Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

    Έλεγχος και αλλαγή λαδιών

    Διαβάστηκε από 16105 αναγνώστες - 24/4/2019

    Προμηθευτείτε ένα καθαρό πανί, μια συσκευασία με το ενδεδειγμένο λιπαντικό και ένα χωνί. Σταθμεύστε το όχημά σας σε σημείο με όσο το δυνατόν μικρότερη κλίση. Αφήστε τον κινητήρα να κρυώσει, περιμένοντας τουλάχιστον πέντε λεπτά από τη στιγμή που τον σβήσατε. Εντοπίστε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει κάποιο "χτυπητό" χρώμα για να τον βρίσκετε εύκολα. Σκουπίστε την άκρη του δείκτη με ένα καθαρό πανί ώστε να φύγουν τα ίχνη του λαδιού. Στο τελείωμά του διακρίνονται τα σύμβολα της ελάχιστης και της μέγιστης στάθμης. Τοποθετήστε ξανά το δείκτη στην υποδοχή και τραβήξτε τον πάλι έξω για να δείτε το επίπεδο του λιπαντικού, το οποίο πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στην ανώτερη και κατώτερη ένδειξη. Ξεβιδώστε την τάπα του λαδιού, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κινητήρα, και αν χρειάζεται προσθέστε λάδι. Χρησιμοποιήστε τον συνιστώμενο από τον κατασκευαστή τύπο λιπαντικού.
     
    Αλλαγή λαδιών
    Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το βιβλίο του κατασκευαστή, όπου αναγράφονται η ποσότητα και ο τύπος λαδιού, καθώς και η συχνότητα αλλαγής του. Βέβαια το κάθε πότε ανανεώνετε τα λιπαντικά του οχήματός σας είναι συνάρτηση και του τρόπου που οδηγείτε, αλλά και του τύπου λαδιού που επιλέγετε.
    Τι χρειάζεστε
    • Έναν κουβά χωρητικότητας περίπου 8 λίτρων.
    • Το κλειδί για την τάπα του κάρτερ.
    • Ένα χωνί.
    • Το καινούργιο λιπαντικό
    Η αντικατάσταση σε 8 βήματα
    1. Εντοπίστε την τάπα των λαδιών πάνω στο κάρτερ του κινητήρα.
    2. Τοποθετήστε τη λεκάνη κάτω από την τάπα.
    3. Ξεβιδώστε την τάπα με το κατάλληλο κλειδί.
    4. Αφήστε το παλιό λάδι να τρέξει μέχρι να στραγγίξει μέσα στον κουβά.
    5. Βιδώστε προσεκτικά την τάπα.
    6. Ανοίξτε το καπό και βάλτε το χωνί στην υποδοχή των λαδιών, που βρίσκεται πάνω στην κεφαλή.
    7. Γεμίστε το κάρτερ με το καινούργιο λάδι.
    8. Βιδώστε την τάπα.
     
    Κατηγορίες λαδιών
    • Τα απλά, τα οποία έχουν ως βάση τα ορυκτέλαια, που παράγονται από ειδική κατεργασία του πετρελαίου και εμπλουτίζονται με κατάλληλα πρόσθετα για αύξηση της αντοχής και της ρευστότητάς τους.
    • Τα ημισυνθετικά, που αναμειγνύονται με ορυκτέλαια σε διάφορες αναλογίες.
    • Τα συνθετικά, τα οποία είναι καθαρά εργοστασιακά προϊόντα και έχουν ως βάση τους εστέρες ή συνθετικές πολυγλυκόλες. Κοστίζουν ακριβότερα, μα έχουν μεγαλύτερη αντοχή.
    • Τα λιπαντικά πετρελαιοκινητήρων, που είναι ανθεκτικότερα και καλύπτουν διαφορετικές προδιαγραφές.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ