autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Σε ποια αυτοκίνητα μπορώ να εγκαταστήσω υγραέριο?

27/1/2021

Πάνω από 90% των υπαρχόντων οχημάτων μπορούν να μετατραπούν σε υγραεριοκίνητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα όμως, πρέπει να προβούν σε βασικές αλλαγές στον κινητήρα τους πριν την μετατροπή. Για το σκοπό, έχει δημιουργηθεί από τον κάθε κατασκευαστή συστήματος υγραεριοκίνησης, μια Μαύρη Λίστα («Black List»). Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα μοντέλα αυτοκινήτων που δεν θα πρέπει να μετατραπούν με το συγκεκριμένο σύστημα. Aρα δεν ταιριάζει κάθε σύστημα σε κάθε τύπο αυτοκινήτου.

Πριν προβούμε στην εγκατάσταση κάποιου συστήματος υγραεριοκίνησης, πρέπει ο επαγγελματίας μηχανικός να το ελέγξει και κατόπιν να αποφασίσει αν χρειάζεται να προβεί σε κάποια αλλαγή ή μπορεί να συνεχίσει άμεσα στην εγκατάσταση του συστήματος. Αυτό συνεπάγεται πως ο εγκαταστάτης θα ελέγξει προσεκτικά όλα τα μέρη του κινητήρα που έχουν σχέση με την ανάφλεξη και την καύση του καυσίμου. Αν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει από το συνεργείο προτού γίνει η μετατροπή, τότε μπορεί να παρουσιαστούν μετά την μετατροπή μη αναμενόμενα προβλήματα τα οποία θα επιφέρουν δαπανηρές επιδιορθώσεις.


Τι να κάνεις για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με την εγκατάσταση?
Η καλή εγκατάσταση θέλει σχεδιασμό, χρόνο και ρυθμίσεις. Εκτός από καλοί μηχανικοί, οι επαγγελματίες εγκατάστασης υγραεριοκίνησης θα πρέπει να έχουν και καλές γνώσεις προγραμματισμού εγκεφάλων υγραερίου. Εξίσου σημαντικό είναι κατά την τοποθέτηση να υπάρχει χρόνος και καλή σχεδίαση από τον εγκαταστάτη με πολλές λύσεις για κάθε πιθανό πρόβλημα.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται την επιλογή ενός πολύ καλού συνεργείου, με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση.
Μετατροπές του τύπου «ξέρουμε καλύτερα από το διάγραμμα τοποθέτησης του κατασκευαστή» πρέπει να αποφεύγονται. Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο ζητά συνήθως το διάγραμμα τοποθέτησης όταν το όχημα περνά ΚΤΕΟ για να εκδοθεί καινούργια άδεια. Το ΚΤΕΟ θα ελέγξει επίσης αν έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση. Το συνεργείο θα πρέπει επίσης να μας ενημερώσει για τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος, ώστε να τις ταιριάξει όσο γίνεται με τις επιθυμίες σας (θέση και μέγεθος μπουκάλας, θέση εμφανών μερών όπως ο διακόπτης με την ένδειξη πλήρωσης).



Αυτά πρέπει να προσέξεις μόλις εγκαταστήσεις το σύστημα υγραερίου
Θα πρέπει πάντα να ζητάμε έγγραφη εγγύηση για το σύστημα (κιτ) υγραεριοκίνησης που έχει εγκατασταθεί, που να περιλαμβάνει τον τύπο του συστήματος, καθώς και τη διάρκεια της εγγύησης.

Επίσης, όλα τα μέρη του συστήματος μετατροπής πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ακόμη και μικρά ανταλλακτικά όπως κλιπς και άλλα αναλώσιμα, πρέπει να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το προσωπικό του συνεργείου πρέπει να ξέρει το κάθε ανταλλακτικό και τις δυνατότητες του, να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και εκπαίδευση. Η καλή φροντίδα του LPG περιλαμβάνει να φροντίζουμε, ώστε τα service του συστήματος να γίνονται σχολαστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τέλος όσον αφορά τα service, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως, στα πρώτα 1.000 χλμ μετά την τοποθέτηση, να κάνετε τον έλεγχο που ορίζει ο εγκαταστάτης και περιλαμβάνει επιθεώρηση των μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του συστήματος, έλεγχο διαρροών υγραερίου ή αντιψυκτικού υγρού του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα. Μετά από κάθε service πρέπει να γίνεται επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να αλλάζετε τα φίλτρα του συστήματος.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει