Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία του αυτοκίνητου

Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία του αυτοκίνητου

9/10/2023

Σημαντικότατο ρόλο έχουν παίξει στην διαμόρφωση της ιστορίας του αυτοκινήτου, πολλές γυναίκες μέχρι και σήμερα, αφού χωρίς αυτές πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα στα αυτοκίνητα μας, δεν θα υπήρχαν.

Σε αντίθεση με αυτά που οι πιο πολλοί πιστεύουν, πως ο χώρος του αυτοκινήτου είναι μια ανδρική υπόθεση, αρκετές γυναίκες αλλά και τα επιτεύγματα τους έχουν αποδείξει διαχρονικά το αντίθετο. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του αυτοκινήτου, όπως το ξέρουμε σήμερα. Μάλιστα, πολλές από τις καινοτομίες που εφηύραν, σήμερα τις θεωρούμε δεδομένες στα αυτοκίνητα μας.

Το καλοριφέρ στα αυτοκίνητα ήταν γυναικεία εφεύρεση

Η Μάργκαρετ Γουίλκοξ ήταν μια ευρηματική μηχανολόγος μηχανικός από το Σικάγο. Το 1893, σκέφτηκε και σχεδίασε μια διάταξη, όπου ο θερμός αέρας από τον κινητήρα του αυτοκινήτου, θα εισερχόταν στην καμπίνα των επιβατών, για να τους κρατά ζεστούς. Έτσι λοιπόν, ανακαλύφθηκε ο τρόπος όπου όλοι οι οδηγοί στον κόσμο, σταμάτησαν να κρυοπαγιάζουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα. 

Το marketing στον χώρο του αυτοκινήτου

Αν αγαπάτε τα αυτοκίνητα, δεν μπορεί να μην έχετε διαβάσει την ιστορία της Μπέρτα Μπεντς, της γυναίκας του Καρλ. Μπορεί το πρώτο αυτοκίνητο να ήταν αποκλειστικά δικής του έμπνευσης, αλλά η γυναίκα του είναι υπεύθυνη για το πρώτο marketing που έγινε ποτέ σε αυτοκίνητο, και μάλιστα το ταξίδι των 104 χιλιομέτρων που έκανε μαζί με τα παιδιά της η Μπέρτα, ήταν αυτό που ξεκλείδωσε τις αντιλήψεις των ανθρώπων, ώστε να δουν θετικά την δημιουργία του «Patent Motorwagen». Μέσω αυτού του ταξιδιού απέδειξε πως οι μεταφορές θα μπορούσαν πλέον να είναι πιο εύκολες, και αξιόπιστες, αφού ένα ταξίδι τόσων χιλιομέτρων για εκείνη την εποχή, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. 

Γυναικεία εφεύρεση οι υαλοκαθαριστήρες και ο εσωτερικός καθρέφτης

Φανταστείτε μόνο πως θα ήταν τα αυτοκίνητα μας, αν δεν είχαμε υαλοκαθαριστήρες αλλά και εσωτερικό καθρέφτη. Αυτό το «δράμα» το έχουμε αποφύγει και το χρωστάμε σε 2 γυναίκες. Η Μαίρη Άντερσον βραβεύτηκε το 1903 με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο υαλοκαθαριστήρα. Η ιδέα της ήταν απλή αλλά πολύ ευρηματική! Ένας χειροκίνητος κινούμενος βραχίονας με μια λαστιχένια λεπίδα, καθάριζε το τζάμι σου την ώρα της βροχής και τον χειριζόσουν μέσω ενός λεβιέ μέσα στο αυτοκίνητο. Ο εσωτερικός καθρέφτης που τόσο δεδομένο θεωρούμε όλοι στα αυτοκίνητα μας, ήταν μια ιδέα της Ντόροθι Πούλινγκερ και την εφάρμοσε για πρώτη φορά, στο Galloway 10/20 της Galloway Motors.

Τα φλας κατεύθυνσης και τα αλάρμ

Ναι! Και τα φλας κατεύθυνσης των αυτοκινήτων αλλά και τα αλάρμ, ήταν ιδέα μιας γυναίκας. Η Φλορένς Λόρενς εκτός από star του βουβού κινηματογράφου, ήταν και εφευρέτης. Δική της επινόησης ήταν βραχίονας αυτόματης σηματοδότησης, που δούλευε πατώντας ένα κουμπί, το οποίο ανύψωνε ή κατέβαζε ένα βραχίονα με ενσωματωμένο σήμα, που έδειχνε την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε ο οδηγός. Και τα αλάρμ ήταν της ίδιας φιλοσοφίας, με το σήμα να ενεργοποιείτε με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ενσωματωμένη τη λέξη STOP για να κατανοούν οι υπόλοιποι οδηγοί, πως το αυτοκίνητο προτίθεται να σταματήσει. 

 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις