Οι εταιρείες που δεν υπάρχουν πλέον
Διαβάστηκε από 7851 αναγνώστες - 14/10/2024
Rover
Η Rover ήταν μία από τις πιο εμβληματικές βρετανικές εταιρείες, και η ιστορία της ξεκίνησε το μακρινό 1878, ως κατασκευαστής ποδηλάτων. Το πρώτο όχημά της ήταν ένα τρίκυκλο που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της οδού Helen Street στο Coventry, και το 1888 η εταιρεία έφτιαξε το πρώτο της αυτοκίνητο, που ήταν ηλεκτρικό και δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή, ενώ το 1904 είδαμε το Rover 8, το πρώτο μοντέλο της φίρμας που παρήχθη κανονικά, και είχε κινητήρα εσωτερικής καύσεως.Το 1940, η Rover, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες της χώρας, άρχισε να κατασκευάζει jet μοτέρ και εξαρτήματα για τα πολεμικά αεροπλάνα, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική δύναμη των Βρετανών. Το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου του 1940, οι Γερμανοί βομβάρδισαν το κέντρο του Coventry, και το εργοστάσιο της Helen Street δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά από την εταιρεία, αφού μετακόμισε στο γειτονικό Solihull. Το 1948 δημιουργήθηκε το πρώτο Land Rover, που μελλοντικά ακολούθησε την δική του πορεία σαν ξεχωριστή μάρκα, ενώ η Rover παρουσίασε αρκετά εξαιρετικά οχήματα, όπως το SD1.
Η ιστορία της εταιρείας με σήμα το καράβι των Vikings ήταν αρκετά ταραχώδης, αφού πέρασε από αρκετούς ιδιοκτήτες, τόσο κρατικούς, όπως η British Leyland, όσο και ιδιωτικούς, και τελικά έληξε το 2005, όπου η τότε κάτοχος BMW αποφάσισε να καταργήσει την ονομασία. Η Rover πουλήθηκε στην κινέζικη SAIC, η οποία λειτουργεί με την ονομασία «Roewe», αφού τα πνευματικά δικαιώματα της ιστορικής εταιρείας ανήκουν στην Jaguar Land Rover.
AMC
Η American Motors Corporation ιδρύθηκε το 1954 από δύο μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες που ενώθηκαν για να ανταγωνιστούν τους Μεγάλους Τρεις, δηλαδή την General Motors, τη Ford και την Chrysler. Η εταιρεία κατασκεύασε αρκετά ιδιαίτερα οχήματα, τα οποία ανήκαν συνήθως στην μικρή κατηγορία, ενώ στόχευε στην δημιουργία αυτοκινήτων με χαμηλή κατανάλωση. Μάλιστα, από το 1959 έκανε προσπάθειες εξέλιξης ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου, ενώ η πασίγνωστη εταιρεία Jeep, ξεκίνησε από την AMC.Μπορούμε να πούμε πως η American Motors ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της, και αν υπήρχε σήμερα θα είχε εκτιμηθεί διαφορετικά. Η ιστορία όμως δεν αλλάζει, και έτσι τα οικονομικά προβλήματα της μάρκας τη δεκαετία του 1970, η συνεργασία της με την Renault που δεν ευδοκίμησε και η εξαγορά της από την Chrysler, την εταιρεία που οι ιδρυτές της AMC οραματίζονταν να «χτυπήσουν», οδήγησαν στον θάνατο της ονομασίας το 1988.
Pontiac
Η μάρκα που θεωρείται ως ο δημιουργός του πρώτου muscle car, παρουσιάστηκε το 1926 σαν παρακλάδι της General Motors, και ήταν μία εταιρεία που εδραιώθηκε ως κατασκευαστής προσιτών sport μοντέλων, που χαρακτηρίζονταν από τους V8 κινητήρες, χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων και κίνηση στους πίσω τροχούς.Θρυλικές κατασκευές όπως το Firebird και το GTO έκαναν την Pontiac να είναι κομμάτι της αμερικάνικης λαϊκής παράδοσης και αυτοκινητικής κουλτούρας, ενώ ακόμα και το Aztek, ένα από τα λιγότερο δημοφιλή μοντέλα της, έγινε πρωταγωνιστής της σειράς Breaking Bad. Οι οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 2000, την έκανε να ακολουθήσει την ίδια τύχη με την αδελφική της Oldsmobile, και το τελευταίο αυτοκίνητο που έφερε το σήμα της πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010.
Σελ. 1 | Οι μάρκες που έκλεισαν και ήταν επιτυχημένες |
Σελ. 2 | Οι εταιρείες που δεν υπάρχουν πλέον |
Σελ. 3 | Οι μάρκες που έπαψαν να υφίστανται |