Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
8 φωτογραφίες »

Ποια ήταν τα ποιοτικότερα εργοστασιακά ηχοσυστήματα;

9/12/2020

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου φημισμένες εταιρείες ηχητικού εξοπλισμού συνεργάστηκαν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τοποθέτησαν τα προϊόντα τους σε ακριβά μοντέλα. Ας δούμε πώς ξεκίνησαν αυτές οι συνεργασίες.

Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές φορές όπου οι βασικές εκδόσεις ορισμένων μοντέλων δεν είχαν καν ραδιόφωνο, και σε όσες είχαν, το ηχητικό αποτέλεσμα δεν ήταν υψηλής ποιότητας. Σήμερα έχουν γίνει άλματα σε αυτό τον τομέα, και τα περισσότερα αυτοκίνητα που πωλούνται σήμερα έχουν ηχοσυστήματα με high-end ακουστική.

Τα άλματα αυτά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων συνεργασιών των αυτοκινητοβιομηχανιών με premium εταιρείες κατασκευής ηχείων για οικιακούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Παρακάτω βλέπουμε τις πιο φημισμένες περιπτώσεις.
 


1) General Motors- Bose
Αν όχι η πρώτη, τότε μία από τις αρχικές περιπτώσεις συνεργασίας  μιας αυτοκινητοβιομηχανίας με μια εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών συστημάτων ήχου είναι η σύμπραξη της Bose με την General Motors. Η GM έχει το δικό της παρακλάδι για τα ηχοσυστήματα των αυτοκινήτων, που ονομάζεται Delco.

Το 1983 δημιουργήθηκε το σύστημα Delco-Bose, που χρησιμοποιήθηκε σε μοντέλα όπως η Cadillac Seville, η Cadillac Eldorado, η Oldsmobile Toronado και η Buick Riviera, και ενσωμάτωνε το χαρακτηριστικό στοιχείο της Bose: Μικρά ηχεία κλεισμένα σε μεγάλα περιβλήματα. Τα «κουτιά» λειτουργούσαν ως αντηχεία και αύξαναν την ένταση του παραγόμενου ήχου.

Το μόνο αρνητικό στην συγκεκριμένη διάταξη ήταν στην περίπτωση που κάποιο ηχείο χάλαγε, αφού το κάθε ένα είχε το δικό του ενισχυτή με συγκεκριμένη αντίσταση, και έτσι δεν υπήρχαν παρόμοια ανταλλακτικά στο εμπόριο από άλλες εταιρείες.

Η συμβολή της Bose στα ηχοσυστήματα των αυτοκινήτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και μερικές από τις εταιρείες που έχει συνεργαστεί ο Αμερικάνος premium κατασκευαστής είναι οι Mercedes/Maybach, Nissan, Audi και Mazda.
Όλα ξεκίνησαν όμως από την Delco-Bose.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις