Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των οχημάτων

Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των οχημάτων

17/5/2024

Τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο
Οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε 30 ή 60 ημέρες
Όσο καθυστερείς να πληρώσεις, τόσο θα αυξάνεται το πρόστιμο

Ραγδαίες εξελίξεις έρχονται στους ελέγχους των Ι.Χ.. Συγκεκριμένα, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των οχημάτων, θα είναι σε θέση να εντοπίζει όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή κρατούν τα οχήματά τους ανασφάλιστα.

Τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο

Αυτό που αναμένουμε είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώνει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρεωτική ασφάλιση και όπως αναφέραμε νωρίτερα, θα λειτουργεί ψηφιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν καθημερινά, ξεπερνούν τις 500.000. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των οχημάτων που δε διαθέτουν την απαραίτητη κάρτα ελέγχου καυσαερίων είναι ακόμη υψηλότερος. Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι όχι μόνο να εντοπίζει τους παραβάτες, αλλά και να τους επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε 30 ή 60 ημέρες

Το νέο αυτό σύστημα ταυτοποίησης θα πραγματοποιεί διαδικτυακά τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους κάθε έναν ή και δύο μήνες μέσα στο έτος, σε αντίθεση με την υπάρχουσα συνθήκη και τους ελέγχους ανά πέντε ή δέκα έτη. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει δεδομένα τόσο από την ίδια την ΑΑΔΕ, όσο και από άλλους φορείς. Πάρτε... χαρτί και μολύβι, καθώς μιλάμε για τα στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα αρχεία των κλεμμένων οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα στοιχεία όσων έχουν αποβιώσει που αντλούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη λίστα των ανακυκλωθέντων οχημάτων από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, καθώς και τη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Όσο καθυστερείς να πληρώσεις, τόσο θα αυξάνεται το πρόστιμο

Το ποινολόγιο θα περιλαμβάνει και όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας και συγκεκριμένα την 31η Δεκέμβρη κάθε έτους. Επιπλέον, οι νέες διατάξεις αναμένεται να επιβάλλουν κλιμακωτό πρόστιμο στους παραβάτες, αναλόγως τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της λήξης της προθεσμίας έως και την ίδια την εξόφληση. Πιο απλά, όσο νωρίτερα ξεπληρώσει κανείς την οφειλή, τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο που θα ακολουθήσει.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, αναφέρει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η καταβολή του ποσού γίνει τον Φεβρουάριο και στο 100% των ετήσιων τελών από τον Μάρτιο και ύστερα. Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πληρώνει τέλη 120 ευρώ, αν εξοφλήσει τον Γενάρη, στο ποσό θα προστεθεί και το 25%, δηλαδή το σύνολο θα φτάσει τα 150 ευρώ. Αντίστοιχα, το 50% του Φλεβάρη θα φέρει την τελική οφειλή στα 180 ευρώ, του Μαρτίου στα 240 ευρώ και ούτω καθεξής.

Τέλος, αναμένονται αλλαγές και στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε