Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα αμορτισέρ είναι κλειστά συστήματα με πεπερασμένη διάρκεια ζωής, όπως και τα ελατήρια που τα συνοδεύουν.

Αναρτήσεις: Για τον απόλυτο έλεγχο

Διαβάστηκε από 5966 αναγνώστες - 26/5/2016

Το αυτοκίνητο μπορεί να έρχεται σε επαφή με το δρόμο μόνο μέσω του πέλματος των τροχών, αλλά όλο του το βάρος και η συμπεριφορά του εξαρτάται από τις αναρτήσεις που αναλαμβάνουν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, την άνεση και την ποιότητα κύλισης με το σωστό έλεγχο και την προβλεπόμενη συμπεριφορά στο όριο. Πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε;

Οι αναρτήσεις του αυτοκινήτου είναι από τα μέρη που καταπονούνται συνέχεια με κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε. Σε αντίθεση με τον κινητήρα, στον οποίο αλλάζουμε λάδια και κάνουμε σέρβις για να διατηρήσουμε τη λειτουργία και την απόδοσή του σε βάθος χρόνου, τα αμορτισέρ είναι κλειστά συστήματα με πεπερασμένη διάρκεια ζωής, όπως και τα ελατήρια που τα συνοδεύουν.


Οι καταπονήσεις
αυξάνονται γεωμετρικά με τα φορτία που μεταφέρουμε, τον αριθμό των επιβατών που έχουμε συνήθως και τις λακκούβες και τους κακοτράχαλους δρόμους στους οποίους κινούμαστε. Δυστυχώς, η απόδοσή τους πέφτει σταδιακά, κάνοντας δυσκολότερη τη συνειδητοποίηση του σημείου στο οποίο παύουν να αποδίδουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά. Τι επιλογές έχουμε όμως όταν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τις αναρτήσεις μας, είτε επειδή έχουν απωλέσει τις δυνατότητές τους είτε επειδή αυτές δε μας κάλυπταν εξαρχής;

Η πιο συνηθισμένη αλλαγή είναι αυτή των αμορτισέρ. Οι aftermarket επιλογές είναι συνήθως εφάμιλλες σε κόστος με την αντικατάσταση των εργοστασιακών ή και φθηνότερες, ενώ βγαίνουν σε διάφορες σειρές που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά απόσβεσης τους. Ανάλογα με τα λάδια που χρησιμοποιούν και χάρη στα υψηλότερης ποιότητας υλικά τους, προσφέρουν βελτιωμένες αποσβέσεις και καλύτερο έλεγχο του αμαξώματος υπό φορτίο, ενώ οι ακριβότερες επιλογές όχι μόνο διαθέτουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα ανοίγματος και επισκευής αντί να χρειάζονται αντικατάσταση όταν έρθει το τέλος της ζωής τους. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιλέξετε έκδοση σχεδιασμένη για τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας, καθώς οι κοινές βάσεις δε σημαίνουν υποχρεωτικά ότι είναι μελετημένα για τις ίδιες προδιαγραφές βάρους.

Σε περίπτωση που τα χαρακτηριστικά αποσβέσεων είναι έντονα διαφορετικά από αυτά των εργοστασιακών αμορτισέρ, θα χρειαστεί και η αντικατάσταση των ελατηρίων, καθώς η ανάρτηση λειτουργεί ως ένα σύνολο και τα δύο πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, όντας σχεδιασμένα με κοινά χαρακτηριστικά χρήσης.

Η πιο ολοκληρωμένη επιλογή είναι τα ολοκληρωμένα συστήματα coilover, που λύνουν τα προβλήματα του να ταιριάξουμε το σωστό ελατήριο με το σωστό αμορτισέρ. Αυτά έρχονται ως ένα σύνολο αμορτισέρ και ελατηρίου σχεδιασμένα εξαρχής να λειτουργούν αρμονικά και στις ακριβότερες εκδόσεις τους διαθέτουν σειρά ρυθμίσεων που ελέγχουν από τη συμπεριφορά των αποσβέσεων έως και το ύψος του οχήματος, επιτρέποντάς μας εάν έχουμε την υπομονή και τη γνώση τη συμπεριφορά του οχήματος με μικρομετρική λεπτομέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην ανάρτηση πρέπει να συνοδεύονται από ευθυγράμμιση και ρύθμιση της γεωμετρίας του αυτοκινήτου για να αποδώσουν τα μέγιστα, καθώς όχι μόνο μπορεί οι απαιτήσεις τους να είναι διαφορετικές αλλά και η γεωμετρία μπορεί να βγει εκτός προδιαγραφών λόγω της καταπόνησης που δέχεται η ανάρτηση.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις