6 «Ιεροί» κανόνες των Λιπαντικών

Διαβάστηκε από 1981 αναγνώστες - 2/9/2021

Ο κάθε κινητήρας θέλει το δικό του λιπαντικά! Οι σωστές προδιαγραφές, η οξείδωση και το είδος του λιπαντικού είναι σημαντικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του μοτέρ. Μάθε ποια λάθη δεν πρέπει να κάνεις ποτέ, τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις λιπαντικά, καθώς και χρήσιμες συμβουλές.

Όταν αποφασίζουμε την αλλαγή λιπαντικών για τον κινητήρα μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

Kοινοποίησε το »

  • Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων και πως κάθε λιπαντικό πληροί ορισμένα standards τα οποία και πρέπει να τα γνωρίζουμε, όταν θα προβούμε σε αλλαγή λαδιών.
  • Δεν χρησιμοποιώ ποτέ λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου. Αν χρησιμοποιηθεί λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου, θα υπάρξει διάβρωση του μετάλλου λόγω σχηματισμού θεϊκού οξέως, ενώ θα αυξηθεί και το ιξώδες του λιπαντικού λόγω σχηματισμού αιθάλης.
  • Ελέγχουμε τη στάθμη του λιπαντικού του κινητήρα κατά προτίμηση όταν αυτός είναι κρύος και σε επίπεδη επιφάνεια. Βεβαιωνόμαστε ότι, η στάθμη βρίσκεται ανάμεσα στην ελάχιστη και τη μέγιστη ένδειξη.
  • Δεν συμπληρώνουμε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε
  • Αν αλλάζουμε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορούμε να επιλέξουμε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι.
  • Αν αλλάζουμε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέγουμε συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Π.χ. για Ελλάδα: 0W40.

Kοινοποίησε το »

Σχετικες Ειδησεις