autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Μοντέλα-πρωταγωνιστές στο Goldfinger, The Italian Job, The Fast and The Furious και αλλού...

Μοντέλα-πρωταγωνιστές στο Goldfinger, The Italian Job, The Fast and The Furious και αλλού...

Διαβάστηκε από 29233 αναγνώστες - 15/10/2024

3) Subaru Impreza WRX (Baby Driver)
Η ταινία Baby Driver είναι πολύ πιο καινούρια σε σχέση με άλλες που υπάρχουν στη λίστα μας και ως εκ τούτου δεν θεωρείται ακόμα cult. Cult σίγουρα θεωρούμε όμως τα Subaru Impreza, και το κατακόκκινο hawk eye μοντέλο με τις μαύρες ζάντες σίγουρα έκλεψε την παράσταση από την αρχική κι όλας σκηνή. Δεν μας κάνει εντύπωση που το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε και για την διαφημιστική προώθηση της ταινίας
 


 4) Ectomobile (Ghostbusters)
Αν είστε σαν κι εμάς, τότε με την ανάγνωση του ονόματος σας ήρθε αμέσως η μουσική από τους τίτλους έναρξης της λατρεμένης ταινίας του 1984. Το Ectomobile, ή Ecto-1, ίσως από τα πιο cool και εμβληματικά οχήματα που έπαιξαν ποτέ σε ταινία, είναι βασισμένο σε μια νεκροφόρα Cadillac του 1959. Νεκροφόρα. Που χρησιμοποιείται από εταιρεία που πιάνει φαντάσματα. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουμε τη σύνδεση.
 


5) Aston Martin DB5 (Goldfinger)
Έχουν γίνει πολλές κουβέντες σχετικά με το ποιος ήταν ο καλύτερος James Bond. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το ποιο ήταν το καλύτερο αυτοκίνητο του Βρετανού πράκτορα, αν και πιστεύουμε πως εδώ τα διλήμματα θα είναι ακόμα περισσότερα. Εδώ βλέπουμε την πολύ εμβληματική Aston Martin DB5, την οποία οδηγούσε ο εξίσου εμβληματικός Sean Connery στο Goldfinger του 1964. Το αυτοκίνητο είχε πολλά cool gadgets, με το πιο cool από όλα ίσως να είναι τα πολυβόλα που διέθετε εμπρός.



6) Mini Cooper (The Italian Job)
Αναφερόμαστε στην ταινία του 1969, αλλά επίσης αξιόλογο είναι και το remake που έγινε το 2003, με πρωταγωνιστές τα νέα MINI. Η πρώτη ταινία θεωρείται πιο cool όμως, όπως πιο cool θεωρούνται και τα original, λιλιπούτεια Mini, τα οποία απολαμβάνουμε σε ένα τρελό κυνηγητό με την ιταλική αστυνομία στην πόλη του Τορίνο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η σκηνή που τα μικροσκοπικά mini είναι μέσα στον υπόνομο γυρίστηκε στο Βρετανικό Coventry, αφού ήταν η μόνη πόλη με αρκετά μεγάλες σήραγγες υπονόμου για να χωρέσουν τα αυτοκίνητα. Camera car ήταν ένα Mini Moke, σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν.


 
7) Lamborghini Miura (The Italian Job)
Αυτή την ταινία τη λατρέψαμε τόσο πολύ, που βάζουμε και δεύτερο αυτοκίνητο από αυτήν στη λίστα.
Η αρχική σκηνή της ταινίας, στην οποία εμφανίστηκε η Ιταλίδα καλλονή να οδηγείται στο Great St Bernard Pass που ενώνει την Ελβετία με την Ιταλία, έμεινε στη μνήμη μας όσο και οι σκηνές με τα mini, και σε αυτό οφείλεται η πορτοκαλί Lamborghini Miura. Μια ωραία λεπτομέρεια: η Lamborghini έδωσε μια ήδη τρακαρισμένη Miura στον σκηνοθέτη, έτσι ώστε να μην καταστρέψουν μια καλή. Και μπράβο τους.



8) Lotus Esprit (The Spy Who Loved Me)
Στην ταινία του 1977, ο Roger Moore οδηγάει μια λευκή Lotus Esprit, και κάποια στιγμή την ρίχνει στη θάλασσα. Μη φοβάστε όμως, η συγκεκριμένη Lotus γίνεται υποβρύχιο, κάτι που φυσικά είναι αποτέλεσμα μετατροπών που έκανε ο Q. Στα κοντινά πλάνα αυτής της σκηνής θαυμάζουμε ένα από τα πιο cool πράγματα που μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο σε ταινία.
 


9) Pontiac Trans-Am (Smokey and the Bandit)
Για να μπούμε στο νόημα του έργου, πρέπει να αναφέρουμε πως το 1977 η μπύρα «Coors» δεν πωλούταν στην πολιτεία της Georgia, κάτι που την έκανε ιδιαίτερα ποθητή. Έτσι ο Burt Reynolds κλήθηκε να βοηθήσει στην παράνομη μεταφορά ενός φορτηγού γεμάτο Coors, με πιστό του σύμμαχο το κατάμαυρο Pontiac Trans-Am το οποίο μας προσέφερε πολύ θέαμα τόσο σε άσφαλτο όσο και σε χώμα, με την αστυνομία να είναι μονίμως ο χαμένος της υπόθεσης.



10) Ford Mustang GT (Bullitt)
Ίσως από τις καλύτερες ταινίες του Steve McQueen και από τις αγαπημένες των petrolheads, μιας και περιλαμβάνει πολλά εξαιρετικά αυτοκίνητα, με πρωταγωνιστή μια Ford Mustang GT. Η σκηνή του κυνηγητού στο κέντρο του San Fransisco θεωρείται από τις σκηνές που άσκησαν τεράστια επιρροή στις μελλοντικές ταινίες, και η Ford, ως αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Mustang, έβγαλε αρκετές συλλεκτικές εκδόσεις Bullitt στα μεταγενέστερα μοντέλα, κάτι που συνεχίζει έως σήμερα.


 
11) 1955 Chevrolet 150 (Two-Lane Blacktop)
Μια ταινία σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, το αριστούργημα του Monte Hellman που γυρίστηκε το 1971 διαπραγματεύεται την ιστορία δύο νέων οι οποίοι ταξιδεύουν στην Αμερική και ζουν μέσα στην Chevrolet του 1955 τους, κάνοντας κόντρες για βιοπορισμό. Το αυτοκίνητο έχει όλες τις μετατροπές που θα είχε ένα «σπιτικά» βελτιωμένο που σεβόταν τον εαυτό του εκείνη την εποχή: Drag λάστιχα πίσω, ενιαίο πολυεστερικό καπώ-φτερά, ματ χρώμα και κομμένη εξάτμιση από το χταπόδι και μετά. Και φυσικά ένας V8 7.430 κυβικών.
 


12) Dodge Challenger R/T (Vanishing Point)
Το 1971, ο Kowalski καλείται να παραδώσει ένα ολοκαίνουριο Dodge Challenger R/T από το Denver στο San Fransisco. Θα μπορούσαμε να πούμε πως όλη η ταινία αποτελεί ωδή στο πανέμορφο muscle car με τον θηριώδη V8, με τον Quentin Tarantino αλλά και τους Audioslave να έχουν κάνει το δικό τους φόρο τιμής στο λευκό Dodge.
 


13) BMW Z8 (The World Is Not Enough)
Παρόλο που ο James Bond είναι γνωστός για την προτίμησή του στις Aston Martin, έχει χρησιμοποιήσει και BMW στο παρελθόν. Η BMW Z8 θεωρούμε πως είναι η πιο εμβληματική και εξωτική από όλες, αν και στο τέλος η μοίρα της στην ταινία δεν ήταν και η καλύτερη…
 


14) Herbie (The Love Bug)
Δεν γινόταν μια λίστα με αυτοκίνητα-πρωταγωνιστές, χωρίς να συμπεριληφθεί και ο Herbie, ο λατρεμένος VW σκαραβαίος του 1963 που είχε δική του προσωπικότητα, βούληση και συναισθήματα. Το αυτοκίνητο το αγάπησαν ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα αυτοκίνητα, κάτι που δικαιωματικά ανήκει σε  ένα όχημα που έχει τη λέξη «Love» στο υποκοριστικό του.
 


15) DeLorean DMC-12 (Back To The Future)
Πολύς κόσμος θα ξεχνούσε νωρίς (αν δεν αγνοούσε εντελώς) την ύπαρξη του κεντρομήχανου αυτοκινήτου με τις gullwing πόρτες και το άβαφο ανοξείδωτο αμάξωμά του, με την ονομασία DeLorean DMC-12. Χάρη στην ταινία, (η οποία μας έκανε να ελπίζουμε ότι θα είχαμε αιωρούμενα skateboards μέχρι τώρα) το αυτοκίνητο πέρασε στην αθανασία, αφού είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και ίσως η πιο διάσημη χρονομηχανή που έχει υπάρξει.


 
16) Toyota Supra (The Fast and the Furious)
Η πρώτη ταινία του πασίγνωστου –πλέον- Franchise, που γυρίστηκε το 2001, είναι ίσως και η πιο ανόθευτη, που την αγαπούν οι περισσότεροι petrolheads ανά τον κόσμο, ασχέτως αν τους αρέσουν οι υπερβολικές αεροτομές ή όχι. Πρωταγωνιστής στο έργο, ήταν και η πορτοκαλί Toyota Supra που οδηγούσε ο εκλείπων Paul Walker, την οποία η «συμμορία» του Dom Toretto αγόρασε σε κακή κατάσταση αλλά μετέτρεψε σε τιμωρό σνομπ ιδιοκτητών Ferrari. Κορυφαία και η τελευταία σκηνή με τη Supra κόντρα στο Dodge Charger, που αποτελεί την επιτομή της αιώνιας «Import vs Muscle» διαμάχης που υπάρχει στην Αμερική εδώ και δεκαετίες.


 
17) Ford Falcon XB GT (Mad Max)
Το διάσημο αυτοκίνητο που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στην Αυστραλέζικη ταινία του 1979 με τον Mel Gibson στα νιάτα του, είχε πολλές διαφορές από τα απλά Falcon της εποχής.
Νέος, αεροδυναμικός πρόβολος εμπρός, τεράστια ελαστικά και εξατμίσεις που έβγαιναν στο πλάι έρχονταν να συμπληρώσουν την πολύ επιθετική εικόνα που χάριζε το κατάμαυρο χρώμα και ο κομπρέσσορας που εξείχε από το καπό.
 


18) Plymouth Fury (Christine)
Ποιος θυμάται τους πρωταγωνιστές της ταινίας του John Carpenter; Σωστά. Κανείς. Όλοι όμως θυμούνται την τρομακτικά όμορφη Plymouth, της οποίας η ψυχή μάλλον προερχόταν από την κόλαση, αφού είχε σκοπό μόνο να κάνει κακό, ενώ σε περίπτωση… ατυχήματος, μπορούσε να ξαναφτιαχτεί με μία και μόνο εντολή του ιδιοκτήτη της: «Show me». Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 30 αυτοκίνητα για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τα οποία δεν ήταν όλα Fury, μιας και επρόκειτο για σχετικά σπάνιο μοντέλο.
 


19) Chevrolet Nova SS (Death Proof)
Στην ταινία του Tarantino, o Kurt Russell υποδύεται έναν κασκαντέρ ο οποίος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να σκοτώνει ανθρώπους. Στο πρώτο μισό της ταινίας, ο επονομαζόμενος Stuntman Mike οδηγεί ένα κακιασμένο Chevrolet Nova SS του 1970, το οποίο έχει βάψει μαύρο ματ με μια λευκή νεκροκεφαλή, έχει roll cage μόνο στην πλευρά του οδηγού, ενώ την εικόνα συμπληρώνει ένα νίκελ παπάκι που καπνίζει στο καπό, στη θέση που οι Jaguar έχουν τον Ιαγουάρο που κάνει άλμα.

Η εμφάνιση του αυτοκινήτου σε αυτή την ταινία έκανε το Chevy Nova να αποκτήσει μια θέση στην καρδιά των αυτοκινητόφιλων, που πολλές φορές το παρέβλεπαν για χάρη των Ford Mustang και Dodge Charger.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Tarantino είναι μεγάλος fan των Nova, μιας και τα έχει προσθέσει και σε άλλες ταινίες του, ενώ το δεύτερο μισό του Death Proof αποτελεί τον φόρο τιμής του σκηνοθέτη για το προαναφερθέν Vanishing Point και το Dodge Challenger.
 


20) Ford Mustang Sportsroof (Gone in 60 Seconds)
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η λατρεμένη Eleanor, και φυσικά μιλάμε για την κίτρινη Mustang της original ταινίας. Το αυτοκίνητο στην πραγματικότητα είναι μοντέλο του 1971, το οποίο είχε τροποποιηθεί προκειμένου να μοιάζει με το facelift του 1973 και πιο συγκεκριμένα να θυμίζει τα Mach 1 μοντέλα, ενώ λόγω περιορισμένου budget, τα 2 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν βαφτεί στο κίτρινο των σχολικών λεωφορείων, μιας και ήταν χρώμα που ήταν φθηνό, τουλάχιστον φθηνότερο από το Medium Yellow Gold της Ford.

Το remake που έγινε το 2000, έχοντας ως πρωταγωνίστρια μια άλλη πράσινη Eleanor, έκανε και τις νεότερες γενιές να αγαπήσουν τα κλασσικά Ford Mustang.
 
 

Σελ.
1
Τα 20 πιο εμβληματικά αυτοκίνητα που γνωρίσαμε σε ταινίες
Σελ.
2
Μοντέλα-πρωταγωνιστές στο Goldfinger, The Italian Job, The Fast and The Furious και αλλού...