Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Μπαταρία για ηλεκτρικά ισχυρίζεται ότι διαρκεί για 1 εκατ. χιλιόμετρα!
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μπαταρία για ηλεκτρικά ισχυρίζεται ότι διαρκεί για 1 εκατ. χιλιόμετρα!

3/7/2024

Έχει διάρκεια ζωής για 50 χρόνια.
Διατηρεί τη χωρητικότητά της μετά από 3.500 φορτίσεις.
«Έφαγε» ακόμα και σφαίρα στα τεστ ασφαλείας.
Δεν ειπώθηκε πότε θα μπει στην παραγωγή.

Έχει διάρκεια ζωής για 50 χρόνια

Η Geely παρουσίασε τη νέα της μπαταρία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία υπόσχεται πως έχει διάρκεια ζωής για ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα και 50 χρόνια, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε κακουχίες που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν φωτιά.  

Διατηρεί τη χωρητικότητά της μετά από 3.500 φορτίσεις

Ο Κινέζος κατασκευαστής μιλώντας για τη νέα μπαταρία φωσφορικού- λιθίου-σιδήρου σημείωσε πως εκτός ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, αντέχει για τουλάχιστον 50 χρόνια. Η μπαταρία που έχει την ονομασία «short blade» (κοντή λεπίδα) διαθέτει επίσης και δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Από κει και πέρα, μπορεί να φορτιστεί 3.500 φορές, χωρίς να επηρεαστεί η χωρητικότητά της, αλλά και η αυτονομία που θα προσφέρει. Η μπαταρία έχει ενεργειακή πυκνότητα 192 Wh/kg και στις δοκιμές που έγιναν, η φίρμα ισχυρίζεται πως χρειάστηκε μόλις 17 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα για να φορτίσει από το 10-80%.

«Έφαγε» ακόμα και σφαίρα στα τεστ ασφαλείας

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, η Geely υποστηρίζει πως εάν η μπαταρία υποστεί ρήγμα ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου θα ενωθεί αυτόματα στο διάφραγμα της μπαταρίας για να δημιουργήσει ένα μονωτικό στρώμα, αποτρέποντας βραχυκυκλώματα και συμβάντα θερμικής διαφυγής. Στις δοκιμές που έγιναν, η μπαταρία τρυπήθηκε από οκτώ χαλύβδινες βελόνες των 5 χιλιοστών ταυτόχρονα, ενώ η Geely υποστηρίζει πως την πυροβόλησε με σφαίρα 5,8 χιλιοστών, χωρίς να αντιμετωπίσει συμβάντα ανάφλεξης. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν με την μπαταρία να μπαίνει σε θαλασσινό νερό, σε φωτιά, σε εξαιρετικά κρύο περιβάλλον, χτυπήθηκε από το πλάι και πατικώθηκε από οδοστρωτήρα 26 τόνων.

Δεν ειπώθηκε πότε θα μπει στην παραγωγή

Μέχρι αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν γνωστοποίησε πότε σκοπεύει να βάλει στην παραγωγή της μπαταρία «short blade».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις