Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Κατανάλωση: Σημαντικό πλεονέκτημα για το ηλεκτρικό

Διαβάστηκε από 23340 αναγνώστες - 25/8/2021

Το μεγάλο πλεονέκτημα των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων εντοπίζεται στις καθημερινές μετακινήσεις, μιας και απαλλάσσονται από το υψηλό κόστος καυσίμων. Για την έρευνά μας θεωρήσαμε ότι ο μέσος οδηγός διανύει μία απόσταση 15.000 χλμ. ανά έτος και βάσει αυτής της τιμής προχωρήσαμε στην ανάλυση του κόστους κατανάλωσης. Ξεκινώντας από το Peugeot e-208 και με δεδομένο ότι η φόρτιση θα γίνεται μέσω οικιακού δικτύου (0,11057 ευρώ ανά kWh), προέκυψε ότι στα 100 χλμ. απαιτείται ένα πόσο της τάξης του 1,62 ευρώ, δηλαδή 243 ευρώ ανά έτος.

Kοινοποίησε το »

Αντιστοίχως, με τη μέση τιμή της βενζίνης στα 1,428 ευρώ/λίτρο και την πραγματική κατανάλωση στα 7,1 λτ./100 χλμ. (σύμφωνα με τη δοκιμή μας), υπολογίσαμε ότι στα 100 χλμ. το κόστος καυσίμου ανέρχεται στα 10,14 ευρώ. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 1.278 ευρώ ανά έτος και σε βάθος 5ετιάς η διαφορά υπέρ του ηλεκτρικού εκτοξεύεται στα 6.390 ευρώ.



Λοιπά λειτουργικά έξοδα
Πέρα από το κόστος συντήρησης και καυσίμων, υπάρχουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, αλλά στην περίπτωση μας δεν επηρεάζουν την έρευνα. Αναλυτικότερα, ως προς τα τέλη κυκλοφορίας και τα δύο αυτοκίνητα έχουν μηδενικό κόστος, μιας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του e-208 είναι μηδενικό και ο 1,2 PureTech εκπέμπει CO2 121 γρ./χλμ., λιγότερα από το κατώτατο όριο που πλέον έχει οριστεί στα 122 γρ./χλμ. Τέλος, η διαφορά ως προς την ασφάλιση του οχήματος είναι αμελητέα, αφού στη χώρα μας δεν υφίσταται κάποιο επιπλέον κόστος ασφάλισης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Συμπέρασμα: Απόσβεση στα 5 χρόνια
Το αποτέλεσμα που προέκυψε συγκρίνοντας τα δύο αυτοκίνητα είναι ότι τα μειωμένα έξοδα σε βάθος 5ετίας έρχονται στο ίδιο επίπεδο με τη διαφορά στο κόστος αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε πέντε χρόνια, η διαφορά στα έξοδα έφτασε στα 6.900 ευρώ, ενώ η διαφορά κατά την αγορά άγγιζε όπως αναφέραμε τα 7.000 ευρώ. Έτσι, ο αγοραστής του αμιγώς ηλεκτρικού Peugeot, μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει αποσβέσει το επιπλέον κόστος αγοράς, ενώ από εκεί και πέρα θα εξοικονομεί συνεχώς χρήματα λόγω των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων. 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Kοινοποίησε το »