Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Σενάρια για νέα επιδότηση Fuel Pass

Σενάρια για νέα επιδότηση Fuel Pass

23/5/2022

Το επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει με ποιον τρόπο μπορεί να ανακουφίσει τις τσέπες των πολιτών, από τις υψηλές τιμές των καυσίμων που δείχνουν να μην έχουν τέλος.

Στο απροχώρητο έχουν φτάσει οι τιμές

Οι επικρατέστερες προτάσεις μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης στη βενζίνη, παράταση στο πετρέλαιο κίνησης και νέες παρεμβάσεις για να μειωθούν οι τιμές στις νησιωτικές περιοχές.

Ποιες είναι οι προτάσεις

Από την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο, εφόσον την Πρωτομαγιά όποιος έβαζε βενζίνη πλήρωνε κατά μέσο όρο 2,086 ευρώ/λίτρο, σε αντίθεση με τα 2,243 ευρώ το λίτρο που πληρώνει κατά μέσο όρο σήμερα. Ταυτόχρονα, οι τιμές στα νησιά έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού αγγίζει τα 2,6 ευρώ το λίτρο.

Πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν:

  • Παράταση της επιδότησης των 0,15 λεπτών/λίτρο στο diesel (ίσως ανεβεί στα 0,20 λεπτά)
  • Νέα επιδότηση έως 50 ευρώ για βενζίνη για Ιούλιο- Αύγουστο-Σεπτέμβριο
  • Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών

Όχι στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

Πολίτες και πρατηριούχοι «φωνάζουν» για μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά οι κυβερνητικές πηγές αποκλείουν τις οριζόντιες μειώσεις στη φορολογία των καυσίμων, αφού μία τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ταμεία του κράτους. Η κυβέρνηση θέλει να ανακουφίσει τις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών, αν και διευκρινίζουν ότι το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στις τιμές των καυσίμων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν μέσα στους επόμενους μήνες και ενόψει τουριστικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα »