autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Ανοδος 180% στους ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα

Ανοδος 180% στους ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα

26/9/2024

Στη δεύτερη κατηγορία μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση η Ελλάδα
Αύξηση με 6 μονάδες στη βαθμολογία της χώρας μας
Η επίδοσή μας βαθμολογήθηκε με 9/20
Στους 2.250 οι απλοί σταθμοί φόρτισης και 300 οι ταχείς σταθμοί

Στη δεύτερη κατηγορία μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση η Ελλάδα

Αν και τα νούμερα των πωλήσεων για τα ηλεκτρικά μοντέλα δεν είναι και τα πλέον θετικά, η αγορά των ηλεκτρικών μοντέλων δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα, καθώς τα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση στο ποσοστό των σταθμών φόρτισης στην χώρα μας. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε από την έκθεση «Mobility Guide» της Ayvens, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα που καθορίζει την ετοιμότητα μιας χώρας για το επόμενο βήμα ως προς την ηλεκτροκίνηση. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χώρες όπως η Ισπανία, η Πολωνία, ο Καναδάς και η Ιταλία. Στην πρώτη κατηγορία, αυτή των ανεπτυγμένων χωρών, μεταξύ άλλων βρίσκουμε τη Σουηδία, την Ελβετία και το Βέλγιο, ενώ στην τρίτη κατηγορία, των χωρών που βρίσκονται στην ανάπτυξη, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστραλία, η Κροατία και οι ΗΠΑ.

Αύξηση με 6 μονάδες στη βαθμολογία της χώρας μας

Οι προαναφερθείσες βαθμίδες διαμορφώνονται με βάση συνθήκες όπως ο αριθμός των ηλεκτρικών, η ευνοϊκότητα των συνθηκών ως προς την ηλεκτρική μετάβαση, αλλά και το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 49/100, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά 6 μονάδες σε σχέση με το 2023. Η καλύτερή της βαθμολογία να έρχεται από την κατηγορία «Προσφορά πράσινων συστημάτων κίνησης». Αντίθετα, η χειρότερή της βαθμολογία, προέκυψε από την κατηγορία της «Βιωσιμότητας της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η επίδοσή μας βαθμολογήθηκε με 9/20

Σε ό,τι αφορά το 2023, ανάμεσα στα 55.267 οχήματα της εταιρείας, τα αμιγώς ηλεκτρικά – επιβατικά – κατέλαβαν το 5% των κατανομών, ίδιο ακριβώς ποσοστό με τα επαγγελματικά οχήματα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 130,5% στις κατανομές των ηλεκτρικών – επιβατικών - μοντέλων με μπαταρία. Η έκθεση της εταιρείας αναφέρει πως για κάθε σημείο φόρτισης αντιστοιχούν 5 ηλεκτρικά οχήματα, βαθμολογώντας την επίδοση της χώρας μας με 9/20.

Στους 2.250 οι απλοί σταθμοί φόρτισης και 300 οι ταχείς σταθμοί

Ακόμη, οι πολιτικές της χώρας μας ως προς την φορολογία των ηλεκτρικών μοντέλων, μα και τους γενικότερους κανονισμούς που τα διέπουν, βαθμολογήθηκαν με 8/20. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι τόσο η χώρα μας, όσο και η Σερβία, επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τις υποδομές φόρτισης που διαθέτουν και συγκεκριμένα με ποσοστό 180% στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Σε μονάδες, η εταιρεία αναφέρει την αύξηση των τυπικών σταθμών φόρτισης από τους 759 του 2022, στους 2.250 εντός του 2023, ενώ οι σταθμοί ταχείας και υπερ-ταχείας φόρτισης, από τις 180 μονάδες του 2022, έφτασαν τις 300 εντός του 2023.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε