3 φωτογραφίες »

Με λέιζερ θα καθαρίζουν τα παρμπρίζ των Tesla

14/9/2021

O Elon Musk είναι γνωστός για τις καινοτόμες ιδέες του, αφού το πλήθος των επιτευγμάτων του μηχανικού/ εφευρέτη/ διασκεδαστή/ οραματιστή/ επιχειρηματία είναι γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε στήνοντας την πιο γνωστή εταιρία online πληρωμών, το PayPal, βάζει πάλι φωτιά στα τεχνολογικά δρώμενα, αφού προτίθεται να αλλάξει μια παγιωμένη τεχνική που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό γυάλινων επιφανειών εδώ και έναν αιώνα, με μια άλλη που ακόμα και ο στρατηγός Grievous θα ζήλευε από τον Πόλεμο των Άστρων.

Οι υαλοκαθαριστήρες με τη μορφή που τους ξέρουμε υπάρχουν από το 1903, παράλληλα δηλαδή με τα πρώτα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν. Και μπορεί στην αρχή ο χειρισμός να γινόταν με το χέρι ενώ αργότερα τον καθαρισμό του παρμπρίζ ανέλαβε ενα ανεξάρτητο ηλεκτρικό μοτέρ, φαίνεται όμως ότι πλέον έχει πλησιάσει η αρχή του τέλους της παρωχημένης τεχνολογίας του να «σέρνεις» απλά ένα κομμάτι λάστιχο πάνω στη γυάλινη επιφάνεια του παρμπρίζ, ώστε να καθαριστεί από βρωμιές, αφού το έργο αυτό θα αναλάβει πλέον μία δέσμη laser.


To laser θα εντοπίζει τις επικαθίσεις και θα εκπέμπει μια δέσμη που θα τις απομακρύνει

To laser θα εντοπίζει τις επικαθίσεις και θα εκπέμπει μια δέσμη που θα τις απομακρύνει

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »

 
Η Tesla λοιπόν κατοχύρωσε μία πατέντα με την οποία είναι δυνατόν να απομακρύνονται διάφορα στοιχεία βρωμιάς από τα παρμπρίζ, με τη χρήση laser. Η πατέντα, η ονομασία της οποίας σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση είναι «παλμικός καθαρισμός μέσω Laser, ακαθαρσιών που συσσωρεύονται σε γυάλινα αντικείμενα, οχήματα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις», περιγράφεται ως ένα μέσο το οποίο με αυτόματο τρόπο θα εντοπίζει τις βρωμιές πάνω σε μία επιφάνεια και μετά θα εκτοξεύει μία δέσμη laser η οποία θα έχει τέτοιας συχνότητας ταλαντώσεις, ώστε να μην ξεπερνά ποτέ το πάχος του γυαλιού.

Η τεχνολογία μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό φωτοβολταικων στοιχείων

Η τεχνολογία μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό φωτοβολταικων στοιχείων

 
Και ενώ η προφανής λειτουργία της νέας τεχνολογίας είναι ο καθαρισμός των παρμπρίζ, ενδεχομένως και να είναι ακόμα πιο χρήσιμη η αξιοποίηση της σε άλλα σημεία του οχήματος, όπως ας πούμε ο καθαρισμός στους φακούς της κάμερας που είναι τοποθετημένη στα καινούργια Tesla, με τη χρήση των οποίων η εταιρεία ποντάρει τα οχήματα της να κινούνται αυτόνομα στο μέλλον.
 
Όπως προδίδει βέβαια και η ονομασία της πατέντας, τα συγκεκριμένα λέιζερ ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και για καθαρισμό επιφανειών σε φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία όπως γνωρίζουμε όσο πιο καθαρά είναι τόσο καλύτερα αποδίδουν. Μένει λοιπόν μόνο να δούμε πώς θα καταφέρει να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία σε ευρεία κλίμακα.
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »