Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας

Διαβάστηκε από 14979 αναγνώστες - 24/3/2020

Ο σωστός έλεγχος σε συνδυασμό με τη σωστή συντήρηση του συστήματος πέδησης, μπορεί να σας γλιτώσει από περιττά έξοδα, αυξάνοντας παράλληλα και την ασφάλειά σας κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου σας.

Το σύστημα πέδησης των αυτοκινήτων, τα φρένα δηλαδή, αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα για την ασφάλεια του οδηγού, αλλά και όλων των οδηγών, στο δρόμο, αφού από την απόδοσή του, εξαρτάται η δυνατότητά του να προλάβει επικίνδυνες καταστάσεις. Ταυτόχρονα όμως, η χρήση του είναι και διαρκής με αποτέλεσμα τη φθορά των μερών του, με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που γεννά και την ανάγκη των τακτικών ελέγχων και της συντήρησής τους.

Η αναγνώριση μάλιστα των ενδεχόμενων προβλημάτων στο σύστημα πέδησης και η άμεση και αξιόπιστη επιδιόρθωσή τους, σε συνδυασμό με την εξ αρχής σωστή χρήση του, μπορεί να μας προσφέρει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μερών του και άρα, αποφυγή περιττών εξόδων, χωρίς καμία ανησυχία για την ασφάλειά μας στο δρόμο.

Είτε πρόκειται για τα ίδια τα φρένα, είτε για εξαρτήματα και αναλώσιμα η φθορά των οποίων δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από έναν απλό οδηγό, ο έλεγχός τους ανά τακτά χρονιά διαστήματα και η αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών, συνίσταται και έχει μόνο οφέλη.
 
Ας δούμε ποιους τομείς πρέπει να τσεκάρεις συχνά και ποιες αντιδράσεις του αυτοκινήτου σου θέλουν τη προσοχή σου:

Υγρά φρένων
Η στάθμη τους θα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα και οπωσδήποτε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Τα υγρά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 12 μήνες, ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που έχουμε διανύσει.

Φθορά δίσκων και υλικών τριβής
  • Η πιο συνηθισμένη και αναπόφευκτη φθορά από την καθημερινή και συνεχή χρήση του συστήματος πέδησης είναι εκείνη των δίσκων, αλλά και των υλικών τριβής. Μάλιστα, σε αυτήν οφείλονται τα υπολείμματα μαύρης σκόνης που δημιουργούνται συνεχώς πάνω στις ζάντες του αυτοκινήτου μας
  • Το υλικό από τα τακάκια που εφάπτεται με το δίσκο έχει πάχος περίπου ένα εκατοστό, το οποίο με τη χρήση του μεσαίου πεντάλ ολοένα και μειώνεται. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για το δίσκο. Το σημείο όπου εφάπτεται το τακάκι πάνω στο δίσκο, μειώνει το πάχος του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις, για να ελέγξουμε την κατάσταση των τμημάτων αυτών θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον τροχό. Στην πρώτη περίπτωση, αν το υλικό τριβής είναι από περίπου 5 χλστ. και κάτω, τα τακάκια θέλουν άμεσα αντικατάσταση. Για να ελέγξουμε την κατάσταση του δίσκου, αρκεί να ακουμπήσουμε το δάκτυλό μας στο πιο ακραίο σημείο της περιμέτρου του, ώστε να δούμε αν έχει κάνει κάποιο «δόντι».
  • Αν είναι πολύ έντονο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο συνεργείο για να τοποθετήσουμε ένα νέο σετ δίσκων στον εμπρός άξονα του αυτοκινήτου μας. Για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει το αυτοκίνητό μας να μην έχει χρησιμοποιηθεί, ώστε η θερμοκρασία αυτών των σημείων να μην είναι υψηλή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή έγκαυμα.

Οδική Συμπεριφορά
  • Αν κατά το φρενάρισμα, το τιμόνι μας τρέμει, τότε πιθανότατα έχει στραβώσει ο δίσκος και θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε ή να τον πάμε σε τόρνο.
  • Πρόβλημα στα τακάκια των φρένων, δείχνει από την πλευρά του, ένας οξύς ήχος στο φρενάρισμα, ο οποίος προειδοποιεί ουσιαστικά για τη φθορά τους και την ανάγκη αντικατάστασής τους.
  • Όταν το πεντάλ του φρένου φαίνεται πιο σκληρό από ό,τι έχετε συνηθίσει, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα στον ενισχυτή κενού και θα πρέπει να ελεγχθεί για τυχόν διαρροές.
  • Αντίστοιχα, αν το πεντάλ είναι πιο μαλακό απτό συνηθισμένο, πιθανότατα οφείλετε στην υψηλή θερμοκρασία στα υλικά τριβής και θα πρέπει να ελέγξετε τη στάθμη των υγρών φρένων.
  • Φυσικά, αν το φρενάρισμα είναι πιο αργό από το συνηθισμένο, ο έλεγχος ολόκληρου του συστήματος, για πιθανές φθορές ή άλλες δυσλειτουργίες, θεωρείται απαραίτητος.

Οι καλύτεροι... και με διαφορά!
ΒΑΣΣΗΣ Ε. ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ


Επικοινωνία
Διεύθυνση: Λ. Αθηνών 183 - 12242 Αιγάλεω
Τηλ: 210 5980022, 210 5980707
Email: [email protected]
Website: www.eurokoreatiki.gr
 


 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις