Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Rev-Matching: Η τεχνική που θα σε κάνει καλύτερο οδηγό
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Rev-Matching: Η τεχνική που θα σε κάνει καλύτερο οδηγό

29/10/2023

Είναι μία από τις σημαντικότερες τεχνικές γρήγορης οδήγησης και σε κάποια χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων έχει πλέον έχει γίνει αυτοματοποιημένη. Ώρα να γνωρίσουμε την τεχνική «Rev-Matching», τα πλεονεκτήματά της, αλλά και να απολαύσουμε τον Ayrton Senna να την εκτελεί με περισσή μαεστρία.

Μπορεί η καθολική επικράτηση της ηλεκτροκίνησης να εξαφανίζει σταδιακά από τον χάρτη της αυτοκίνησης το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν σταματήσει να το εξελίσσουν. Ενδεικτικά, το αυτοματοποιημένο iMT της Hyundai είναι ένα τέτοιου είδους παράδειγμα, όπως και η τεχνολογία «Rev-Matching» που πλέον ενσωματώνουν αρκετά χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων. Σε αυτή την τεχνολογία, ή καλύτερα σε αυτή την τεχνική θα αναφερθούμε σήμερα αναλύοντας τα πλεονεκτήματά της.
Τι είναι το Rev-Maching;
Αρχικά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές τι είναι το Rev-Matching, ή αλλιώς συγχρονισμός στροφών. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία η ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα προσαρμόζεται στην ταχύτητα περιστροφής του κιβωτίου ταχυτήτων, ώστε η διαδικασία της σύμπλεξης να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι αν κατεβάσετε μία ή περισσότερες σχέσεις απότομα, οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα θα αυξηθούν απότομα «φρενάροντας» το όχημα.

Η τεχνική του Rev-Matching, λοιπόν, είναι ουσιαστικά το πάτημα του πεντάλ γκαζιού τη στιγμή που έχει γίνει αποσύμπλεξη, ώστε να αυξηθούν οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα και να συγχρονιστούν με αυτές του κιβωτίου. Πλέον σε κάποια σύγχρονα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων υπάρχουν αισθητήρες ελέγχου ταχύτητας που συλλέγουν δεδομένα και όταν ο οδηγός προχωρήσει σε κατέβασμα ταχύτητας αυτομάτως αυξάνονται οι στροφές του κινητήρα. Με λίγα λόγια, ότι κάτι ο οδηγός με το δεξί του πόδι, πλέον γίνεται αυτόματα.



Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας
Προκειμένου να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής θα δούμε τι συμβαίνει σε ένα απότομο κατέβασμα ταχύτητας. Αρχικά η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται κάτι που, ειδικά, αν οδηγούμε με γρήγορο ρυθμό δεν είναι επιθυμητό. Επιπλέον, η διαδικασία της σύμπλεξης γίνεται απότομα, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται ο συμπλέκτης, ενώ με το Rev-Matcing ο συμπλέκτης καταπονείται πολύ λιγότερο. Σε επίπεδο καθαρά αγωνιστικής οδήγησης, η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη γιατί προσφέρει σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικά, ειδικά σε αυτοκίνητα με κίνηση στον πίσω άξονα, το Rev-Matching είναι απαραίτητο κατά την επιβράδυνση του οχήματος γιατί είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρει ο πίσω άξονας.

 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις