autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Πιο «πράσινο» το μέλλον 6 ελληνικών πόλεων

Πιο «πράσινο» το μέλλον 6 ελληνικών πόλεων

5/5/2022

Στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες» επέλεξαν να συμμετάσχουν έξι πόλεις της Ελλάδας.

6 ελληνικές πόλεις επιλέχθηκαν από τις 377

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, επιλέχθηκαν μεταξύ 377 ευρωπαϊκών πόλεων για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».

20 χρόνια νωρίτερα θα γίνουν κλιματικά ουδέτερες

Με την εισαγωγή τους στο Πρόγραμμα, οι 6 ελληνικές πόλεις καλούνται να επιτύχουν τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας σε λιγότερο από δέκα χρόνια, 20 χρόνια σχεδόν νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα αξιοποιηθούν σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά,  οικονομικά,  επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες πόλεις ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με αλλαγές στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό οι οποίες θα εμπλουτιστούν με έξυπνες τεχνολογίες, νέα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που θα είναι πιο ευέλικτα και «πράσινους» αστικούς τρόπους μετακίνησης και μεταφοράς.

Στις 22 έφτασαν οι ελληνικές αιτήσεις

Τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε αυτόν τον στόχο από κοινού με το EU Mission Board, προετοιμάζοντας τις περισσότερες ελληνικές συμμετοχές - πόλεις από τον Απρίλιο του 2020. Στο εν λόγο πρόγραμμα, 22 ελληνικοί Δήμοι / Φορείς Σύμπραξης Δήμων κατέθεσαν τις  αιτήσεις τους, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν συνάψει τον Ιανουάριο του 2022 Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030», με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας παράλληλα από τα «χτυπήματα» του κορονοϊού.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε