Εσύ «μισοπατάς» την ΛΕΑ για να μην την παραβιάζουν οι εξυπνάκηδες;
Στη γέφυρα της Νέας Φιλαδέλφειας, σχεδόν κάθε πρωί, υπάρχει τροχαία που «ξηλώνει» πινακίδες από όσους παραβιάζουν την ΛΕΑ. Στα υπόλοιπα σημεία του Κηφισού ή άλλων Εθνικών Οδών που δεν υπάρχουν περιπολικά, τι συμβαίνει; Μήπως πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλαμβάνουμε δράση και να «κόβουμε» τους εξυπνάκηδες;
Δεν υπάρχει το «για λίγα μέτρα» με την ΛΕΑ
Στην Ελλάδα είναι μέχρι το πρόβλημα να… έρθει στην πόρτα σου. Με το οτιδήποτε κι αν μιλάμε, που αφορά την καθημερινότητά μας. Στην περίπτωση της ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) είναι μέχρι εσύ ή κάποιο δικό σου, οικείο πρόσωπο, να τη χρειαστεί. Που ποτέ να μην υπάρξει ανάγκη συμβεί, αλλά τι πιστεύεις ότι θα γίνει όταν η ΛΕΑ διαρκώς είναι «φραγμένη» όταν η Εθνική Οδός είναι «πήχτρα»;
Θα ακούσεις κάποιον να σου λέει ότι θα πάει «για λίγα μέτρα» και μετά θα ξαναμπεί στο κυρίως ρεύμα. Αυτά τα λίγα μέτρα που εσένα θα σου εξοικονομήσουν 15 λεπτά είναι πολύτιμα χαμένα δευτερόλεπτα για ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα που θα πρέπει να τρέξουν πάνω στην ΛΕΑ.
Το κλασικό «καρτέρι» στη γέφυρα της Ν. Φιλαδέλφειας & η αυστηροποίηση των ποινών
Όσοι χρησιμοποιούν τον Κηφισό τις πρωινές ώρες θα γνωρίζουν για το κλασικό «καρτέρι» της τροχαίας στο ύψος της γέφυρας της Νέας Φιλαδέλφειας. Όταν η κυκλοφορία «πήζει» στο ρεύμα της ανόδου, αρκετοί είναι οι «εξυπνάκηδες» που παραβιάζουν την ΛΕΑ για να γλιτώσουν μερικά μέτρα. Εκεί, περιμένουν περιπολικά της τροχαίας που «γράφουν» και «ξηλώνουν» πινακίδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ποινές που περιμένουν τους παραβάτες είναι ακόμη πιο αυστηρές. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινούν από φυλάκιση 1 έτους και φτάνουν ως και ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση που από την ενέργεια του παραβάτη προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως για παράδειγμα να «φράξει» η Λ.Ε.Α. από αυτοκίνητα και να μην μπορούν τα ασθενοφόρα ή άλλα οχήματα άμεσης ανάγκης να φτάσουν σε ένα σημείο τροχαίου ή άλλου ατυχήματος ή δυστυχήματος.
Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών στην περίπτωση που προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα ή περιουσία, όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να φτάσει σε ένα οίκημα που έχει πιάσει φωτιά ένα πυροσβεστικό όχημα.
Στα άλλα σημεία που δεν υπάρχει τροχαία, μήπως να «μιλά» ο απλός πολίτης;
Ας δεχτούμε, λοιπόν, για χάρη της συζήτησης ότι στο φόβο του να σε «τσακώσει» η τροχαία, αρκετοί αποφεύγουν να «πατάνε» τη ΛΕΑ. Αλλά τι γίνεται στα άλλα σημεία των υπόλοιπων δρόμων; Μήπως η ελλιπής αστυνόμευση μπορεί να κάποιο τρόπο να περιοριστεί από εμάς τους ίδιους; Αρκετά συχνά, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν οδηγοί που… μισοπατάνε τη ΛΕΑ, ίσα-ίσα για να εμποδίζουν τους εξυπνάκηδες. Κλείνεις το δρόμο και τους αναγκάζεις να περιμένουν πίσω σου. Αν τύχει και ακούσεις σειρήνα, ανοίγεις το δρόμο.
Ναι, ούτε αυτό είναι νόμιμο, αλλά μήπως είναι μια κάποια λύση; Εσύ τι λες;
Σχολιάστε |