Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κόλλησε το παράθυρο; Χάλασε το μοτέρ, ο γρύλος ή απλά κάηκε ασφάλεια

Κόλλησε το παράθυρο; Χάλασε το μοτέρ, ο γρύλος ή απλά κάηκε ασφάλεια

15/2/2024

Τα βασικά συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό παράθυρο
Αν δουλεύει αργά τότε ίσως απλά θέλει καθάρισμα
Κόλλησε; Γρύλος ή μοτέρ
Αν είσαι τυχερός… ασφάλεια!

Τα βασικά συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό παράθυρο

Το ηλεκτρικό παράθυρο είναι από τα συστήματα της καμπίνας που δουλεύουν σχεδόν καθημερινά. Ειδικότερα του οδηγού είναι αυτό που τρώει και το μεγαλύτερο ζόρι. Πως καταλαβαίνω όμως ότι κάτι δεν πάει καλά;

  • Το τζάμι «πέφτει» μόνο του και δεν ανεβαίνει
  • Το άνοιξε-κλείσε γίνεται αργά και με θόρυβο-τρίξιμο
  • Το τζάμι έχει κολλήσει στην ίδια θέση και δεν κουνιέται

Αν δουλεύει αργά τότε ίσως απλά θέλει καθάρισμα

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιο σημείο του μηχανισμού έχει το πρόβλημα. Αν το παράθυρο ανεβοκατεβαίνει αλλά αργά, τότε πολύ πιθανό να θέλει καθάρισμα. Πρώτα τα λάστιχα που «γλιστράει» μέσα το τζάμι, τα οποία αφού καθαριστούν καλά για να φύγουν χώμα και λάσπες, στη συνέχεια ίσως θέλουν κάποιο λιπαντικό, που θα τα προστατεύει και θα βοηθά το τζάμι να γλιστρά πιο εύκολα. Εκτός από τα λάστιχα καθάρισμα μπορεί να θέλει και ο μηχανισμός του γρύλου και για να γίνει αυτό πρέπει να βγει η ταπετσαρία της πόρτας.
 

Κόλλησε; Γρύλος ή μοτέρ. Αν είσαι τυχερός… ασφάλεια!

Αν το παράθυρο έχει κολλήσει τότε δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια, να κάηκε το μοτέρ ή να έσπασε ο γρύλος. Βάλε το αφτί σου κοντά στην πόρτα και πάτα το διακόπτη του παραθύρου. Αν ακούς κάποιο θόρυβο τότε το μοτέρ λειτουργεί και κάτι έχει συμβεί με την εφαρμογή του τζαμιού στο μηχανισμό, ή απλά έχει «σπάσει» ο γρύλος σε κάποιο σημείο.

Αν δεν ακούς ήχο, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει καεί το μοτέρ του παραθύρου, ή να έχει κοπεί κάποιο από τα καλώδιά του. Μπορεί όμως να έχει φρακάρει το τζάμι στο γρύλο και το ηλεκτρικό μοτέρ να μην μπορεί καν να «γυρίσει» από το ζόρι. Σε αυτή την περίπτωση ίσως ακούγεται ένας στιγμιαίος ήχος όταν πατάτε το διακόπτη, που δείχνει την προσπάθεια του μοτέρ να δουλέψει και ότι άρα αυτός λειτουργεί.

 Επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχει καεί κάποια ασφάλεια. Για να τη βρεις πρέπει να ψάξεις στο εγχειρίδιο να βρεις που είναι η ασφαλειοθήκη του αυτοκινήτου και ποια ασφάλεια είναι για τα παράθυρα. Σε αυτή την περίπτωση είσαι πιο τυχερός γιατί γλιτώνεις τα έξτρα έξοδα επισκευής.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις