Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
12 φωτογραφίες »

Τα πιο εντυπωσιακά concept cars που παρουσιάστηκαν ποτέ

1/12/2020

Οι εταιρείες παρουσιάζουν συχνά διάφορα concept cars, που δείχνουν τι μπορεί να συμβεί εάν αφεθεί η φαντασία των σχεδιαστών ελεύθερη, και τα περισσότερα από αυτά έχουν τεχνολογία από το μέλλον, η οποία περνάει και στα μοντέλα παραγωγής. Κάνουμε μια ανασκόπηση στα μοντέλα που μας εντυπωσίασαν περισσότερο.

Concept στα ελληνικά σημαίνει «έννοια», «ιδέα», και ως concept cars μπορούμε να θεωρήσουμε τα αυτοκίνητα που θα είχαν δημιουργηθεί εάν δεν περιόριζε κανείς την φαντασία των σχεδιαστών και των μηχανολόγων των εταιρειών. Είναι τα μοντέλα που δημιουργούνται από την ερώτηση «τι θα γινόταν εάν...» και συνήθως κουβαλούν όση τεχνολογία είναι διαθέσιμη την εποχή που παρουσιάζονται, και λίγη τεχνολογία από το μέλλον.

Πολλά από αυτά τα μοντέλα είναι καταδικασμένα να μείνουν για πάντα ως ένα σκίτσο, μια εικόνα ή ένα 3D μοντέλο στο σκληρό δίσκο κάποιου υπολογιστή, ενώ ορισμένα κατασκευάζονται ως πειραματικά μοντέλα, για να δείξει η εκάστοτε εταιρεία το πώς οραματίζεται το μέλλον.
Πολύ λίγα από αυτά καταφέρνουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως αυτοκίνητα παραγωγής, και όσα το κάνουν, είναι αρκετά πιο ήπια και προσγειωμένα σε σχέση με το πώς τα πρωτογνωρίσαμε.

Αρκετά concept cars είναι δημιουργίες τελειόφοιτων σχολών σχεδιασμού αυτοκινήτου ή ανεξάρτητων σχεδιαστών, ενώ άλλα είναι δημιουργίες των ίδιων των αυτοκινητοβιομηχανιών, που έπειτα βάζουν τεχνολογικά ή εμφανισιακά στοιχεία στα μοντέλα παραγωγής που θα ακολουθήσουν.

Ας δούμε τα πιο εντυπωσιακά concept cars που παρουσιάστηκαν ποτέ από επίσημες εταιρείες.



1) GM Firebird 1
Το 1953, η General Motors παρουσίασε ένα όχημα το οποίο έμοιαζε με μαχητικό αεροπλάνο με ρόδες και κομμένα φτερά. Δημιουργία του εμβληματικού Harley Earl, του σχεδιαστή της GM που ήταν υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το πρώτο concept car, τη Buick Y-Job, τα διάσημα πτερύγια που είχαν τα Αμερικάνικα μοντέλα στα πίσω φτερά την δεκαετία του 1950 και 60 και την Chevrolet Corvette, το Firebird 1 ήταν πράγματι εμπνευσμένο από τα μαχητικά της εποχής. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα jet (όπως των αεροπλάνων), ο οποίος απέδιδε 370 ίππους.

Κάτω από τον διάφανο θόλο που είχε για παράθυρο, χωρούσε μόνο ο οδηγός, και το... μαχητικό με ρόδες είχε μία κάθετη «ουρά» και φτερά δεξιά και αριστερά, τα οποία διέθεταν μικρά πτερύγια που χρησιμοποιούνταν ως βοηθητικά φρένα αέρα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις