Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το Χάρβαρντ δημιούργησε μπαταρία που φορτίζει σε 10 λεπτά

Το Χάρβαρντ δημιούργησε μπαταρία που φορτίζει σε 10 λεπτά

18/1/2024

Δημιούργημα του Χάρβαρντ.
Επαναφορτίζεται σε 10 λεπτά.
Κρατά το 80% της χωρητικότητάς της μετά από 6.000 κύκλους φόρτισης.
«Θα αυξήσει δραστικά την αυτονομία των ηλεκτρικών», λένε οι ερευνητές.

Δημιούργημα του Χάρβαρντ

Μία μπαταρία στερεάς κατάστασης για ηλεκτρικά οχήματα που φορτίζει σε μόλις 10 λεπτά, δημιούργησαν ερευνητές από το Χάρβαρντ. Η νέα μπαταρία διαθέτει ενσωματωμένες ράβδους ανόδους λιθίου αντί για γραφίτη και υποστηρίζεται από τους δημιουργούς της πως είναι ιδανική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού μετά από 6.000 κύκλους φόρτισης διατηρήσει το 80% της χωρητικότητάς της.

Επαναφορτίζεται σε 10 λεπτά

Οι δημιουργοί της μπαταρίας αυτής είναι οι ερευνητές του Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS). Όπως υποστηρίζουν είναι σε θέση να φορτίζει σε 10 λεπτά, ενώ έχει την ικανότητα να φορτίζεται και να αποφορτίζεται περισσότερες από 6.000 φορές. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που την καθιστά ιδανική για ηλεκτρικά οχήματα.

Κρατά το 80% της χωρητικότητάς της μετά από 6.000 φoρτίσεις

Μία διαφορά που έχει η εν λόγω μπαταρία σε σχέση με άλλες είναι πως χρησιμοποιεί ράβδους λιθίου ως ανόδους αντί για γραφίτη. Αυτές οι νέες άνοδοι λέγεται ότι έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πρωτότυπα μπαταριών μεγέθους γραμματοσήμου έχουν ήδη αναπτυχθεί από το Χάρβαρντ. Λέει ότι η μπαταρία ήταν σε θέση να διατηρήσει το 80% της χωρητικότητάς της μετά από 6.000 κύκλους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις παραδοσιακές μπαταρίες.

«Θα αυξήσει δραστικά την αυτονομία των ηλεκτρικών», λένε οι ερευνητές

«Οι μπαταρίες ανόδου λιθίου θεωρούνται το ιερό δισκοπότηρο των μπαταριών επειδή έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις εμπορικές ανόδους γραφίτη και θα μπορούσαν να αυξήσουν δραστικά την αυτονομία οδήγησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η έρευνά μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς πιο πρακτικές μπαταρίες στερεάς κατάστασης για βιομηχανικές και εμπορικές εφαρμογές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης Υλικών, του Χάρβαρντ, Xin Li στην ερευνητική εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο Ανάπτυξης Τεχνολογίας του Χάρβαρντ έχει χορηγήσει άδεια χρήσης για την τεχνολογία του στην Adden Energy που ιδρύθηκε από τον Li και τρεις άλλους αποφοίτους του Χάρβαρντ.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις