Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αξίζουν τα αυτόματα κιβώτια 2.000 ευρώ πάνω στην τιμή;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αξίζουν τα αυτόματα κιβώτια 2.000 ευρώ πάνω στην τιμή;

Διαβάστηκε από 12003 αναγνώστες - 13/10/2023

Τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων έχουν ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες και εγώ προσωπικά φανατικά πιστεύω, πως θα έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα που θα επιλέξεις στο επόμενο αυτοκίνητο σου. Κι ενώ οι βιομηχανίες εφοδιάζουν με αυτά, ακόμα και μικρά μοντέλα, εσύ θα συνεχίσεις να παλεύεις με την «κουτάλα»;

Στην αναζήτηση του επόμενου αυτοκινήτου σου, θα βρεθείς μπροστά σε πολλά διλήμματα, και ένα από τα πιο συνηθισμένα, είναι το «να το πάρω χειροκίνητο ή με αυτόματο κιβώτιο»; Τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια προσφέρουν πολλά στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου, που το χειροκίνητο, αγκομαχά να τα προσφέρει. Προτιμάς να ζεις με άνεση ή θα μείνεις κολλημένος στις προκαταλήψεις;
Αυτόματα VS Χειροκίνητα
Ξεχάστε τα αργά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, που αργούσαν να αλλάξουν ταχύτητα και ήταν εφοδιασμένα με λίγες σχέσεις. Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια, είτε πρόκειται για μονού, είτε για διπλού συμπλέκτη, είτε ακόμη και για συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), έχουν κορυφώσει την αξιοπιστία τους και έχουν σπάσει τους μύθους που τα κατηγορούσαν, για ζημιάρικα, για μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά και για την έλλειψη sport συμπεριφοράς.

Τα κλασσικά χειροκίνητα κιβώτια απαιτούν την έντονη συμμετοχή του οδηγού, ώστε να ανακατεύεις τις ταχύτητες και να μπορέσει να κινηθεί το αυτοκίνητο. Το λιγότερο ως κουραστικό μπορεί να χαρακτηριστεί στην εποχή μας, να παλεύεις με τους λεβιέδες, ώστε να επιλέξεις εσύ πότε θα κάνεις το κατέβασμα, είτε το ανέβασμα στις σχέσεις, ανάλογα με τις συνθήκες που απαιτεί ο δρόμος.  

Κόστος
Τα μοντέρνα αυτόματα κιβώτια είναι πιο ακριβά (τις πιο πολλές φορές) από τα χειροκίνητα, αλλά η φθορά τους αργεί πάρα πολύ, και δεν έχει ανάγκες συντήρησης αν το χρησιμοποιείς σωστά. Στην περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο, υπάρχει πιθανότητα να σου παρουσιάσει κάποια δαπανηρή βλάβη, από την κακή χρήση του προηγούμενου ιδιοκτήτη. 

Γιατί να επιλέξω αυτόματο;
Τα μοντέρνα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων προσφέρουν απίστευτα γρήγορες αλλαγές και καθημερινή οικονομία καυσίμου. Νόμος! Όσο γρήγορα κι αν θεωρείς πως αλλάζεις τις ταχύτητες, ένα αυτόματο κιβώτια διπλού συμπλέκτη θα τις κάνει πιο αστραπιαία και με αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση. Το κιβώτιο συνεχούς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT) είναι ένα αυτόματο κιβώτιο χωρίς γρανάζια, όπου στη θέση τους υπάρχει ένας χαλύβδινος ιμάντας που συνδέει δύο τροχαλίες μεταβαλλόμενης διαμέτρου. Έχουν βελτιώσει κατά πολύ την αξιοπιστία τους και την οικονομική τους χρήση, ενώ πλέον παράγουν λιγότερο θόρυβο απ ότι στο παρελθόν.

Τα αυτόματα γεμίζουν την τσέπη σου λεφτά
Αν αναζητάς υψηλή ποιότητα κύλισης, άνεση και οικονομία στις καθημερινές σου διαδρομές, τότε επιλέγεις αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το σημαντικότερο θετικό όμως, είναι η οικονομία χρημάτων που σου κάνει στην τσέπη, από την καθημερινή χρήση του. Οι γρήγορες αλλαγές σε χαμηλές στροφές, αλλά και οι συνθήκες sailing των μοντέρνων κιβωτίων, κάνουν πραγματικά πολύ οικονομική την οδήγηση σου. Μάλιστα, σε συνδυασμό με ένα ECO πρόγραμμα οδήγησης, δεν θα πιστεύεις τα νούμερα μέσης κατανάλωσης του αυτοκινήτου, ακόμα και σε υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις