
Αυτόνομη οδήγηση: Χρήσιμη ή μας κάνει απλώς χειρότερους οδηγούς;
Αν δεν ξέρεις να παρκάρεις δεν παίρνεις καν δίπλωμα, και τώρα μοντέλα το κάνουν μόνα τους.
Με τη διατήρηση λωρίδας μπορεί ασυναίσθητα να «χαζεύεις».
Αυτόματα robotaxi: Αν δεν θες να οδηγείς, πάρε ταξί ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…
Θα σε γλυτώσουν από ατύχημα. Τι γίνεται όμως αν «κολλήσει» το software;
Αν δεν ξέρεις να παρκάρεις δεν παίρνεις καν δίπλωμα, και τώρα μοντέλα το κάνουν μόνα τους
Τα οδηγικά βοηθήματα και τα συστήματα ασφαλείας κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους: Υπάρχουν για να βοηθήσουν τον οδηγό και να ενισχύσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου. Το αυτόματο φρενάρισμα και το σύστημα διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας ουσιαστικά θα είναι χρήσιμα μια φορά, εκείνη τη φορά που για κάποιο λόγο δεν θα προλάβουμε να αντιδράσουμε εγκαίρως όταν φρενάρει απότομα το προπορευόμενο όχημα, ή αν για κάποιο λόγο παρεκκλίνουμε από τη λωρίδα μας.
Το ζήτημα είναι όμως, μήπως ξεκινούμε σιγά-σιγά να βασιζόμαστε στην ημιαυτόνομη οδήγηση και ουσιαστικά ξεχνάμε να οδηγάμε;
Ας πάρουμε για παράδειγμα την υποβοήθηση παρκαρίσματος. Πολλά μοντέλα πλέον παρκάρουν μόνα τους, στρίβοντας το τιμόνι ακριβώς όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια τέλεια μανούβρα. Ας μην ξεχάσουμε όμως πως η διαδικασία παρκαρίσματος διδάσκεται στις σχολές οδήγησης και είναι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να ολοκληρώσεις με επιτυχία προκειμένου να πάρεις το δίπλωμά σου.
Οι εταιρείες υπόσχονται πως με τα συγκεκριμένα οδηγικά βοηθήματα βοηθούν στο να εξαλειφθεί λίγο από το άγχος της οδήγησης. Αν ξεκινάμε από αυτή την καθημερινή διαδικασία και δίνουμε τον έλεγχο στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, είναι σαν να αποδεχόμαστε πως δεν είμαστε ικανοί ούτε καν για να παρκάρουμε σωστά.
Φυσικά, κανείς μας δεν γεννήθηκε «οδηγάρα». Όπως με οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτή τη ζωή, η εξάσκηση είναι αυτή που σε κάνει καλύτερο –και ασφαλέστερο- οδηγό. Αν λοιπόν επαφίεσαι στο αυτοκίνητο να τα κάνει όλα για εσένα, είναι σαν να δηλώνεις πως θα εγκαταλείψεις την εξάσκηση.
Με τη διατήρηση λωρίδας μπορεί ασυναίσθητα να «χαζεύεις»
Το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας είναι ομολογουμένως χρήσιμο, αφού μόλις η camera του αυτοκινήτου «δει» ότι πας να πατήσεις τη λευκή γραμμή του δρόμου χωρίς να έχεις ανάψει φλας, τότε το τιμόνι στρίβει και σε επαναφέρει στη λωρίδα σου. Τα πιο προηγμένα συστήματα παράλληλα σε τοποθετούν ακριβώς στο κέντρο της λωρίδας και επεμβαίνουν πριν καν πλησιάσεις στα όρια αυτής.
Σίγουρα αυτό θα φανεί σωτήριο αν για κάποιο λόγο χάσεις την προσοχή σου και κατά λάθος πας να βγεις από την πορεία σου. Τι γίνεται όμως με αυτούς που βασίζονται στο συγκεκριμένο σύστημα για να στρίβει το αυτοκίνητό τους; Σιγά σιγά αφήνεις τον εγκέφαλό σου να «αποκοιμηθεί» και δεν προσέχεις το δρόμο μπροστά σου, αφού θεωρείς πως «θα στρίψει μόνο του». Και, σιγά-σιγά, αποκτάς την κακιά συνήθεια να «χαζεύεις» την ώρα που βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι.
Αυτόματα robotaxi: Αν δεν θες να οδηγείς, πάρε ταξί ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…
Με την επερχόμενη πλήρως αυτόνομη οδήγηση, που είναι ήδη νόμιμη και εφικτή σε χώρες του εξωτερικού, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα robotaxi, δηλαδή αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που σε πηγαίνουν εκεί που θες. Τόσο αυτά, όσο και η αυτόνομη οδήγηση σε πλήρες επίπεδο, στοχεύουν στους ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν θέλουν ή απλά δεν τους αρέσει να οδηγούν.
Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ένα κανονικό ταξί. Σύμφωνοι, δεν αρέσει σε όλους η οδήγηση, αλλά δεν είναι λίγο ακραίο να αποφασίσουμε ξαφνικά πως δεν είμαστε ικανοί να έχουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας και να ασπαστούμε την (ημι)αυτόνομη οδήγηση;
Θα σε γλυτώσουν από ατύχημα. Τι γίνεται όμως αν «κολλήσει» το software;
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές των αυτόνομων οχημάτων, τα συγκεκριμένα συστήματα είναι καλύτερα από τους ανθρώπους, κάτι το οποίο ισχύει σε κάποιο βαθμό. Ένας υπολογιστής «σκέφτεται» πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο πως ακόμα και οι υπολογιστές και τα λογισμικά μπορούν να «κολλήσουν», όπως κολλάνε τα συστήματα infotainment και οι οθόνες σε καινούργια αυτοκίνητα.
Αν θέλουμε να κάνουμε όντως τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα, ας βελτιώσουμε πρώτα τους εαυτούς μας κάνοντας μαθήματα οδήγησης προχωρημένου επιπέδου, ή ας γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης. Μπορεί τα οδηγικά συστήματα ασφαλείας να είναι παρόντα για να μας σώσουν λίγο πριν γίνει η «στραβή», ωστόσο καλό θα ήταν να μη βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτά, γιατί έτσι το μόνο σίγουρο είναι πως θα χειροτερέψουμε σαν οδηγοί.
Εσείς τι πιστεύετε; Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά, ή μας «αποκοιμίζουν»;
Σχολιάστε |