autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Κόστος leasing: Τι είναι, τι πρέπει να προσέξετε

Κόστος leasing: Τι είναι, τι πρέπει να προσέξετε

8/7/2024

Κόστος leasing = Προκαταβολή + δόσεις + ΦΠΑ
Ποσοστό % επί της λιανικής: Σύγκριση σε σχέση με την τιμή αγοράς
ΦΠΑ: Πρέπει να το υπολογίσετε γιατί δεν εκπίπτει
Μην ασχολείστε με δόσεις και προκαταβολή, το συνολικό κόστος μετράει

Κόστος leasing = Προκαταβολή + δόσεις + ΦΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν την επιλογή του leasing για τον στόλο των οχημάτων που παρέχουν στους υπαλλήλους τους. Η αυξανόμενη ζήτηση απαιτεί τη διευκρίνιση ορισμένων βασικών εννοιών που συχνά μπερδεύουν όσους αναλαμβάνουν να «χτενίσουν» την αγορά για να βρουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές για μίσθωση εταιρικών αυτοκινήτων. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Το συνολικό κόστος leasing προκύπτει από την πρόσθεση της προκαταβολής και των δόσεων, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, καθώς αυτό δεν εκπίπτει. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προκαταβολή που δίνεται στην εταιρεία leasing στην αρχή της μίσθωσης λογίζεται ως πρώτη δόση μισθώματος. Για παράδειγμα, σε μια 4ετή μίσθωση οχήματος με προκαταβολή 5.000 ευρώ (+ΦΠΑ) και μηνιαίο μίσθωμα 400 ευρώ (+ΦΠΑ), ο υπολογισμός του συνολικού κόστους leasing στην 4ετία γίνεται με τον παρακάτω τρόπο: Προκαταβολή (5.000 ευρώ + ΦΠΑ 24% = 6.200 ευρώ) + μηνιαίο μίσθωμα (400 ευρώ + ΦΠΑ 24% = 496 ευρώ) * 47 (48 μήνες στην 4ετία μείον την προκαταβολή που μετράει ως πρώτη δόση) = 29.512 ευρώ.
 

Ποσοστό % επί της λιανικής: Σύγκριση σε σχέση με την τιμή αγοράς

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις αν μία προσφορά που βρήκες είναι συμφέρουσα ή όχι; Η απάντηση είναι πως πρέπει να συγκρίνεις το συνολικό κόστος leasing με τη λιανική τιμή του αυτοκινήτου, δηλαδή την τιμή που θα πλήρωνες αν το αγόραζες. Αν το κόστος leasing στην 4ετία είναι αρκετά μικρότερο από το κόστος απόκτησης, τότε συμπεραίνουμε πως πρόκειται για μια συμφέρουσα επιλογή. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει έναν αναλυτικό τιμοκατάλογο που ανανεώνεται διαρκώς και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μοντέλα που διατίθενται για leasing στην ελληνική αγορά, όπου συγκρίνουμε το κόστος leasing με τη λιανική τιμή του αυτοκινήτου. Αν για παράδειγμα το συνολικό κόστος leasing ενός αυτοκινήτου είναι 23.800 ευρώ και η λιανική τιμή του 25.000 ευρώ, τότε το κόστος στο leasing αντιστοιχεί στο 95,2% της λιανικής του. Επομένως δεν κρίνεται συμφέρουσα επιλογή, καθώς στοιχίζει περίπου όσο θα πλήρωνες για να το αγοράσεις.
 

ΦΠΑ: Πρέπει να τον υπολογίσεις γιατί δεν εκπίπτει

Ο ΦΠΑ του μισθώματος εκπίπτει μόνο σε περιπτώσεις οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως π.χ. για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων. Αν για παράδειγμα μία εταιρεία θέλει να μισθώσει αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των πωλητών της, τότε ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της. Για αυτό λοιπόν πρέπει να τον προσμετρήσεις όταν υπολογίζεις το κόστος leasing.
 

Μην ασχολείσαι με δόσεις και προκαταβολή, το συνολικό κόστος μετράει

Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να σου κάνει εντύπωση η διαφορά στην προκαταβολή ή στη μηνιαία δόση μεταξύ δύο εταιρειών leasing για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο. Ωστόσο το μόνο που πρέπει να υπολογίζεις στις συγκρίσεις που θα κάνεις για να βρεις την πιο συμφέρουσα επιλογή είναι το συνολικό κόστος leasing.

Αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: έχεις βρει το ίδιο αυτοκίνητο με προκαταβολή 4.000 ευρώ και μίσθωμα 300 ευρώ στην εταιρεία Α. Στην εταιρεία Β, η προκαταβολή είναι φθηνότερη (3.600 ευρώ), ενώ το μίσθωμα μόλις 30 ευρώ ακριβότερο (330 ευρώ). Αν σε δελεάσει η χαμηλότερη προκαταβολή και επιλέξεις την προσφορά της εταιρείας Α, τότε θα χάσεις 1.010 ευρώ. Και αυτό γιατί με μόλις 30 ευρώ διαφορά στο μηνιαίο μίσθωμα, η διαφορά εκτοξεύεται στα 1.410 ευρώ στην 4ετία. Αν αφαιρέσουμε και τη διαφορά της πιο φθηνής προκαταβολής, τότε η συνολική διαφορά των δύο εταιρειών είναι 1.010 ευρώ υπέρ της εταιρείας Α.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε