Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
2 φωτογραφίες »

Η νέα S-Class θα παρκάρει χωρίς οδηγό

23/10/2020

Η Mercedes-Benz περνάει στο 4ο στάδιο την αυτόνομη οδήγηση στα οχήματα της ξεκινώντας από την ναυαρχίδα της, την S-Class, στης οποίας το μοντέλο Mercedes S-Class W 223 θα ενσωματωθεί μελλοντικά η καινοτόμος υπηρεσία του αυτόματου παρκαρίσματος.

Η τεχνολογία εξελίσσεται και επιτάσσει περισσότερη ασφάλεια, αλλά και άνεση στον οδηγό. Ανέκαθεν, το παρκάρισμα αποτελούσε για αρκετούς οδηγούς μία... απαιτητική αποστολή. Ειδικά σε περιοχές όπου οι ελεύθερες θέσεις parking ήταν είδος προς εξαφάνιση και δίνονταν «μάχες». Στο σημείο αυτό εμφανίζεται η Mercedes έτοιμη να δώσει μία πρωτοποριακή λύση που ακούει στο όνομα «Intelligent Park Pilot».
 
 Ο γερμανικός κολοσσός παίρνει την έκδοση σήμα κατατεθέν της, S-Class, υιοθετώντας στην έβδομης γενιάς σειρά W223 Mercedes-Benz S-Class το περίφημο σύστημα του «έξυπνου» παρκαρίσματος. Της υπηρεσίας δηλαδή που θα παρκάρει το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, αναζητώντας μάλιστα μόνο του και τις ελεύθερες θέσεις!
 
Το φιλόδοξο project βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και δοκιμών, ωστόσο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Οι σχετικές δοκιμές σε συγκεκριμένο χώρος στάθμευσης στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης αποτελούν ένα πρώτης τάξεως δείγμα. Για να προκύψει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα συνεργάστηκε δύο γερμανικά brands, Mercedes και Bosch. Στο test που έγινε, εγκαταστάθηκαν συνολικά 180 κάμερες ώστε να βοηθήσουν την S-Class να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα όσον αφορά την αναζήτηση θέσεων και τα παρκάρισμα.



Ο συνδυασμός πληροφοριών και δεδομένων που λαμβάνουν και αξιολογούν οι κάμερες και το αυτοκίνητο της δοκιμής, καθιστούν εφικτή την έννοια της αυτόνομης οδήγησης 4ου σταδίου μέσα στο parking, με τον οδηγό θεατή. Βέβαια, ο οδηγός μπορεί θεωρητικά αν το επιθυμεί να δίνει μέσω εφαρμογής κατευθύνσεις στο αυτοκίνητο, το οποίο από μόνο του προγραμματισμένο να φέρει εις πέρας την αποστολή του, παίρνοντας μάλιστα και πρωτοβουλίες-μανούβρες σε περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικά ένα εμπόδιο.
 
Είναι φυσιολογικό οι ταχύτητες περιήγησης του μοντέλου της Mercedes να είναι ιδιαίτερα χαμηλές (4χλμ/ώρα), από την στιγμή που σύμφωνα με την Bosch βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο η ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες στο συγκεκριμένο γκαράζ. Χαρακτηριστικά τονίστηκε πως εγκαταστάθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2020 και μετρά παρά μερικές εβδομάδες δοκιμών. Σταδιακά και με την εξέλιξη της υπηρεσίες η ταχύτητα κίνησης θα αυξάνεται, με επιτρεπτό μάξιμουμ όριο ταχύτητας τα 10χλμ/ώρα που προβλέπεται σε γκαράζ στάθμευσης όπως το αντίστοιχο στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.
 
Συνεπώς, πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η νέα πρωτοποριακή δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης 4ου σταδίου με παρκάρισμα χωρίς οδηγό. Αν στο μέλλον, πάντως, δείτε αυτοκίνητο να σας προλαβαίνει σε μία θέση parking χωρίς να έχει μάλιστα οδηγό, μην ξαφνιαστείτε. Η S-Class φταίει...
 
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις