Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Σε τι βοηθάει η διακεκομμένη γραμμή στους καθρέφτες του αυτοκινήτου;

Σε τι βοηθάει η διακεκομμένη γραμμή στους καθρέφτες του αυτοκινήτου;

12/2/2024

Πολύ πριν τα περισσότερα συστήματα ασφαλείας γίνουν ψηφιακά και αυτόματα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβρισκαν τρόπους να αυξάνουν διαφορετικά την ασφάλεια του οδηγού. Μία από αυτές τις καινοτομίες στην ασφάλεια ήταν και οι διαχωριστικές γραμμές στους εξωτερικούς καθρέφτες.

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου πολύ πριν την υποβοήθηση οδηγού

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν διαρκώς τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), τα οποία προσφέρουν ολοένα και περισσότερη ασφάλεια. Πολύ πριν εξελιχθεί τόσο πολύ η τεχνολογία των αυτοκινήτων ώστε σχεδόν τα πάντα να ρυθμίζονται ψηφιακά και αυτόματα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προνοούσαν με διαφορετικούς τρόπους για την ασφάλεια των επιβατών. Από τις πιο σημαντικές εγγυήσεις ασφάλειας για τον οδηγό ενός αυτοκινήτου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα, η οποία συχνά παρεμποδίζεται από την ίδια την κατασκευή του αυτοκινήτου. Ο οδηγός έχει σοβαρό μειονέκτημα σε αυτόν τον τομέα, αφού δεν μπορεί να έχει άμεση αντίληψη του τι γίνεται πίσω από το αυτοκίνητο την ώρα που οδηγεί. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε μία από τις πιο σημαντικές λύσεις που βρήκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
 

Σε τι χρησιμεύουν οι διακεκομμένες γραμμές στους εξωτερικούς καθρέφτες

Έχετε παρατηρήσει τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές που έχουν οι εξωτερικοί καθρέφτες των αυτοκινήτων; Ακόμα και σήμερα, σε πολλά αυτοκίνητα οι εξωτερικοί καθρέφτες διαθέτουν κάθετες διακεκομμένες γραμμές που χωρίζουν την επιφάνειά τους στα δύο. Το μικρότερο τμήμα του καθρέφτη είναι αυτό που βρίσκεται στην εξωτερική μεριά και έχει διαφορετική κλίση. Έτσι ο οδηγός ελέγχει σημεία που δεν φαίνονται στην κύρια επιφάνεια του κατόπτρου.
 

Αυξημένη ορατότητα στα «νεκρά σημεία», πολύ πιο ασφαλής η προσπέραση

Αυτή η διχοτόμηση του καθρέφτη μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας, αφού επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει όχι μόνο τα οχήματα και τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω και πλάγια, αλλά να έχει όραση και σε ένα ευρύτερο πεδίο, και ειδικά στις «νεκρές γωνίες». Η συγκεκριμένη δυνατότητα που προσφέρει στον οδηγό αυτή η καινοτομία γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη πριν την αλλαγή λωρίδας, αλλά και για καλύτερο έλεγχο οχημάτων που προσπερνούν με μεγάλη ταχύτητα, όπως για παράδειγμα μια διερχόμενη μοτοσικλέτα που πραγματοποιεί «σφήνα».
 

Μπορείς να προμηθευτείς ένα έξτρα κάτοπτρο αν δεν έχεις ήδη

Αν λοιπόν οι καθρέφτες του όχηματός σου διαθέτουν αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, τότε είσαι τυχερός, και συνεπώς πιο ασφαλής. Αν πάλι οι εξωτερικοί καθρέφτες δεν σου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορείς να αγοράσεις ένα after-sales κάτοπτρο που θα σου επιτρέψει να έχεις αυξημένη ορατότητα, και να το προσθέσεις είτε πάνω στον καθρέφτη είτε στο περίβλημά του.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε