Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γιατί είχε τόσο ακραία τιμή αυτή BMW M3 E30 Sport Evo;

Γιατί είχε τόσο ακραία τιμή αυτή BMW M3 E30 Sport Evo;

Διαβάστηκε από 9553 αναγνώστες - 18/6/2022

Κατά την άποψή μας, η τιμή ρεκόρ, που ξεπερνά τα 211.000 ευρώ, οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτα απΆ όλα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι πάνω από 200.000 ευρώ για μια Sport Evo είναι μια εξαιρετικά υψηλή τιμή. Ως αναφορά, σας πληροφορούμε πως στα τέλη του 2019, μία καλά συντηρημένη BMW M3 E30 Sport Evo με λιγότερο από 100.000 χιλιόμετρα ήταν διαθέσιμη στη Γερμανία με 134.900 ευρώ.

Κοινοποίησέ το »


Ένα γεγονός, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι η συγκεκριμένη M3 πουλήθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές των κλασσικών μοντέλων είναι αρκετά πιο μεγάλες. Η ήδη σπάνια M3 E30 είναι πολύ πιο δημοφιλής εκεί. Οι συλλέκτες είναι μερικές φορές πρόθυμοι να πληρώσουν εξαιρετικά υψηλές τιμές για πολύ καλά διατηρημένα αντίτυπα. Τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ή καλύτερα η έλλειψη αυτών, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. Σε δημοπρασία που έγινε τον Ιούλιο του 2020, δόθηκαν 250.000 δολάρια για μια BMW M3 E30 με λιγότερο από 13.000 στο καντράν.

Εκτός αυτού, όπως και με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, οι τάσεις και η μόδα είναι καθοριστικός παράγοντας για την διακύμανση της τιμής ενός αυτοκινήτου, ειδικά αν αυτό είναι συλλεκτικό. Η BMW E30 ήρθε πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο (αν και δεν είχε «φύγει» πραγματικά ποτέ), και η δημοσιότητά της ανέβηκε στα ύψη χάρη στην εμφάνισή της σε πολλά μουσικά βίντεο δημοφιλών Αμερικανών καλλιτεχνών.
Παράλληλα, στα τέλη του 2020 η BMW παρουσίασε δύο show car, που είχαν επιμεληθεί από την Νεϋορκέζικη streetwear εταιρεία «Kith»: η BMW M4 Design Study της Kith και η BMW M3 E30 Ronnie Fieg Edition. Έτσι, προωθήθηκε η γραμμή μόδας, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την «Kith», η οποία εξαντλήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.



Ακόμα και η Hot Wheels, παρήγαγε ένα αυτοκινητάκι M3 E30 με το έμβλημα της δημοφιλούς μάρκας ρούχων και skateboard «Supreme», τα οποία διατίθεντο σε τιμή 30 δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλες οι μινιατούρες πουλήθηκαν μέσα σε περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αυτή τη στιγμή, θα βρει κανείς στο eBay και άλλες ιστοσελίδες τα συγκεκριμένα Hot Wheels κλειστά στα κουτιά τους με τιμές που ξεπερνούν τα 190 ευρώ!
Στην εποχή που ζούμε, τα κοινωνικά δίκτυα, η μόδα, η μουσική κουλτούρα και τα αυτοκίνητα, εμπλέκονται περίεργα μεταξύ τους και μπορούν μέσα σε εξαιρετικά μικρά χρονικά διαστήματα να αυξήσουν ή να μειώσουν τη δημοτικότητα ενός προϊόντος, με άμεσες συνέπειες στο κόστος απόκτησης αυτού.

Η Mercedes 190 Evo II είναι ακόμα πιο ακριβή
Όλα τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αίτια που η BMW M3 E30 συνεχίζει και είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ένα πράγμα, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε: Η Sport Evolution ήταν η τελευταία, πιο ισχυρή και πολεμική έκδοση ενός ήδη σκληροπυρηνικού αυτοκινήτου. Επιπλέον, στην παγκόσμια αυτοκινητική σκηνή, τα μοντέλα με αγωνιστικές καταβολές, που ήταν προϊόντα «ομολογκαρίσματος», έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση τιμών τα τελευταία χρόνια. Αλλα ακραία παραδείγματα αυτού είναι η Mercedes CLK GTR και η Porsche 911 GT1.

Ο κύριος ανταγωνιστής της BMW M3 E30 Sport Evolution εκείνη την εποχή ήταν ένα άλλο εμβληματικό γερμανικό μοντέλο, η Mercedes 190 E 2.5 Evolution II. Τα 2 αυτοκίνητα συναγωνίζονταν μεταξύ τους σε πίστες και δρόμους, και σήμερα είναι κοντά και σε άλλο ένα τομέα: Την τιμή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούσε να βρεθεί κάποια 190 Evo II με τιμή χαμηλότερη των 150.000 ευρώ. Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, μοντέλα της συγκεκριμένης Mercedes με υπερβολικά λίγα χιλιόμετρα κοστίζουν από 300.000 έως 400.000 ευρώ!



Είναι, λοιπόν, τα 211.000 ευρώ δικαιολογημένα για μια M3 E30 Sport Evolution; Η απάντηση είναι απλή: «Η αγορά είναι αυτή, που υπαγορεύει τις τιμές.» Ακόμα κι αν περισσότερα από 200.000 ευρώ για μια BMW 31 ετών με τετρακύλινδρο κινητήρα 238 PS, φαίνονται υπερβολικά στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, μην ξεχνάτε πως ισχύει ακόμη ο… νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Εξάλλου, όπως και στην εποχή που αυτά τα μοντέλα ήταν καινούρια, έτσι και τώρα, εμείς οι κοινοί θνητοί, θα μπορέσουμε να πάρουμε μία γεύση του ονείρου με την απόκτηση μίας ταπεινής 318is.