Το τιμόνι μαζεύει μπόλικη βρωμιά και μικρόβια και καθώς το κρατάς όση ώρα οδηγείς, πρέπει να το καθαρίζεις συχνά! Πώς όμως θα γίνει αυτό; Ποια είναι τα σωστά υλικά που καθαρίζουν χωρίς να το φθείρουν;
Μπορεί να μην είμαστε όλοι «μάστορες» ώστε να βάζουμε χέρι στο αυτοκίνητό μας, ωστόσο η καθαριότητα του αυτοκινήτου είναι μια εργασία που κάνουν σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες στο αμάξι τους. Και καθαριότητα δεν είναι μόνο το εξωτερικό πλύσιμο για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά, αλλά και στο εσωτερικό, στο σαλόνι δηλαδή του αυτοκινήτου.
Στο σαλόνι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιορίζονται στο να τινάξουν τα πατάκια, ενώ μια φορά στα δυο χρόνια μπορεί να του βάλουν και ηλεκτρική σκούπα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Ο σωστός καθαρισμός με ειδικά καθαριστικά στις πλαστικές και δερμάτινες επιφάνειες του σαλονιού καλό είναι να γίνεται μια στο τόσο, καθώς σε αυτές αναπτύσσονται βρωμιά και μικρόβια.
Μια από τις πιο βρώμικες επιφάνειες στο σαλόνι είναι το τιμόνι, που μαζί με το λεβιέ των ταχυτήτων είναι τα δύο μέρη που πιάνουν συνεχώς οι οδηγοί κατα την οδήγηση, κάτι που καθιστά το συχνό καθάρισμά τους σαν το πλύσιμο των χεριών. Πολλοί ειδικοί μάλιστα θεωρούν πως, για να φύγουν οι βρωμιές και όλοι οι μικροοργανισμοί που μπορεί να βλάψουν την υγεία, πρέπει να καθαρίζονται κάθε βδομάδα. Πώς θα γίνει σωστά;
Πάντα με προϊόντα ειδικά για αυτές τις επιφάνειες
Καθότι τα περισσότερα τιμόνια έχουν πια επένδυση δέρματος, θα χρειαστεί ένα προϊόν φιλικό στο υλικό αυτό (υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο) και ένα κλασικό πανάκι μικροϊνών.
Το καθαριστικό δεν πρέπει να τοποθετείται απευθείας στο τιμόνι, καθώς η μεγάλη ποσότητα σε ένα σημείο μπορεί να χαλάσει (κάψιμο, λεκές) το δέρμα. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να βάλει στο πανάκι μια μικρή ποσότητα του υλικού και με αυτό να περάσει όλα τα σημεία του τιμονιού. Αμα το τιμόνι είναι αρκετά βρώμικο, θα δει το τιμόνι να αλλάζει χρώμα και η βρωμιά θα μένει στο πανάκι. Όταν τελειώσει, πρέπει να κάνει ένα ακόμα πέρασμα με ένα στεγνό και καθαρό πανί για να φύγουν όλα τα υπολείμματα του προϊόντος.
Καθαριστικά που βρίσκονται και στο σπίτι
Εκτός από τα εξειδικευμένα υλικά του εμπορίου υπάρχουν και πιο... σπιτικά υλικά και μάλιστα πιο φιλικά στο δέρμα του οδηγού, με ίσως πιο ήπιο αποτέλεσμα. Αρχικά μπορεί ο οδηγός να κάνει την παραπάνω διαδικασία με απλό σαπουνόνερο. Λίγο σαπουνόνερο σε ένα στεγνό πανί, ίσα ίσα να νοτιστεί και καλό πέρασμα στο τιμόνι.
Εκτός του σαπουνόνερου, αποτέλεσμα θα δει και με τα απλά, γνωστά σε όλους μας μωρομάντηλα. Προσοχή να μην γίνει χρήση μωρομάντηλων με αλκοόλ, καθώς μπορεί να βλάψουν μακροπρόθεσμα το δέρμα. Οκ, τα απλά μωρομάντηλα δεν απολυμαίνουν στο 100%, ωστόσο με 2-3 μωρομάντηλα θα έχει στη διάθεσή του ένα όμορφο και καθαρό τιμόνι, χωρίς μαυρίλες και λεκέδες.
Τέλος, ένα επίσης αποτελεσματικό υλικό που λίγοι γνωρίζουν είναι η κρέμα χεριών, που εκτός από το ανθρώπινο δέρμα, κάνει καλό και στις δερμάτινες επενδύσεις του αυτοκινήτου. Οπότε μετά από ένα καλό καθάρισμα και στέγνωμα, μπορεί κανείς να περάσει την επιφάνεια με κρέμα χεριών, χρησιμοποιώντας ένα νέο πανάκι, ώστε να ενυδατώσει το δέρμα του τιμονιού, ειδικότερα στην πάνω μεριά του που τη χτυπάει ο ήλιος περισσότερες ώρες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε υλικό πρέπει να τοποθετηθεί με ρέγουλα και όχι απευθείας στο τιμόνι, αλλά πάντα με ένα πανάκι. Ο κίνδυνος να χαλάσει το δέρμα του τιμονιού είναι μεγάλος! Τέλος αξίζει να πούμε πως όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα πλαστικά τιμόνια, που δεν έχουν επένδυση από δέρμα ή δερματίνη.