Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
600 χιλιάδες θανάτους ετησίως λόγω ύπνου και κόπωσης στο τιμόνι

600 χιλιάδες θανάτους ετησίως λόγω ύπνου και κόπωσης στο τιμόνι

Διαβάστηκε από 8068 αναγνώστες - 23/11/2023

Έρευνα αποκαλύπτει πως η οδήγηση κατά τη διάρκεια έντονης υπνηλίας και κόπωσης, σχετίζεται με τουλάχιστον 40.000 συγκρούσεις οχημάτων και περισσότερους από 600 θανάτους ετησίως

Ένας στους τέσσερις οδηγούς έχει κοιμηθεί ενώ βρισκόταν πίσω από τιμόνι, ενώ ένας στους τρεις οδηγεί πτώμα από την κούραση και οκτώ στους δέκα ταξιδεύουν άυπνοι.. Μελέτες που έρχονται στην δημοσιότητα έχουν αναδείξει την υπνηλία ως μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης. Εταιρείες δημοσκοπήσεων πραγματοποίησαν έρευνα για την συμπεριφορά των οδηγών, όταν αυτοί είναι κουρασμένοι και άυπνοι και κατέληξε σε μια σειρά από ανησυχητικά συμπεράσματα.

Ένας στους τέσσερις έχει κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι

Το 20% των Ευρωπαίων θεωρούν την υπνηλία ως την τέταρτη μεγαλύτερη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, με τους Γάλλους μάλιστα να την θεωρούν ως δεύτερη αιτία (38%), αμέσως μετά την υπερβολική ταχύτητα (39%). Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν διστάζει να εκμυστηρευτεί πως έχει κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι για λίγα δευτερόλεπτα έστω και μια φορά στην ζωή του και ότι το 12% είχε ή βρέθηκε πολύ κοντά στο πάθει κάποιο ατύχημα.


Ένας στους τρεις οδηγεί πολύ κουρασμένος για αυτό φροντίζουμε να κοιμηθούμε 7 με 9 ώρες τουλάχιστον πριν το ταξίδι

Η υπνηλία πάνω στο τιμόνι έχει ως αιτία τις περισσότερες φορές ότι ο οδηγός είναι πολύ κουρασμένος. Σύμφωνα με έρευνα το 24% των Ευρωπαίων οδηγών πιστεύει ότι μπορεί να οδηγεί ακόμα και όταν είναι κουρασμένος και το 35% αναφέρει θα οδηγήσει, ακόμη και αν αισθάνεται πολύ κουρασμένος, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.Η έρευνα αναφέρει πως τα μεγάλα ταξίδια είναι κουραστικά για τον οδηγό και για αυτό, πρέπει να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 7-9 ώρες πριν ξεκινήσει. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά η ποιότητα της ξεκούρασης μας την προηγούμενη ημέρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση βέλτιστης επαγρύπνησης και προσοχής κατά την οδήγηση.


Στα πρώτα σημάδια κόπωσης στο ταξίδι σταματάμε αμέσως

Τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας συχνότερα ή δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, χρειάζεται να σταματήσουμε αμέσως. Βρίσκουμε ένα σημείο να ξεκουραστούμε ή απομακρύνουμε το όχημα από τον αυτοκινητόδρομο για να το παρκάρουμε σε ασφαλές σημείο μακριά από την κίνηση. Το να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την κόπωση και να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας είναι ανόητο και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το κόλπο του «power nap» είναι ο αγγλοσαξονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σύντομο ύπνο 10 με 15 λεπτά είναι αρκετά για να ξεκουραστούμε  και να επαναφέρουμε τα επίπεδα επαγρύπνησής μας που είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση.

 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε