούν για αυτονομία έως και 145 km. Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμη αν το e.Go Life θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες εκτός της Γερμανίας

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις