Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

«Απόσυρση» a la ηλεκτρικά, με επιδοτήσεις έως 22.500 ευρώ

2/9/2021

Άνοιξε από την Δευτέρα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους του προγράμματος e-Astypalea, μέσω του οποίου θα χορηγηθούν επιδοτήσεις ύψους 9.000.000 € στους δικαιούχους, για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος.

Από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, τρέχει το πρόγραμμα e-Astypalea, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποσκοπεί στο να κάνει την Αστυπάλαια το πρώτο λειτουργικά έξυπνο νησί της Μεσογείου. Σκοπός του προγράμματος είναι σταδιακά να αντικατασταθούν όλα τα συμβατικά οχήματα του νησιού με αντίστοιχα ηλεκτρικά μέσω επιδότησης, το λεγόμενο «οικολογικό μπόνους». Η συγκεκριμένη δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

 
Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί στο gov.gr, οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση των κωδικών του TaxisNet με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής να είναι η 31 Δεκεμβρίου 2023.
 
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι για τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων απαιτείται το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση  που εκδηλώνει ενδιαφέρον να είναι είτε μόνιμος κάτοικος Αστυπάλαιας, ή για την περίπτωση των επιχειρήσεων να έχει τη φορολογική του έδρα ή τουλάχιστον φορολογικό υποκατάστημα στο δήμο Αστυπάλαιας. Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται ένα όχημα με επιδότηση μέχρι και 12.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες ταξί και τα επιβατικά Δημοσίας χρήσης δικαιούται επιδότηση μέχρι και 22.500 ευρώ για ένα όχημα, ενώ επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δικαιούνται εως 30 οχήματα. Αναλυτικά στο Φ.Ε.Κ βλέπουμε ότι:
 
Μόνιμοι κάτοικοι 
Η πρώτη κατηγορία αφορά σε φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματικά δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ, είναι μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησής τους. Κάθε ωφελούμενος έχει το δικαίωμα αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος (συμπεριλαμβανομένων δίκυκλων και τρίκυκλων) ή ποδηλάτου. Τα ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται διαμορφώνονται ως εξής:
  • Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 12.000 ευρώ.
  • Για την αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.
  • Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.
Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν επιπλέον μέσω της απόσυρσης παλαιού οχήματος με ποσό επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ ή δίκυκλου/τρίκυκλου με όφελος έως και 800 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης προαιρετικά, η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης, ύψους 500 ευρώ, για την αγορά αγοράς "έξυπνου" οικιακού σημείου επαναφόρτισης.
Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι οικογένειες με 3 και άνω εξαρτώμενα τέκνα και τα Άτομα με Αναπηρία, που λαμβάνουν επιπλέον 500 ευρώ – 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του οχήματος.

Ιδιοκτήτες ταξί και Επιβατικά Δημοσίας Χρήσης
Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε ιδιοκτήτες οχημάτων Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης – Ταξί, οι οποίοι είναι επίσης μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας, διαθέτουν ΑΦΜ με έδρα στο νησί της Αστυπάλαιας και έχουν το 100% της κυριότητας του οχήματος.
  • επιδότηση 40% της αξίας για Λιανική Τιμή Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ
 
  • επιπλέον επιδότηση 4.500 ευρώ για οριστικό αποχαρακτηρισμό και απόσυρση των παλαιού οχήματος
 
  • 1.000 ευρώ επιπλέον για ειδικές κατηγορίες
 
  • 500 ευρώ επιδότηση για αγορά έξυπνου οικιακού ταχυφορτιστή
 
  • 1.000 ευρώ επιπλέον για Πολύτεκνους & ΑΜΕΑ
 
Επιχειρήσεις 
Η τρίτη και τελευταία κατηγορία αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις κάθε μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝΣΕΠ, Ν.Π.Ι.Δ), κάθε μεγέθους, οι οποίες διαθέτουν φορολογική έδρα ή/και φορολογικό υποκατάστημα στον Δήμο Αστυπάλαιας και δραστηριοποιούνται κατά τρόπο μόνιμο στο νησί πριν από τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης. Για τους ωφελούμενους αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτήσεων για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση έως 30 συνολικά αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους ή/και ηλεκτρικών δίκυκλων ή τρίκυκλων ή ποδηλάτων. Το σύνολο των αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή/και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων που αιτείται κάθε τελικός αποδέκτης δεν μπορεί να ξεπερνά τα δεκαπέντε, ενώ των ηλεκτρικών ποδηλάτων τα δέκα.
Τα ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται σε αυτή την κατηγορία είναι τα εξής:
  • Για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ, το όφελος αντιστοιχεί στο 40% της αξίας του με το μέγιστο ποσό επιδότησης να φτάνει στις 12.000 ευρώ.
  • Για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.
  • Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται, εφόσον το επιθυμούν, επιπλέον επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε νέο ηλεκτρικό όχημα με την απόσυρση ενός παλαιού οχήματος, ενώ για την προαιρετική απόσυρση δίκυκλου/τρίκυκλου η επιδότηση ανέρχεται σε 800 ευρώ.
Τέλος, δικαιούνται επιπλέον επιδότησης, ύψους 400 ευρώ, για την αγορά "έξυπνου" σημείου επαναφόρτισης, με ανώτατο αριθμό επιδοτούμενων "έξυπνων" σημείων επαναφόρτισης ίσο με το συνολικό αριθμό αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή/και επαγγελματικών οχημάτων.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα, λειτουργεί και το σχετικό helpdesk, ενώ ενημέρωση για τους όρους του προγράμματος καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλουν την αίτηση μπορούν να βρουν στην διεύθυνση [email protected]  όπως επίσης και τηλεφωνικά τους αριθμούς 210 67 97 843 και 210 67 97 862.
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε