2 φωτογραφίες »

Μεταχειρισμένα εισαγωγής: Γιατί έχουν τα τριπλάσια χιλιόμετρα;

Διαβάστηκε από 29674 αναγνώστες - 10/8/2021

Πώς γίνεται ένα μοντέλο 6ετίας να έχει 360.000 χιλιόμετρα; Τα χιλιόμετρα που βλέπουμε στα περισσότερα μεταχειρισμένα εισαγωγής δεν είναι πραγματικά. Στη Γερμανία για παράδειγμα, κάνουν 3 φορές παραπάνω χιλιόμετρα τον χρόνο, από εμάς. Αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα δεν είναι όλα εγχώρια, αφού πολλά έχουν γίνει εισαγωγή από το εξωτερικό. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των εισαγόμενων μεταχειρισμένων είναι πως στην πραγματικότητα έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα παραπάνω από τα ελληνικά αντίστοιχης χρονολογίας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό όμως;

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »


Παρακάτω θα χρησιμοποιήσουμε ως κύριο παράδειγμα τη Γερμανία, αφού είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, και στη χώρα μας γίνονται πολλές εισαγωγές από εκεί. Εκτός από τη Γερμανία, αντίστοιχες συνθήκες ισχύουν και σε άλλες βόρειες χώρες (όπως π.χ. το Βέλγιο), οι οποίες είναι επίσης μεγάλες αγορές.

Στο εξωτερικό διανύουν τριπλάσιες αποστάσεις καθημερινά
Ξεκινώντας, πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός πως στο εξωτερικό οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, αφού οι πόλεις είναι χτισμένες πιο αραιά σε σχέση με την Ελλάδα. Έτσι, οι καθημερινές μετακινήσεις είναι περισσότερες. Σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσίευσε η Eurostat το Φεβρουάριο του 2021, ο μέσος Γερμανός διανύει καθημερινά 19 χιλιόμετρα, ενώ ο μέσος Έλληνας 5,6 χιλιόμετρα. Αρα, εάν ο μέσος Έλληνας κάνει 15-20.000 χιλιόμετρα το χρόνο με το αυτοκίνητό του, ο μέσος Γερμανός κάνει ετησίως περίπου 50-60.000!


Μία φωτογραφία, πινακίδες από 3 διαφορετικές χώρες. Τα συχνά road trips αυξάνουν τις ενδείξεις στο οδόμετρο

Μία φωτογραφία, πινακίδες από 3 διαφορετικές χώρες. Τα συχνά road trips αυξάνουν τις ενδείξεις στο οδόμετρο


Οι εκδρομές και αποδράσεις προσθέτουν επιπλέον χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα
Εκτός αυτού, στο εξωτερικό έχουν τη λογική πως «όλα είναι δίπλα» («down the road» που λένε οι Βρετανοί) και κάνουν συχνά εκδρομές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αναλογιστείτε πόσα αυτοκίνητα τουριστών με ξένες πινακίδες βλέπουμε το καλοκαίρι στη χώρα μας.
Σύμφωνα με έρευνα του 2016, σχεδόν το 50% των Γερμανών κάνουν διακοπές με το αυτοκίνητό τους, ποσοστό που γίνεται 76% όταν αυτές οι διακοπές γίνονται εντός Γερμανίας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως αυτές οι εκδρομές και αποδράσεις «φορτώνουν» με επιπλέον χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις καθημερινές μετακινήσεις, εκτοξεύει τον συνολικό αριθμό σε υψηλά επίπεδα.

Αλλάζουν αυτοκίνητα συχνά, δεν τους ενδιαφέρει αν τα «φορτώσουν» χιλιόμετρα
Θα πρέπει να τονίσουμε πως στις χώρες τις Ευρώπης που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων στην Γηραιά Ήπειρο, οι ιδιοκτήτες αλλάζουν αυτοκίνητα συχνά, σε αντίθεση με τους Έλληνες που κρατάμε το ίδιο αυτοκίνητο κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Για αυτό άλλωστε εξάγουν και τόσα μεταχειρισμένα. Από τη στιγμή λοιπόν που θα έρθει σύντομα η ώρα της αντικατάστασης, οι λοιποί Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για το αν θα αποκτήσει το αυτοκίνητό τους πολλά χιλιόμετρα, αφού θα το πουλήσουν. Έτσι, το χρησιμοποιούν παντού.
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »