Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μην βάζεις λάθος λάδια! Μάθε και επέλεξε σωστά!

Μην βάζεις λάθος λάδια! Μάθε και επέλεξε σωστά!

Διαβάστηκε από 5694 αναγνώστες - 10/11/2021

Όχι όλα τα λάδια δεν είναι ίδια και η λάθος επιλογή τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στον κινητήρα. Μάθε τις προδιαγραφές τους, την διαφορά απλών με συνθετικών λιπαντικών και χάρισε στον κινητήρα καλύτερες και περισσότερες μέρες ζωής.

Ενδεχόμενο λάθος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στον κινητήρα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Όταν αποφασίζουμε την αλλαγή λιπαντικών για τον κινητήρα μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής πράγματα για να μην κάνουμε κακό στον κινητήρα μας:

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων και πως κάθε λιπαντικό πληροί ορισμένα standards τα οποία και πρέπει να τα γνωρίζουμε, όταν θα προβούμε σε αλλαγή λαδιών.

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου. Αν χρησιμοποιηθεί λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου, θα υπάρξει διάβρωση του μετάλλου λόγω σχηματισμού θεϊκού οξέως, ενώ θα αυξηθεί και το ιξώδες του λιπαντικού λόγω σχηματισμού αιθάλης, όλο αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το αυτοκίνητό μας.

Δεν συμπληρώνουμε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε.

- Αν αλλάζουμε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορούμε να επιλέξουμε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι.

- Αν αλλάζουμε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέγουμε συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. 


Τι σημαίνουν τα νούμερα οξείδωσης και τι πρέπει να κάνω πριν προβώ στην αγορά των λιπαντικών.
Αν σκεφτόμαστε πιο λιπαντικό είναι το κατάλληλο για το αυτοκίνητό μας, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το κατάλληλο λιπαντικό είναι αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας.Το manual οδηγιών αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λιπαντικό του κινητήρα σας.

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα νούμερα οξείδωσης. Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα λιπαντικό, 10W-40. Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερος είναι ο πρώτος αριθμός (10), τόσο πιο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες.  Ο βαθμός καλοκαιριού ακολουθεί το γράμμα W του χειμώνα (δηλαδή 40) και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι ο «δείκτης ιξώδους» και τα λιπαντικά «low SAPS»;

Το ιξώδες φανερώνει πόσο παχύρευστο είναι ένα λιπαντικό. Το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατά την αρχική εκκίνηση του κινητήρα πρέπει το λάδι να φτάνει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης αυτής πρέπει να διατηρείται σταθερό, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μεταλλικών επιφανειών. Τα λιπαντικά low SAPS είναι τα πιο διαδεδομένα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικά με τα μοντέρνα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων. Τα στοιχεία της θειικής τέφρας του φωσφόρου και του θείου που διαθέτουν στη σύστασή τους αυξάνουν την απόδοση λίπανσης του λιπαντικού του κινητήρα, με συνέπεια να συσσωρεύονται λιγότερα κατάλοιπα καύσης στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
  ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

ή πηγαίνετε κατευθείαν στη σελίδα που σας ενδιαφέρει

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις