Οι μάρκες που έκλεισαν και ήταν επιτυχημένες
Είναι περίεργο όταν βλέπουμε στο δρόμο το μοντέλο μίας μάρκας που δεν υπάρχει πλέον, όπως για παράδειγμα ένα Rover ή Saab, και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι συνέβη και έκλεισε. Κάνουμε αναδρομή σε μερικές γνωστές εταιρείες που δεν υφίστανται πια.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές φορές επιβιώνουν δύσκολα, αφού ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και αδυσώπητος, ενώ συχνά οι επιλογές των εν δυνάμει αγοραστών καθορίζονται από διάφορες τάσεις και μόδες. Έτσι, αρκετές εταιρείες που κατασκεύαζαν αξιόλογα μοντέλα, οδηγούνται στην χρεωκοπία, ή εξαγοράζονται από άλλες, μεγαλύτερες μάρκες και εξαφανίζονται, μένοντας απλά στα βιβλία της ιστορίας και των αυτοκινητικών forum, κάνοντας μόνο ορισμένα μοντέλα που κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους να μας θυμίζουν τις ξεχασμένες, πάλαι ποτέ ένδοξες στιγμές των εταιρειών αυτών.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες από τις μάρκες που έκλεισαν ενώ ήταν επιτυχημένες.
Saab
Η Saab Automobile AB, όπως ήταν η πλήρης ονομασία της, ιδρύθηκε το 1945 ως θυγατρική της Saab AB, μιας Σουηδικής εταιρείας αεροδιαστημικής και συστημάτων άμυνας. Τα μοντέλα της Saab είχαν πάντα το DNA των αεροπλάνων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο Night Panel που είχαν μέχρι και οι τελευταίες δημιουργίες της, ενός συστήματος που έσβηνε όλα τα φώτα της καμπίνας εκτός από το ταχύμετρο, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού στα νυχτερινά ταξίδια.Τα Saab ήταν η εναλλακτική επιλογή έναντι των προτάσεων του ανταγωνισμού, όπως BMW και Audi, και οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων είχαν μεγάλη αφοσίωση στην μάρκα. Η εταιρεία με έδρα το Trollhattan (που σημαίνει «η κουκούλα των ξωτικών»), άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, όπως η GM, και στο τέλος πωλήθηκε στη NEVS, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά μοντέλα για την αγορά της Κίνας, και το 2016 κατήργησε για πάντα την ονομασία Saab από τα αυτοκίνητα.
Ο ένδοξος Γρύπας, που κοσμούσε τα καπό των μοντέλων, πλέον οργώνει τους δρόμους με τα φορτηγά Scania και πετάει στους αιθέρες με τα αεροπλάνα της μητρικής Saab AB, αμφότερες εταιρείες που υφίστανται ακόμα και ευδοκιμούν.
Σελ. 2 | Οι εταιρείες που δεν υπάρχουν πλέον |
Σελ. 3 | Οι μάρκες που έπαψαν να υφίστανται |
Σχολιάστε |