Κάνοντας αυτά τα έξι βήματα, φτάνετε στο δικό σας wall box
Διαβάστηκε από 13130 αναγνώστες - 1/4/2021
Αν διαθέτετε ένα ηλεκτρικό ή ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο, είναι καλύτερο να το φορτίζετε στο σπίτι σε ένα wall box. Τα παρακάτω έξι βήματα οδηγούν απευθείας στο δικό σας φορτιστή στο γκαράζ σας ή σε ένα χώρο στάθμευσης!
Οι ιδιοκτήτες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ενός plug-in υβριδικού μοντέλου θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα wall box. Ο δικός σας φορτιστής είναι ο πιο βολικός και, ταυτόχρονα, ο ασφαλέστερος τρόπος φόρτισης του ηλεκτροκίνητου οχήματός σας στο σπίτι! Τα wall box διατίθενται με ελάχιστη ισχύ φόρτισης τα 3,7 kW, ενώ τα πιο ισχυρά από αυτά παρέχουν 22 kW. Για οικιακή χρήση συνιστάται η χρυσή μέση επιλογή, δηλαδή τα wall box των 11 kW, τα οποία φορτίζουν το ηλεκτρικό όχημα περίπου δέκα φορές ταχύτερα σε σχέση με μια οικιακή πρίζα.
Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για τις απαιτήσεις ενός e-αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό ρεύμα και δεν υπερθερμαίνονται μετά από ώρες χρήσης. Πώς ακριβώς, όμως, γίνεται η φόρτιση με το wall box; Ποια οδό πρέπει να ακολουθήσετε μέχρι να μπορέσει το e-car σας να φορτιστεί στο σπίτι; Η AUTO BILD έχει χωρίσει τη διαδικασία σε έξι βήματα:
→ Πόσο κοστίζουν τα wall box και η εγκατάστασή τους; → Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά; → Ποια έντυπα πρέπει να συμπληρωθούν για την επιδότηση;
→ Πού θα εγκατασταθεί το wall box;
→ Τι πρέπει να προσέξω ως ιδιοκτήτης και τι ως ενοικιαστής;
→ Πώς θα βρω το σωστό ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση;
1) Το οικονομικό: Πόσο κοστίζουν τα wall box και η εγκατάστασή τους;
Η απόκτηση ενός wall box είναι μια σημαντική επένδυση. Μόνο η συσκευή, ανάλογα με το μοντέλο, κοστίζει χονδρικά από 500 έως 2.000 ευρώ. Και στη συνέχεια, υπάρχει επίσης η εγκατάσταση, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί από μια εξειδικευμένη εταιρεία. Όσον αφορά τα έξοδα, αυτά είναι δύσκολο να υπολογιστούν, επειδή τα οικιακά χαρακτηριστικά διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι. Για παράδειγμα, πάντως, αν η απόσταση από το χώρο στάθμευσης έως το επόμενο κουτί ασφαλειών είναι μεγάλη, τότε το κόστος αυξάνεται. Αν πρέπει να γκρεμιστούν τοίχοι, η εγκατάσταση γίνεται πιο ακριβή. Αν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στο σπίτι είναι παλαιότερες, ενδέχεται να πρέπει να αναβαθμιστούν, κάτι που επίσης έχει αντίκτυπο στο λογαριασμό του ηλεκτρολόγου. Αν περιμένετε να ξοδέψετε τουλάχιστον 1.000 με 1.500 ευρώ για την εγκατάσταση, τότε έχετε βρει χονδρικά το πιθανότερο ποσό.
Κατά την επιλογή του τιμολογίου (ή του παρόχου) ηλεκτρικής ενέργειας, θα έπρεπε ο καθένας να κάνει προσεκτικές συγκρίσεις. Πολλοί πάροχοι προσελκύουν πελάτες με προσφορές «πακέτων», οικονομικές υποσχέσεις ως δέλεαρ ή τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκίνητα. Μερικές φορές, ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια για το e-αυτοκίνητο αξίζει μόνο για συγκεκριμένη χρήση και είναι πιο ακριβή σε σχέση με τη λεγόμενη ηλεκτρική ενέργεια νυκτός. Ο λόγος για αυτό είναι το υψηλότερο τέλος παραχώρησης για την ηλεκτρική ενέργεια του αυτοκινήτου.
2) Η αγορά: Ποια wall boxδιατίθενται στην αγορά;
Η επιλογή του κατάλληλου wall box εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές προτιμήσεις όσο και από τις δυνατότητες του οικιακού δικτύου, αλλά και τις απαιτήσεις του αυτοκινήτου. Έτσι, δεν αξίζει τον κόπο να εγκατασταθεί σε κάθε σπίτι ένα wall box 22 kW, επειδή σε αυτήν την περίπτωση η οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση ενδέχεται να χρειαστεί αναβάθμιση. Για να γίνει αυτό, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει επίσης να είναι σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη χωρητικότητα φόρτισης. Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων πληρώνονται επιπλέον για ισχύ φόρτισης 11 ή ακόμα και 22 kW. Σε ορισμένα οχήματα (π.χ. plug-in-υβριδικά) δεν είναι καθόλου δυνατή η γρήγορη φόρτιση.
Ένα wall box 11 kW μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονοφασική φόρτιση με 3,7 ή 7,4 kW ή ακόμα και τριφασική φόρτιση με 11 kW. Το wall box πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε διακόπτη προστασίας κυκλώματος και διακόπτη αντιμετώπισης «λανθασμένου» ρεύματος. Στα πιο ακριβά wall box, τα δύο προηγούμενα στοιχεία είναι συνήθως ενσωματωμένα, αλλά σε μερικά φθηνότερα πρέπει να αγοράζονται ξεχωριστά.
3) Η γραφειοκρατία: Πώς θα αποκτήσω την επιδότηση για wall box;
Κατά τη λήψη της απόφασης για το σωστό wall box, παίζει και η γραφειοκρατία ένα ρόλο. Τα wall box με ισχύ φόρτισης 11 και 22 kW πρέπει ιδανικά να δηλωθούν στο διαχειριστή του δικτύου. Ο λόγος για αυτήν την… περιπέτεια είναι ο εξής: ο πάροχος της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει τηχωρητικότητα του δικτύου του σε μια περιοχή, που έχει πληχθεί, και ως εκ τούτου θέλει να μάθει ποιοι καταναλωτές υπάρχουν εκεί. Ένα wall box 11 kW απαιτεί ρεύμα 16 Ampere. Αν το wall box των 11 kW χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιδιωτικούς σκοπούς και λειτουργεί με «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να ζητηθεί μια κατά αποκοπή επιδότηση 900 ευρώ από την αρμόδια τράπεζα. Η σχετικά απλή εφαρμογή (τρία βήματα) πρέπει να ληφθεί πριν από την παραγγελία του wall box.
4) Ο τόπος: Πού πρέπει να εγκατασταθεί το wall box;
Το wall box θα πρέπει να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χώρο στάθμευσης. Είτε είναι σε ένα μεμονωμένο γκαράζ, είτε σε ένα υπόγειο, κάτω από ένα υπόστεγο για αυτοκίνητα ή δίπλα στο σπίτι, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Τα wall box είναι αδιάβροχα και επομένως μπορούν να ανεχτούν το νερό της βροχής. Η ηλεκτρική ενέργεια ρέει μόνο όταν το wall box και το αυτοκίνητο έχουν συνδεθεί μεταξύ τους. Το όνομα wall box υποδηλώνει ότι ο φορτιστής θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σε έναν τοίχο. Κατάλληλη, όμως, είναι επίσης και μια στήλη.
5) Οι στεγαστικές συνθήκες: Είμαι κάτοχος, ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής;
Κατά βάση, οι κάτοχοι ενός σπιτιού, όπως επίσης οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οι ενοικιαστές μπορούν να τοποθετήσουν ένα wall box στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων τους. Η νομική κατάσταση για τους κατόχους σπιτιού είναι αυτονόητη. Ωστόσο, αυτοί πρέπει να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική εταιρεία τους και να την ενημερώσουν σχετικά με την εγκατάσταση του wall box. Επειδή, προφανώς, ο ασφαλιστής θα εκλάβει το box ως πρόσθετη πηγή κινδύνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δόσης των ασφαλίστρων. Αυτό, όμως είναι λιγότερο ενοχλητικό και εξαντλητικό σε σχέση με τις διαφωνίες και το… χάος, που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από μια ζημιά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν ένα wall box στο οικόπεδο ή στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Την ίδια στιγμή, δεν απαιτείται πλέον κάποιο άλλο ψήφισμα από τη συνέλευση των ιδιοκτητών. Η τελευταία μπορεί να έχει λόγο μόνο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του έργου. Τα έξοδα, βέβαια, τα αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Πάντως, και οι ενοικιαστές μπορούν να έχουν ένα wall box εγκατεστημένο στο χώρο στάθμευσης τους. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να το εγκρίνει. Ένας ενοικιαστής μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από μία αρμόδια τράπεζα, αλλά αυτός ή αυτή θα επιβαρυνθεί με το κόστος για το wall box και την εγκατάστασή του. Εκτός αν ο ενοικιαστής θεωρήσει το wall box επένδυση στην αξία του ακινήτου και προσφερθεί απλώς να συμμετάσχει.
6) Ποιος κάνει την εγκατάσταση: Πώς θα βρω έναν ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση του wall box;
Η εγκατάσταση του wall box θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο. Οι επαγγελματίες της ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχουν εκ των προτέρων αν το δίκτυο έχει σχεδιαστεί, για να εξυπηρετεί το εκάστοτε wall box. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές οφείλουν να ασφαλίσουν την εγκατάστασή τους αναλόγως και να ενσωματώσουν τον επειγόντως απαραίτητο διακόπτη αναγνώρισης «λανθασμένου» ρεύματος. Το διαδίκτυο ή το τοπικό χειροτεχνικό επιμελητήριο μπορούν να βρουν έναν τέτοιο ηλεκτρολόγο. Ορισμένοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πάροχος αναλαμβάνει τη δήλωση εγγραφής, την πρόσληψη ενός ηλεκτρολόγου και οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν επίσης start-up επιχειρήσεις, που παρέχουν επίσης όλες τις υπηρεσίες εγκατάστασης wall box μόνο από μία πηγή.