Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Τι θα πάθει το diesel σου αν τελειώσει το AdBlue;

Τι θα πάθει το diesel σου αν τελειώσει το AdBlue;

08/09/2024

Σύστημα ουρίας: Η τεχνολογία που έσωσε τα diesel
85% λιγότεροι ρύποι χάρη στο AdBlue
2 λίτρα υγρού αρκούν για 1.000 χλμ. Γεμίζεις 1-2 φορές το χρόνο
Τι γίνεται αν ξεχάσεις να βάλεις και τελειώσει το AdBlue; Μένεις!

Σύστημα ουρίας: Η τεχνολογία που έσωσε τα diesel

Ξέρουμε πως οι κινητήρες diesel και βενζίνης διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Διαφορετικός τρόπος καύσης, διαφορετικές τεχνολογίες διαχείρισης ρύπων κλπ. Ειδικά στον τελευταίο τομέα στα diesel μοτέρ έχουν προστεθεί τόσο το φίλτρο μικροσωματιδίων, DPF, όσο και το σύστημα ουρίας, γνωστό και ως AdBlue. Δουλειά του AdBlue να μετατρέπει τα οξείδια του αζώτου σε νεράκι...

85% λιγότεροι ρύποι χάρη στο AdBlue

Πρόκειται για ένα μείγμα ουρίας και απιονισμένου νερού (1 προς 3) που όταν θερμαίνεται μετατρέπεται σε αμμωνία, η οποία με τη σειρά της διασπά τα βλαβερά μικροσωματίδια που εκπέμπουν οι πετρελαιοκινητήρες. Αποτέλεσμα της διάσπασης είναι άζωτο (που υπάρχει ήδη άφθονο στην ατμόσφαιρα και είναι εντελώς αβλαβές) και υδρατμούς. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αυτής είναι εντυπωσιακή, καθώς καταφέρνει να περιορίσει σχεδόν το 85% των μικροσωματιδίων αυτών.

2 λίτρα AdBlue αρκούν για 1.000 χλμ. Γεμίζεις 1-2 φορές το χρόνο

Η τεχνολογία αυτή μας συστήθηκε το 2014 στα επιβατικά οχήματα, μέσω του προτύπου ρύπων Euro 6. Υπολογίζεται πως 1-2 λίτρα μείγματος ουρίας αρκούν για 1.000 χλμ., ενώ τα περισσότερα σύγχρονα diesel έχουν δεξαμενή 5-10 λίτρων, με αποτέλεσμα να αρκούν 1-2 ανεφοδιασμοί μεταξύ των ετήσιων service.

Τι γίνεται αν ξεχάσεις να βάλεις και τελειώσει το AdBlue; Μένεις!

Όταν η ποσότητα του AdBlue μειωθεί, θα δεις μια προειδοποιητική ένδειξη στο καντράν. Αυτή η ειδοποίηση έρχεται σχετικά νωρίς (διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή), ώστε να υπάρχει περιθώριο αρκετών χιλιομέτρων. Εάν όμως το αγνοήσεις και δεν προσθέσει AdBlue, τότε θα έρθει η στιγμή που το όχημά σου δε θα παίρνει καν μπροστά, με αποτέλεσμα να ξεμένεις αποκλεισμένος στη μέση του πουθενά. Τέλος, αν η σχετική ένδειξη παραμένει αναμμένη ακόμη και αν προσθέσεις υγρό, τότε υπάρχει περίπτωση το σύστημα να έχει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα και θα χρειαστεί να πάει στο συνεργείο.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις