Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κάντο όπως οι Γάλλοι, πλαφόν στα καύσιμα

Κάντο όπως οι Γάλλοι, πλαφόν στα καύσιμα

15/12/2023

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων εφαρμόζουν οι Γάλλοι
Χαμηλότερος φόρος στις εταιρείες καυσίμων
Η τιμή στα καύσιμα παρασύρει όλα τα προϊόντα
Πλαφόν στην Ελλάδα μέσω μείωσης του E.Φ.Κ.

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων;

Τα καύσιμα και η τιμή τους επηρεάζουν πάρα πολύ κόσμο, καθώς μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό που πρέπει να υπολογιστεί στο μηνιαίο προϋπολογισμό μόνο για τις μετακινήσεις. Η ιδιαιτερότητα των καυσίμων είναι πως η τιμή τους μεταβάλλεται συνεχώς και μπορεί να έχει μεγάλες αυξομειώσεις. Είδαμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και με το που ξεκίνησε η κρίση στη Μέση Ανατολή. Αντίστροφα βλέπουμε και πόσο γρήγορα μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό προκαλεί μια ανισορροπία, στον προγραμματισμό των εξόδων μας, αφού δεν υπάρχει μια σταθερά.

Η τιμή στα καύσιμα παρασύρει όλα τα προϊόντα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η τιμή των καυσίμων είναι αλληλένδετη με όλα τα προϊόντα. Γιατί οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των καυσίμων ενεργοποιεί αλυσιδωτές ανόδους σε όλα τα προϊόντα. Αυξάνεται το κόστος παραγωγής τους και το κυριότερο το κόστος της μεταφορικής αλυσίδας. Έτσι «ζορίζετε» ακόμα πιο πολύ ο καταναλωτής και ιδιαίτερα τα λιγότερο πλούσια κοινωνικά στρώματα.

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων εφαρμόζουν οι Γάλλοι

Η γαλλική κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να υιοθετήσει ένα μέτρο με σκοπό να συγκρατήσει τις αυλήσεις μέχρι ενός επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα εφάρμοσε πλαφόν για την τιμή της αμόλυβδης στα 1,99 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, οι πολίτες της Γαλλίας δεν θα πληρώσουν ποτέ πάνω από 2 ευρώ τη βενζίνη.

Βέβαια για να το δεχτούς οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων πήραν τα απαραίτητα ανταλλάγματα, το οποίο σε αυτή την περίπτωση ήταν η μη παράταση της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών που θα έπρεπε να συνεχιστεί για τα υπερκέρδη των εταιρειών.

 

Πλαφόν στην Ελλάδα μέσω μείωσης του E.Φ.Κ.

Ένα αντίστοιχο μέτρο σίγουρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Αν και όχι μεσώ της μείωσης των φόρων που καταβάλουν οι εταιρείες ενέργειας, διότι αν οι τιμές δεν φτάσουν ποτέ σε αυτό το επίπεδο τα ταμεία του κράτους θα χάσουν έσοδα, αλλά μέσω της νομοθέτησης ενός μεταβλητού Φ.Π.Α για τα καύσιμα. ¶ν ανέβουν οι τιμές των καυσίμων, να πέφτει ο Φ.Π.Α. και έτσι να συγκρατείται η τιμή του λίτρου. Ακόμα πιο επιθυμητό θα ήταν και μέσω ενός πιο συνδυαστικού συστήματος που θα βάζει στην εξίσωση το Φ.Π.Α και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις