autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Αγοράζεις αυτοκίνητο με βάση το συναίσθημα ή τη λογική;

Αγοράζεις αυτοκίνητο με βάση το συναίσθημα ή τη λογική;

10/10/2024

Βάσει της αξιοπιστίας (32%) και της μάρκας (24%) επιλέγουν οι «λογικοί» πελάτες
Οι πιο παρορμητικοί (17%) τα θεωρούν λεπτομέρειες, αρκεί να ταιριάζει στο στυλ τους
Κόστος χρήσης και λοιπά έξοδα εξετάζουν οι πιο «συντηρητικοί»
Απλά να τους αρέσει στην οδήγηση, αρκούνται 1 στους 4 αγοραστές

Βάσει της αξιοπιστίας (32%) και της μάρκας (24%) επιλέγουν οι «λογικοί» πελάτες

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η έρευνα αγοράς, προκειμένου να επιλεχθεί σωστά το επόμενο αυτοκίνητο, είτε αυτό πρόκειται να αγοραστεί καινούργιο, είτε μεταχειρισμένο. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως κανείς δεν συμπεριφέρεται πάντα με βάση τη λογική. Κάποιες φορές έχουμε ανάγκη να ενεργήσουμε ακούγοντας... την καρδιά μας, οπότε επικρατεί το συναίσθημα. Όσον αφορά την απόκτηση ενός αυτοκινήτου πάντως, οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο «λογικοί» πελάτες που κατά κανόνα επιδίδονται και σε πιο λεπτομερή έρευνα αγοράς, θα καταλήξουν στο επόμενο αυτοκίνητο βάσει της αξιοπιστίας (32%) και της μάρκας (24%).

Oι πιο παρορμητικοί (17%) τα θεωρούν λεπτομέρειες, αρκεί να ταιριάζει στο στυλ τους

Ωστόσο, οι λιγότερο συντηρητικοί, εκείνοι δηλαδή που λειτουργούν συχνότερα αφήνοντας πίσω τη λογική και το πιθανό συμφέρον της τσέπης τους, ψωνίζουν πιο παρορμητικά, θεωρώντας έννοιες όπως η αξιοπιστία και η φήμη της μάρκας «λεπτομέρειες». Το συγκεκριμένο 17% των αγοραστών αυτών, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια αγορά, αρκεί το αυτοκίνητο που έχει «βάλει στο μάτι» να ταιριάζει στο γενικότερο στυλ τους. Ποιος θα αγοράσει λόγου χάρη το Fiat 500 για την εργονομία και τους χώρους του;

Κόστος χρήσης και λοιπά έξοδα εξετάζουν οι πιο «συντηρητικοί»

Οι συντηρητικότεροι πελάτες από την άλλη, θα μπουν στη διαδικασία (και μεταξύ μας όλοι θα έπρεπε να το κάνουμε αυτό) να εξετάσουν πέραν από το κόστος απόκτησης και το κόστος χρήσης. Είναι αυτονόητο, ότι με τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά, μπορείς απλά να παραλάβεις το νέο σου αυτοκίνητο, να το παρκάρεις και να το «χαζεύεις»! Ως εδώ δηλαδή έχουμε ασχοληθεί μόνο με το κόστος κτήσης (χρήματα αγοράς, τυχόν τόκοι, έξοδα κλπ).

Μετά όμως θα πρέπει να σκεφτείς και το κόστος που απαιτείται για να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σου, όποτε αν δεν θες δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να έχεις μάθει από πριν σημαντικά σημεία όπως η πραγματική κατανάλωση, τι τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα πληρώνει, το κόστος των προγραμματισμένων σέρβις και το κόστος των ανταλλακτικών. Εννοείται ότι όλες οι μάρκες και όλα τα μοντέλα δεν είναι ίδια σε αυτούς τους τομείς και οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Απλά να τους αρέσει στην οδήγηση, αρκούνται 1 στους 4 αγοραστές

Με λίγα λόγια πάντως, αν ανήκεις στο 25% των αγοραστών που επιλέγουν ένα αυτοκίνητο απλά επειδή τους αρέσει στο δρόμο (να έχει καλή οδική συμπεριφορά, ευχάριστη αίσθηση και για κάποιους άλλους να είναι «φιλικό στη χρήση»), προφανώς δε σε αφορούν ιδιαίτερα όλα τα προηγούμενα. Μάλλον έχεις αποφασίσει ότι...τα γούστα πληρώνονται, οπότε είσαι και διατιθέμενος να κάνεις δικό σου το αντικείμενο του πόθου σου, έτσι κι αλλιώς!

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε