autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Ο ερχομός του VTEC

Ο ερχομός του VTEC

Διαβάστηκε από 11767 αναγνώστες - 15/9/2024

Το CR-X δεύτερης γενιάς διατήρησε τον γωνιώδη σχεδιασμό του προκατόχου του, αν και οι ακμές ήταν ελαφρώς πιο στρογγυλεμένες. Το αυτοκίνητο ήταν ακόμα πιο αεροδυναμικό, ο εμπρός προφυλακτήρας προεξείχε, δίνοντας επιθετικό χαρακτήρα, και στην πόρτα του χώρου αποσκευών τοποθετήθηκε ένα δεύτερο, μικρό παράθυρο πάνω από τα πίσω φανάρια, το οποίο βελτίωνε την ορατότητα.

Οι αλλαγές δεν ήταν μόνο επιδερμικές. Το νέο μοντέλο διέθετε νέα ανάρτηση, με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω. Αυτό, χάρισε εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά στον μικρό Ιάπωνα, που έδειχνε τα δόντια του όταν τελείωνε η ευθεία, τόσο μέσα στην πίστα όσο και έξω, στα βουνά. Εδώ καταργήθηκε η ονομασία «Ballade», κάτι ταιριαστό, αφού το μηχανικό σύνολο δεν έπαιζε πλέον μπαλάντες, αλλά σκληρή Rock.
Ο λόγος βέβαια γίνεται για το τετρακύλινδρο διαμάντι B16A που χρησιμοποιούσε η κορυφαία έκδοση.



Ο Soichiro Honda ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία το 1948, και στην αρχή κατασκεύαζε ποδήλατα με μικρά μοτέρ, προκειμένου να παρέχει έναν οικονομικό τρόπο μεταφοράς στο λαό της Ιαπωνίας. Οι κινητήρες ήταν πάντα μέσα στην καρδιά του, κάτι που φαίνεται από την πορεία της εταιρείας στους αγώνες μοτοσυκλετών και Formula 1, αλλά και στα υστερικά μοτέρ που χρησιμοποιήθηκαν στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους.

Η ονομασία VTEC έκανε το ντεμπούτο της το 1989 στο Honda Integra XSi με τον B16A κινητήρα. Το CRX ήταν το δεύτερο μοντέλο της εταιρείας που χρησιμοποίησε το θρυλικό μοτέρ, λίγο αργότερα την ίδια χρονιά. Η συγκεκριμένη έκδοση του Integra κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνική αγορά όμως, επομένως η Ευρώπη γνώρισε το VTEC χάρη στο μικρό kammback.
Το CRX 1.6i-VT, όπως ονομαζόταν εδώ, «φορούσε» την A1 εκδοχή του B16, η οποία είχε απόδοση 150 νευρικών ίππων από 1600 κυβικά. Η χαρακτηριστική «κλωτσιά» του VTEC ερχόταν στις 5200 στροφές, και από εκεί και επάνω το μοτέρ ξεκινούσε ένα παρανοϊκό στροφάρισμα, το οποίο σταματούσε στις 8200rpm, όπου και επενέβαινε ο κόφτης. Η Ιαπωνική έκδοση SiR είχε 10 άλογα παραπάνω, αγγίζοντας το μαγικό νούμερο απόδοσης 100PS/lt.



Αμέσως χαμηλότερα βρίσκαμε το μοντέλο με τον D16ZC κινητήρα, ο οποίος, άνευ VTEC, είχε ιπποδύναμη 130PS, αριθμό ιδιαίτερα σεβαστό, ειδικά αν αναλογιστούμε το βάρος του αυτοκινήτου, που εξακολουθούσε να είναι χαμηλό. Ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίζουμε οπτικά τα δύο κορυφαία CRX είναι αν παρατηρήσουμε το καπό τους. Επειδή ο D16ZC, αλλά και ο Β16Α/Α1, ήταν ψηλότεροι από τους υπόλοιπους κινητήρες, το καπό των μοντέλων με τα 130PS είχε το γνωστό «φούσκωμα» στην μία πλευρά του, ενώ το αντίστοιχο των VTEC ήταν ακόμα πιο πρησμένο.

Το Honda CRX δεύτερης γενιάς θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα καλύτερα οικονομικά sport μοντέλα για να αγοράσει κάποιος που ήθελε να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τα γρήγορα αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα είναι τόσο εμβληματικό, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για ένα μεταγενέστερο μοντέλο της Honda, το υβριδικό CRZ που παρουσιάστηκε το 2010. Χάρη στο συνδυασμό ανάρτησης και κινητήρα, ήταν ένας πύραυλος τσέπης, ένας πραγματικός φονέας γιγάντων.

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε για λίγα χρόνια, από το 1988 έως το 1991, και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σπάνιο και cult. Από το 1992 έως το 1998, η Honda παρουσίασε το CR-X del Sol, το οποίο είχε διαφορετικό χαρακτήρα από τις 2 προηγούμενες γενιές.



Το διθέσιο del Sol, είχε αρκετά στρογγυλεμένη εμφάνιση και ανοιγόμενη targa οροφή, η οποία στην ιαπωνική Transtop έκδοση άνοιγε αυτοματοποιημένα. Οι κινητήρες παρέμειναν ισχυροί, αφού βρίσκαμε τον B16A2 με 162 άλογα και τον D16Z6 με 125PS. Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η κορυφαία έκδοση SiR διέθετε 172 άλογα. Παρόλα αυτά, το μοντέλο έχασε τον άκρως σκληροπυρηνικό χαρακτήρα που διέθετε ως τότε. Ίσως αυτό ονομάζεται εξέλιξη.

Μπορεί για αυτό, όποτε ακούμε την ονομασία «Honda CRX», να μας έρχεται στο μυαλό η ηρωική δεύτερη γενιά, με τα διπλά ψαλίδια και τον εκνευρισμένο B16 να ουρλιάζει και να χάνεται μπροστά μας, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πού πήγε το μικρό αυτοκίνητο με το θρυλικό διαιρούμενο πίσω τζάμι που αποτέλεσε τον Ναό του VTEC και εισήγαγε πολλούς στην εθιστική, μαγική «κλωτσιά».
 
 

Σελ.
1
Honda CRX: Ο ναός του VTEC
Σελ.
2
Ο ερχομός του VTEC