Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι έχουμε φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Δες πώς να προετοιμαστείς αν χρειαστεί να οδηγήσεις μες τον καπνό!
Κάθε καλοκαίρι ζούμε μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας, δυστυχώς με καταστροφικές συνέπειες για την φύση αλλά και τις περιουσίες των κατοίκων. Γνωρίζουμε πως μια σπίθα αρκεί και σε συνδυασμό με τον καιρό και σκουπίδια/ξερά χόρτα μπορεί να μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη φωτιά.
Μια μεγάλη πυρκαγιά εκτός από τις καταστροφές που προκαλεί, παράγει μεγάλες ποσότητες τοξικών αερίων, πολύ επικίνδυνων για την υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές ενημερώνουν μέσω μηνύματων (112) όποιον βρίσκεται στην περιοχή να μένει στο σπίτι του με κλειστά παράθυρα και να αποφεύγει τις μετακινήσεις. Παρόλα αυτά, οι λόγοι να χρειαστεί να οδηγήσεις σε μια τέτοια συνθήκη είναι πολλοί, από μια κατάσταση ανάγκης, μέχρι να οδηγείς προς τελείως διαφορετικό προορισμό αλλά να χρειάζεται να περάσεις δίπλα από μια δασική πυρκαγιά. Τι χρειάζεται να έχεις στο αυτοκίνητο σε τέτοιες περιπτώσεις;
Μάσκες σαν αυτές του κορονοϊού
Αρχικά πρέπει οποσδήποτε να έχεις μάσκα στο αυτοκίνητο, ειδικά αν ξέρεις ότι πρέπει να περάσει κοντά από φωτιά. Μιλάμε για αντιασφυξιογόνες μάσκες, ή ενισχυμένες μάσκες ιατρικής χρήσης (τις γνωστές N95 που είχαμε στον Covid). Ειδικά τις δεύτερες είναι αρκετά εύκολο να τις προμηθευτείς, και καλό είναι να έχεις στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Έχε το νου σου ότι οι υφασμάτινες ή απλές χειρουργικές μάσκες δεν προφυλάσουν καθώς δεν φιλτράρουν τοξικά μικροσωματίδια και αέρια που δημιουργούνται σε μια πυρκαγιά.
Φίλτρο καμπίνας άνθρακα
Το φίλτρο καμπίνας είναι από τα συχνότερα αναλώσιμα ανταλλακτικά που παραμελούν οι οδηγοί όταν συντηρούν το αμάξι τους. Λάδια και φίλτρο λαδιού αλλάζουν οι περισσότεροι, όμως το φίλτρο της καμπίνας, άλλοι το ξεχνάνε και άλλοι δεν αγνοούν την ύπαρξή του, ενώ κάποιοι λίγοι το τσιγγουνεύονται.
Είναι απαραίτητο να αλλάζει το φίλτρο καμπίνας ανά τακτά διαστήματα προς όφελος της υγείας των επιβατών καθώς αυτό καθαρίζει τον αέρα που αναπνέουν. Ένα ενισχυμένο φίλτρο άνθρακα μάλιστα, θα συγκρατήσει το 99,97% των σωματιδίων του αέραγια να μην εισέλθουν στην καμπίνα. Τέτοια σωματίδια υπάρχουν τον καπνό της φωτιάς και όχι μόνο.
Αν δεν έχει βάλτου φώτα ομίχλης
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι συνήθως στάνταρ, αλλά στις «βασικές» εκδόσεις και σε παλιότερα μοντέλα δεν έβρισκες προβολείς ομίχλης. Σκοπός τους σε περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας (όπως και στην περίπτωση έντονου καπνού), να φέγγουν χαμηλά στο δρόμο, όπου τα απλά φανάρια δεν μειώνουν περισσότερο την ορατότητα. Για το λόγο αυτό βρίσκονται τοποθετημένα χαμηλά στον προφυλακτήρα. Δεν έχεις φώτα ομίχλης; Υπάρχουν aftermarket επιλογές για κάθε τσέπη και μπορείς να τα τοποθετήσεις και μόνος σου αν πιάνουν τα χέρια σου.
Εκτός από τα παραπάνω χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν ένα «κιτ επιβίωσης», με φαγητό (ξηρά τροφή), νερό, κάποια ρούχα και εργαλεία.