Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού - εκδόσεις εξοπλισμού

30/3/2020

Το νέο A3 Sportback διακρίνεται από ευρεία εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας. Διαθέτει εκτεταμένο σύνολο συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Ενδεικτικά, εξοπλίζεται με εμπρόσθιο ραντάρ με γωνία ανοίγματος 60 μοιρών που μπορεί να μετρήσει μέχρι πλάτος 160 μέτρων, δύο αισθητήρες πίσω ραντάρ, καθένας με εμβέλεια 70 μέτρα, μπροστινή κάμερα, δώδεκα αισθητήρες υπερήχων, καθώς και τέσσερις κάμερες προβολής περιβάλλοντος.

Κορυφαία ασφάλεια: τρία βασικά συστήματα
Στο στάνταρ σύστημα Audipresensefront, η κάμερα συνεργάζεται με το μπροστινό ραντάρ. Αυτό επιτρέπει στο A3 Sportback να αποφεύγει ατυχήματα με άλλα οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες μπροστά από το αυτοκίνητο ή τουλάχιστον να μειώνει τη σοβαρότητα τέτοιων ατυχημάτων. Το σύστημα δημιουργεί μια οπτική, ακουστική και απτική προειδοποίηση στον οδηγό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιεί το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης collisionavoidanceassist είναι ένα άλλο στάνταρ σύστημα ασφαλείας. Διευρύνει το φάσμα λειτουργίας  του Audipresensefront και βοηθά τον οδηγό να αποφύγει ένα εμπόδιο. Η προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας lanedeparturewarning εκτελεί επίσης διορθώσεις διεύθυνσης για να διασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο δεν εγκαταλείπει τη λωρίδα του.

Το adaptive cruis eassist ως μέρος του πακέτου υποβοήθησης
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το προσαρμοζόμενο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας (adaptivecruiseassist,ACA), το πιο περίπλοκο σύστημα για το νέο A3 Sportback, το οποίο εκτελεί τα καθήκοντα ελέγχου διεύθυνσης, επιτάχυνσης και φρεναρίσματος του οδηγού σε μεγάλο βαθμό μέχρι την ταχύτητα των 210 χλμ./ώρα. Το ACA περιλαμβάνεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “AssistPackage” και είναι διαθέσιμο για όλα τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Περιλαμβάνει ένα τιμόνι με αισθητήρες αφής, με πλεονέκτημα ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να εφαρμόζει κάποια πίεση στο τιμόνι, αλλά απλά το αγγίζει ελαφρά για να διατηρήσει την ενεργή λειτουργία του συστήματος.

Το πακέτο υποστήριξης περιλαμβάνει επίσης την υποβοήθηση αποδοτικότητας efficiencyassist, η οποία διατίθεται σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης. Δείχνει στον οδηγό μέσω της οθόνης όταν πρέπει να βγάλει το πόδι του από το γκάζι, για παράδειγμα, επειδή πλησιάζει σε μια στροφή ή σε έναν οικισμό. Το σύστημα αποκτά τις πληροφορίες από τον χάρτη πλοήγησης. Αν το ACA είναι ενεργό, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τα οχήματα που οδηγούν μπροστά μέσω των μπροστινών αισθητήρων και να προσαρμόσει την ταχύτητα του οχήματος στις δικές τους.



Η υποβοήθηση μεγάλης σκάλας high-beamassist  και η υποβοήθηση έκτακτης ανάγκης emergencyassist αποτελούν επίσης μέρος του  εκτεταμένου συστήματος υποβοήθησης. Περιλαμβάνει επίσης δύο λειτουργίες στάθμευσης: την υποβοήθηση στάθμευσης parkassist και το σύστημα στάθμευσης plus. Το πρώτο μπορεί να καθοδηγήσει το όχημα σε παράλληλη και κάθετη στάθμευση σχεδόν αυτόνομα, χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς αισθητήρες γύρω από το αυτοκίνητο. Ο οδηγός πρέπει μόνο να επιταχύνει, να φρενάρει και να αλλάζει ταχύτητα. Το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η μη αυτόματη στάθμευση, για παράδειγμα αν ο οδηγός αντιληφθεί ότι πλησίασε το σημείο στάθμευσης από δύσκολη γωνία.

Προαιρετικά: άλλα συστήματα
Η προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας Audisideassist, η προειδοποίηση εξόδου exitwarningκαι η υποβοήθηση κυκλοφορίας cross-trafficassistείναι επίσης χρήσιμα στην αστική κυκλοφορία. Χρησιμοποιούν τα σήματα εξόδου από τους πίσω αισθητήρες ραντάρ για να ειδοποιήσουν τον οδηγό για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω ή το πλάι. Κάμερες 360 μοιρώνθα ακολουθήσουν ως μεμονωμένη επιλογή λίγο μετά το λανσάρισμα.

Εκδόσεις εξοπλισμού
Υπάρχουν τρεις εξοπλιστικές εκδόσεις για το εξωτερικό και τρεις για το εσωτερικό για το AudiA3 Sportback, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν κατά το δοκούν. Εκτός από τη Standard έκδοση, υπάρχουν η έκδοση Advanced και η Sline. Όσον αφορά τα χρώματα και τα υλικά στο εσωτερικό, οι πελάτες του A3 μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της βασικής επιλογής εσωτερικού σχεδιασμού και της Sline. Έτσι, το A3 Sportback προσφέρει πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει