autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Αλλαγή Φιλοσοφίας

Διαβάστηκε από 11921 αναγνώστες - 11/5/2020

Οι βιομηχανίες κατανόησαν πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ικανοποίηση όλων των ιδιοκτήτων αυτοκινήτων, και πως χάνουν χρήματα, αφού οι οδηγοί ήταν αναγκασμένοι να αποταθούν σε after market λύσεις, ώστε να κάνουν το αυτοκίνητο τους πιο hi-tech. Κάπου εκεί λοιπόν τα σχεδιαστικά γραφεία πήραν την απόφαση να δώσουν την σημασία που έπρεπε και σε αυτό το τμήμα του αυτοκινήτου. Έτσι λοιπόν «πέθανε» το in car entertainment και «γεννήθηκε» το infotainment. Η τάση ήταν σαφής και απαιτούσε οθόνες με πολλές λειτουργίες αλλά και δυνατότητες διασύνδεσης internet και smartphones. Σήμερα, δεν νοείται σύγχρονο αυτοκίνητο χωρίς όλα αυτά τα στοιχεία στον εξοπλισμό του.



Εδώ λοιπόν, το πιο εύκολο που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, είναι το πόσο ασφαλής είναι ο χειρισμός αυτών των συστημάτων κατά την διάρκεια οδήγησης? Είναι δεδομένο πως σου αποσπούν την προσοχή, όπως και η χρήση του κινητού, που όλοι μας ξέρουμε πόσα ατυχήματα προκαλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Στην εξίσωση να προσθέσουμε πως πολλά από τα συστήματα infotainment που εξελίσσουν οι εταιρίες, είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα, που αυτό κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την χρήση τους, όταν το όχημα είναι σε κίνηση.

Έρευνα
Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, διενεργήθηκε μια έρευνα από το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας, προκειμένου να διαπιστώσει στην πράξη την επικινδυνότητα, στην οποία μετείχαν 130 οδηγοί και 30 ολοκαίνουργια αυτοκίνητα. Για να καταφέρουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, χρησιμοποίησαν κάμερες και πνευματικές ασκήσεις ώστε να καταγράψουν το μέγεθος του περισπασμού και της έλλειψης προσοχής. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αυτά που θα περιμέναμε, αφού τα σύγχρονα συστήματα τελικά δημιουργούν πολλά και σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά την ασφάλεια.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον προγραμματισμό των συστημάτων πλοήγησης, για τον οποίο κατά μέσο όρο χρειάζονται 40 ολόκληρα δευτερόλεπτα, ενώ τους οδηγούς δυσκόλεψαν και οι λειτουργίες με φωνητικές εντολές (voice commands), αλλά και πιο απλές διαδικασίες, όπως η ρύθμιση του ραδιοφώνου ή η κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου. Αν κάπου εδώ υπολογίσουμε και τον φυσιολογικό εκνευρισμό που μπορεί να σου προκληθεί, όταν δεν καταφέρνεις να ενεργοποιήσεις κάποια υπηρεσία από το infotainment, τότε η επικινδυνότητα αυξάνεται.



Συμπέρασμα
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, αν όλες αυτές οι δυνατότητες που έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στα αυτοκίνητά μας, μέσω των infotainment που αποσπούν την προσοχή του οδηγού και κατά συνέπεια αυξάνουν και τον κίνδυνο, είναι τόσο απαραίτητες... Αυτό που μας κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς είναι πως η χρήση έστω και λίγο πιο απλών συσκευών όπως το κινητό τηλέφωνο, έχει δημιουργήσει αμέτρητα ατυχήματα… Οι παρατηρήσεις της έρευνας κατέδειξαν πως η απόσπαση της προσοχής λόγω του χειρισμού των συστημάτων είναι δεδομένη. Επομένως θα προτείναμε η χρήση τους να γίνεται με φειδώ και όταν είμαστε σταματημένοι δεξιά στον δρόμο.
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει