Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Γιατί σου λένε να σβήνεις το μοτέρ στο βενζινάδικο;

Γιατί σου λένε να σβήνεις το μοτέρ στο βενζινάδικο;

4/9/2024

Το κάνεις γιατί στο έχουν πει, αλλά πιθανότατα δε γνωρίζεις το γιατί
Επικίνδυνο να λειτουργεί ο κινητήρας, βασική αιτία οι υψηλές θερμοκρασίες
Κίνδυνος και από κάποιο βραχυκύκλωμα
Ο «άγνωστος» στατικός ηλεκτρισμός και οι μια στο εκατομμύριο πιθανότητες

Το κάνεις γιατί στο έχουν πει, αλλά πιθανότατα δε γνωρίζεις το γιατί

Όποτε πας στο βενζινάδικο τραβάς χειρόφρενο και σβήνεις τον κινητήρα πριν συνδεθεί η μάνικα καυσίμου. Αν δεν το κάνεις, πιθανότατα θα στο ζητήσει ο υπάλληλος, ενώ στα περισσότερα πρατήρια καυσίμων υπάρχουν σχετικές επιγραφές.

Επικίνδυνο να λειτουργεί ο κινητήρας, βασική αιτία οι υψηλές θερμοκρασίες

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος να σβήνεις τον κινητήρα στο βενζινάδικο; Η απάντηση είναι θετική και ο λόγος είναι η ασφάλεια όσων βρίσκονται στο χώρο του πρατηρίου και γύρω από αυτό, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσε να γίνει ανάφλεξη του καυσίμου και σοβαρό ατύχημα.

Ο καταλύτης του οχήματος ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και παρότι εξαιρετικά σπάνιο, υπάρχει πιθανότητα οι αναθυμιάσεις του καυσίμου να αυταναφλεγούν από τη θερμότητα του καταλύτη στο κάτω μέρος του οχήματος. Τα μόλις 1-2 λεπτά σβηστού κινητήρα μειώνουν τις πιθανότητες, καθώς η θερμοκρασία σε καταλύτη και εξάτμιση πέφτουν σημαντικά. Εκτός αυτού, μπορεί ένα ελαττωματικό ή βραχυκυκλωμένο μπουζί να στέλνει άκαυστες βενζίνες στον καταλύτη και την εξάτμιση, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία τους ακόμα περισσότερο.

Κίνδυνος και από κάποιο βραχυκύκλωμα

Εκτός από τα καυτά μέρη της εξάτμισης στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Ένας τέτοιος είναι οι συσκευές που μπορεί να φορτίζουν στη θύρα USB ή στον αναπτήρα, οι οποίες μπορεί να είναι ελαττωματικές και να έχουν διαρροή ρεύματος μη ορατή στο γυμνό μάτι. Γυρίζοντας το κλειδί της μίζας κόβεται το ρεύμα σε αυτές τις συσκευές και άρα έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο «άγνωστος» στατικός ηλεκτρισμός και οι μια στο εκατομμύριο πιθανότητες

Και μετά έχουμε τον «άγνωστο» σε πολλούς στατικό ηλεκτρισμό στο αυτοκίνητο. Η τριβή των ρούχων με τα καλύμματα των καθισμάτων όταν πας να βγεις από το αυτοκίνητο προκαλούν στατικό ηλεκτρισμό και ίσως νιώσεις ένα μικρό τίναγμα όταν αγγίξεις το αυτοκίνητο. Αυτό το τίναγμα καλό είναι να μη συμβεί κοντά στην τάπα καυσίμου του αυτοκινήτου, ειδικά όταν αυτή είναι ανοιχτή και γεμίζει το αυτοκίνητο με καύσιμο. Ο πιο ασφαλής τρόπος, είναι όταν βγαίνεις από το αυτοκίνητό σου να αποφορτίζεσαι αγγίζοντας την μεταλλική πλευρά της πόρτας του οδηγού και μετά να προχωράς προς την τάπα καυσίμου.

Οι πιθανότητες έκρηξης ενός αυτοκινήτου κατά τον ανεφοδιασμό του είναι μόλις μια στο ένα δισεκατομμύριο, ωστόσο και πάλι είναι αρκετή για να τραβήξει την προσοχή μας και να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο βενζινάδικο. Για αυτό το λόγο, ακολουθούμε τους κανονισμούς, σβήνουμε τον κινητήρα και σε καμία περίπτωση δεν καπνίζουμε.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε