Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Audi Q4 e-tron: To μέλλον της Audi γράφεται μπροστά μας
11 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Audi Q4 e-tron: To μέλλον της Audi γράφεται μπροστά μας

Διαβάστηκε από 10669 αναγνώστες - 28/2/2022

Σχεδίαση που δεν ξεχνιέται, τεχνολογίες που σε κάνουν να απορείς για το πόσο έχουμε προχωρήσει και πολυτέλεια που δεν λησμονείται, είναι συγκεντρωμένα πάνω στο εντυπωσιακό Audi Q4 e-tron, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας του στην κατηγορία των ηλεκτρικών premium SUV.

Audi Q4 e-tron: Το πιο προσιτό ηλεκτρικό της εταιρίας

H Audi δεν είναι μια τυχαία εταιρία στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από το 1909 που άρχισε να υφίσταται το όνομα της έχει προσφέρει στο κόσμο αρκετά καινοτόμα αυτοκίνητα και τεχνολογίες, όπως τη μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό διαφορικό που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που λάνσαρε αυτοκίνητο με εξακύλινδρο κινητήρα και κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα. Πάντα στο πνεύμα της εποχής και πολλές φορές ορίζοντας στις τάσεις του μέλλοντος, μπήκε δυναμικά και στο κόσμο της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας μια πληθώρα αμιγώς μοντέλων σε σύντομο χρονικό διάστημα και ετοιμάζοντας να λανσάρει ένα ολοκληρωμένο στόλο οχημάτων. Στο δρόμο ήδη κυκλοφορεί το εντυπωσιακό Q4 e-tron, το ηλεκτρικό crossover που ρίχτηκε στην πιο hot κατηγορία στο κόσμο αυτή τη στιγμή, των SUV, με τη φαρέτρα του να είναι γεμάτη τεχνολογία, πολυτέλεια κι αισθητική, με την τιμή του να κυμαίνεται σε άκρως λογικά επίπεδα για τα χαρακτηριστικά του.


 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

«Προκλητική» εμφάνιση

H σχεδίαση του Audi Q4 e-tron είναι minimal, με καθαρές γραμμές κι εντυπωσιακές αναλογίες, ακολουθώντας τη νέα αισθητική ταυτότητα της εταιρίας. Με λεπτομέρειες και στιλ που αναδεικνύουν το premium χαρακτήρα του αυτοκίνητου, το Q4 ξεχωρίζει σε κάθε εκατοστό του δρόμου. Ο εμπρός πρόβολος είναι αρκετά εντυπωσιακός, με την κλειστή μάσκα να τονίζει την ηλεκτρική φύση του μοντέλου. Στο παιχνίδι της επιβλητικότητας και τα φωτιστικά σώματα Digital Matrix LED, που δίνουν ένα φουτουριστικό αέρα στο γερμανικό SUV και ταυτόχρονα προσφέρουν δυνατότητα διαμόρφωσης των «μοτίβων» στην εμφάνιση τους. Κοιτώντας το από το πλάι, ξεχωρίζουν οι μεγάλες ζάντες και οι «πρησμένοι» θόλοι, με το έντονο νεύρο χαμηλά στο αμάξωμα να ενισχύει τη δυναμική εικόνα του μοντέλου. Ενδιαφέρον και το παιχνίδι της προοπτικής στη γραμμή του παραθύρου σε συνδυασμό με την οροφή, που ακολουθούν αντίθετες κλίσεις και ισχυροποιούν την coupe εμφάνιση. Στο πίσω μέρος, τα διαιρούμενα πίσω φανάρια ενώνονται με μια LED λωρίδα, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του αυτοκίνητου. Την αξιοζήλευτη εικόνα του Q4 e-tron κλείνει η αεροτομή της οροφής που βοηθάει τα μέγιστα στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
 

Τεχνολογικός πλουραλισμός και premium υλικά

Τεχνολογικός πλουραλισμός και premium υλικά

¶κρως εντυπωσιακή κι εναρμονισμένη με τον ηλεκτρικό χαρακτήρα, τη φουτουριστική σχεδίαση και την τεχνολογική υπεροχή της εταιρίας είναι η καμπίνα του Q4 e-tron. Ο σχεδιασμός της είναι απλός και ταυτόχρονα μοντέρνος, με τα υλικά να είναι από το πάνω ράφι και τη συναρμογή κάτι παραπάνω από άψογη. Το καινοτόμο τιμόνι κλέβει την παράσταση χάρη στην αίσθηση που προσφέρει και την πρακτικότητα του. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο ψηφιακός πίνακας 10,25 ιντσών που εφοδιάζεται με ένα άκρως εξελιγμένο virtual σύστημα και είναι πλήρως διαμορφώσιμος. Εξαιρετικό και το προαιρετικό head-up display, το οποίο είναι επαυξημένης πραγματικότητας και προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο παρμπρίζ σε «βάθος» 10 μέτρων. Ο ψηφιακός διάκοσμος ενισχύεται από την οθόνη αφής του infotainment 10,1 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό και επιτρέπει τον χειρισμό της με φωνητικές εντολές, ενώ σε υψηλό επίπεδο είναι η συνδεσιμότητα της. Από κάτω συναντάμε τον επιλογέα ταχυτήτων σε μια «αιωρούμενη» βάση, που αυξάνει την αίσθηση της πολυτέλειας.



Αξιοσημείωτες είναι και οι extra προαιρετικές επιλογές που προσφέρει η γερμανική εταιρία για το ηλεκτρικό SUV της, όπως το κορυφαίο ηχοσύστημα  Sonos premium που αποτελείται από δέκα ηχεία υψηλής ποιότητας, ενώ η σουίτα συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας είναι υπερπλήρης, δίνοντας στο οδηγό επιλογές όπως ηχητική υποβοήθηση στάθμευσης με αισθητήρες πίσω, Park assist Plus με park distance control & area view, cruise control, lane departure warning, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας κ.ά.
Χωροταξικά το εσωτερικό είναι άνετο και πρακτικό, με το συνολικό αποθηκευτικό χώρο εντός της καμπίνας να φτάνει τα 25 λίτρα και τους επιβάτες να έχουν άπλετο χώρο για γόνατα και κεφάλι, με την απουσία του κεντρικού τούνελ μετάδοσης να επιτρέπει και 3 άτομο στο πίσω κάθισμα. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 520 λίτρα σε 5θεσια διάταξη και τα 1.490 λίτρα σε διθέσια, νούμερα άκρως ικανοποιητικά!
 

Αυτονομία μέχρι 523 χλμ, 4κίνητο που φτάνει στους 300 ίππους με καταιγιστικές επιδόσεις

Αυτονομία μέχρι 523 χλμ, 4κίνητο που φτάνει στους 300 ίππους με καταιγιστικές επιδόσεις

Το νέο Audi Q4 e-tron διατίθεται με δυο εκδόσεις μπαταρίας και 3 ιπποδυνάμεις. Οι μπαταρίες βρίσκονται κάτω από τον χώρο των επιβατών, μέσα σε μια αλουμινένια κατασκευή με στιβαρό πλαίσιο, ώστε να μην επηρεάζονται από τις εξωτερικές συνθήκες και ταυτόχρονα να είναι προστατευμένες σε σύγκρουση. Επιπλέον διαθέτουν ειδικά συστήματα ώστε οι θερμοκρασία των στοιχείων να παραμένει σταθερή και να μπορεί να ξεκινήσει το αυτοκίνητο ακόμα και υπό ακραίες θερμοκρασίες -25 βαθμών κελσίου. Το βάρος των μπαταριών φτάνει μέχρι τα 500 κιλά, το μήκος μέχρι τα 1,82 μέτρα και το ύψος αγγίζει τα 16 εκατοστά.

Στη βάση συναντάμε το Q4 35 e-tron, εφοδιασμένο με μπαταρία χωρητικότητας 55kWh κι ένα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 170 ίππων, που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς. Οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές, με το 0-100 χλμ/ώρα να χρειάζεται 9 δευτερόλεπτα, την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 160χλμ/ώρα και την αυτονομία να φτάνει τα 343 χιλιόμετρα.

Η επόμενη έκδοση, η 40 e-tron, φοράει τη μεγαλύτερη μπαταρία των 82kWh, με τον ηλεκτροκινητήρα να στέλνει την ισχύ των 204 ίππων επίσης στον πίσω άξονα. Εδώ το 0-100χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 8,5 δευτερόλεπτα, με την τελική να παραμένει στα 160 χλμ/ώρα. Το Audi Q4 40 e-tron έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία μεταξύ των εκδόσεων, η οποία αγγίζει τα 523 χιλιόμετρα.

Στην κορυφή βρίσκεται το Q4 50 e-tron quattro, το οποίο διαθέτει 2 ηλεκτροκινητήρες και μπαταρία 82kWh, με την ιπποδύναμη να ανεβαίνει στους 299 ίππους. Οι επιδόσεις του είναι καταιγιστικές με το 0-100 χλμ/ώρα να σταματάει το χρονόμετρο στα 6,2 δλ και η τελική ταχύτητα να ανεβαίνει στα 180χλμ/ώρα. Η αυτονομία ανέρχεται στα 490 χιλιόμετρα.
Όσο αφορά το χρόνο φόρτισης, οι μπαταρίες μπορούν να φτάσουν από το 5% στο 80% σε 38 λεπτά!



Η τιμή εκκίνησης του Q4 35 e-tron είναι τα 45.800¤, κατατάσσοντας το ως το πιο οικονομικό σε κόστος απόκτησης ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρίας. Το Q4 40 e-tron κοστίζει 53.150 ευρώ, ενώ το κορυφαίο 50 e-tron quattro στοιχίζει 59.650 ευρώ, με όλες τις εκδόσεις να απαλλάσσονται από τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας.

Το μέλλον διαφαίνεται λαμπρό
Το Q4 e-tron είναι το μέλλον της Audi στο παρόν. Κάνει προσιτές στο ευρύ κοινό δυνατότητες και τεχνολογίες που ήταν απλησίαστες μέχρι στιγμής, προσφέροντας απλόχερα την οδηγική εμπειρία ενός ηλεκτρικού premium SUV. Ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο, με τεχνολογία του αύριο, στις αντιπροσωπίες του σήμερα!

 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε