Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών, μείωση στο μερίδιο αγοράς!

Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών, μείωση στο μερίδιο αγοράς!

22/7/2024

4,4% αυξήθηκαν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ΙΧ το 1ο εξάμηνο του έτους.
Αύξηση στα ηλεκτρικά, αλλά παράλληλα μείωση του μεριδίου αγοράς.
1 στα 5 νέα αυτοκίνητα παγκοσμίως είναι ηλεκτρικό από την Κίνα.

Αύξηση στα ηλεκτρικά, αλλά παράλληλα μείωση του μεριδίου αγοράς

Η εταιρεία ανάλυσης στατιστικών JATO Dynamics έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των πωλήσεων ΙΧ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Όπως λοιπόν προκύπτει από αυτά, ένα στα πέντε νέα αυτοκίνητα που πωλούνται παγκοσμίως είναι κινέζικο ηλεκτρικό, αλλά παράλληλα, στην Ευρώπη το συνολικό μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όλα αυτά την ώρα που η αγορά αυτοκινήτων παρουσιάζει άνοδο, την οποία ωστόσο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν μέτρια και καλούν την ΕΕ να πάρουν τα μέτρα τους για να τονώσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.

4,4% αυξήθηκαν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ΙΧ το 1ο εξάμηνο του έτους

Η JATO αναφέρει πως ο αριθμός των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 4,4 τοις εκατό από 6,56 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 6,85 εκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2024. Στα ηλεκτρικά, αν και ο αριθμός των οχημάτων που πωλήθηκαν έχει αυξηθεί κατά 2% σε συνολικά 949.981 μονάδες, παράλληλα το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 0,3 τοις εκατό, στο 13,9%.

1 στα 5 νέα αυτοκίνητα παγκοσμίως είναι ηλεκτρικό από την Κίνα

Οι αναλυτές της JATO Dynamics αναφέρουν πως σε παγκόσμιο επίπεδο ένα στα πέντε νέα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικό από την Κίνα, αλλά αυτό δεν ισχύσει στην Ευρώπη. Στη «Γηραιά Ήπειρο» τα αυτοκίνητα που προέρχονται από την Κίνα αντιπροσωπεύουν μόνο το 17 τοις εκατό του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται και μόνο το 1% όλων των νέων ταξινομήσεων. Εξαίρεση αποτελούν τα αυτοκίνητα της Tesla, αν και η αμερικανική μάρκα διαθέτει εργοστάσιο στη Σαγκάη.

«Η Ευρώπη να διαλύσει την αβεβαιότητα στα ηλεκτρικά» λένε οι αναλυτές

Τέλος, ο αναλυτής, Felipe Munoz, μιλώντας για τα στοιχεία των πωλήσεων του 1ου εξαμήνου στην Ευρώπη, χαρακτήρισε μέτρια την αύξηση των πωλήσεων σημειώνοντας πως είναι αποτέλεσμα του: «πιο πολύπλοκου λειτουργικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων, των αυξανόμενων τιμών των οχημάτων και των εμποδίων που αντιμετωπίζει η υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων». Επίσης, υπογράμμισε πως: «Είναι ζωτικής σημασίας κατά τους επόμενους 6 μήνες, η αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει την αβεβαιότητα γύρω από την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι δασμοί στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα θα επηρεάσουν την οικονομική προσιτότητα αυτών των οχημάτων».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις