Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κατάσχεση αυτοκινήτου αν δεν πληρώσεις φόρο

Κατάσχεση αυτοκινήτου αν δεν πληρώσεις φόρο

15/7/2022

Το 1937 επί κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση «σκούπα», κατάσχεσης πολυτελών αυτοκινήτων στην χώρα. Η αιτία ήταν η μη-συμμόρφωση πληρωμής του φόρου πολυτελείας των ιδιοκτητών τους.

Σε μια εποχή που η οικονομική δυνατότητα των περισσοτέρων Ελλήνων, ήταν κάτω από το όριο της φτώχιας, υπήρχε μια μικρή μερίδα μεγαλοαστών, όπου διατηρούσαν πολυτελή αυτοκίνητα για την μετακίνηση τους. Η τότε κυβέρνηση της χώρας, θέλησε να επιβάλει έναν ειδικό φόρο πολυτελείας σε όλους τους ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »




Οι υποδομές τους κράτους βέβαια δεν ήταν αρκετές ώστε να μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να γίνει ειδικό κάλεσμα προς τους πολίτες, να προσέλθουν αυτοβούλως στο Υπουργείο Οικονομικών, να δηλώσουν το αυτοκίνητο τους και να πληρώσουν το ειδικό τέλος.
Το κάλεσμα αυτό δεν είχε την ανταπόκριση που θα περίμεναν από την Ελληνική κυβέρνηση, αφού οι μεγαλοαστοί της χώρας, προσπάθησαν να αποφύγουν την ειδική αυτή φορολογία και δεν δήλωσαν τα αυτοκίνητα τους, ακόμα και μετά το πέρας 6 μηνών... Εξαγριωμένες οι αρχές του τόπου, έδωσαν μια ακόμα παράταση, ώστε να προσέλθουν όλοι οι ιδιοκτήτες και να σταματήσουν να αδιαφορούν, αλλιώς θα πλήρωναν και πρόστιμο.



Φαίνεται πως ούτε αυτή η απειλή ήταν ικανή, να κινητοποιήσει την συνείδηση των πολιτών ώστε να μεταβούν στο Υπουργείο Οικονομικών, κι έτσι με Υπουργική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 1937, άνδρες της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας, με μοναδικό στόχο να βρουν πολυτελή αυτοκίνητα.
Κατάσχεση στη μέση του δρόμου
Στην περίπτωση που κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο περνούσε από κάποιο δρόμο, οι αστυνομικοί σταματούσαν τον οδηγό και του ζητούσαν να τους δείξει την απόδειξη πληρωμής του ειδικού φόρου πολυτελείας. Στην περίπτωση που δεν μπορούσε να αποδείξει ο ιδιοκτήτης την πληρωμή του τέλους, τον κατέβαζαν από το αυτοκίνητο, το οποίο και κατασχόταν… Όλα τα κατασχεμένα οχήματα είχαν μαζευτεί έξω από τα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής, όπου και παρέμεναν εκεί, μέχρι οι ιδιοκτήτες να εμφανίζονταν με την απόδειξη πληρωμής και του φόρου πολυτελείας, αλλά και του προστίμου, ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν και πάλι το αυτοκίνητο τους.  
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε