
127 εργοστάσια αυτοκινήτων σε Ευρωπαϊκό έδαφος: γιατί η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία;
1 στα 5 αυτοκίνητα παγκοσμίως παράγεται στην Ευρώπη
5,5 εκατομμύρια οχήματα, εξαγωγές 157 δισεκατομμυρίων ευρώ-τεράστια τα οφέλη
Alfa Romeo 33 και Nissan Sunny, τα best seller που φτιάχνονταν από ελληνικά χέρια
Pirelli στην Πάτρα, Goodyear στη Θεσσαλονίκη, έφυγαν και αυτές
1 στα 5 αυτοκίνητα παγκοσμίως παράγεται στην Ευρώπη
Το αυτοκίνητο ήταν μία εφεύρεση που επινοήθηκε σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την πατέντα του Carl Benz, όπου σε ένα μηχανουργείο στο Μανχάιμ σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο τρίκυκλο αυτόνομα κινούμενο όχημα, που αντικατέστησε για πάντα της άμαξες με τα άλογα. Η ήπειρος λοιπόν που δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται για την δημιουργία του πρώτου αυτοκινήτου αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα και στις ημέρες μας στο έδαφος της παράγονται το ένα στα 5 αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι η Ευρώπη.
5,5 εκατομμύρια οχήματα, εξαγωγές 157 δισεκατομμυρίων ευρώ-τεράστια τα οφέλη
Στην Ευρώπη συναρμολογούνται περί τα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου τα μισά από αυτά εξάγονται εκτός ηπείρου. Τα 127 εργοστάσια συναρμολόγησης που υπάρχουν στο έδαφος της, έχουν έναν κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπολογίζεται ότι από τα τεράστια αυτά κέρδη, περίπου 157 δισεκατομμύρια αφορούν τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Πέρα από τις όποιες επενδύσεις έπρεπε να γίνουν τα τελευταία χρόνια για να υποστηριχθεί ή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τα κέρδη αυτά κατά κανόνα είναι αρκετά για να στηρίξουν τον κλάδο από τον οποίο εξαρτάται μεγάλο μέρος η μεταφορική ικανότητα ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Alfa Romeo 33 και Nissan Sunny, τα best seller που φτιάχνονταν από ελληνικά χέρια
Γιατί όμως η χώρα μας έχασε αυτή την ευκαιρία; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα από αυτά τα 127 εργοστάσια σε ελληνικό έδαφος και πρέπει μονίμως η ελληνική αγορά να εισάγει οχήματα από το εξωτερικό; Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα δεν ήταν πάντα αυτά. Παλιότερα υπήρχε στη χώρα μας βαριά βιομηχανία η οποία μεταξύ άλλων κλάδων δραστηριοποιούνταν και στη συναρμολόγηση οχημάτων. Τα σημαντικότερα από τα εργοστάσια που υπήρχαν στη χώρα μας ήταν αυτό της Τεοκάρ στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, όπου συναρμολογούσε τα μοντέλα της Nissan,Sunny και Cherry, αλλά και αυτό της Alfa Romeo στον Αγιο Στέφανο στην Αττική όπου ελληνικά χέρια παρήγαγαν τις Alfa 33 boxer. Και οι δύο αυτές επιχειρήσεις είχαν άδοξο τέλος, με την Τεοκάρ να κλείνει οριστικά τη γραμμή παραγωγής στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι λόγοι ήταν πολλοί και ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν η έλλειψη διάθεσης των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά να υποστηρίξουν τη βαριά βιομηχανία, καθώς αυτό δεν συνάδει με το ρόλο μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Pirelli στην Πάτρα, Goodyear στη Θεσσαλονίκη, έφυγαν και αυτές
Ο ρόλος που έπρεπε να υιοθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους προκειμένου να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου δεν επιτελέστηκε, και το γεγονός αυτό μαζί με άλλους παράγοντες που δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ, στάθηκε η αφορμή για την μεταφορά της συναρμολόγησης των μοντέλων της Nissan στην Αγγλία και στο γνωστό μέχρι σήμερα εργοστάσιο στο Sunderland. Αντίστοιχοι άλλωστε ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην έξοδο πολυεθνικές όπως οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών της Pirelli και της Goodyear. Στις δύο περιπτώσεις αυτές, τα εργοστάσια παραγωγής που βρίσκονταν στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, έκλεισαν με αφορμή και τις διάφορες προστριβές με τα συνδικάτα των εργαζομένων. Η κακοδαιμονία της Ελληνικής πραγματικότητας δεν μπόρεσε τελικά να υποστηρίξει την ύπαρξη παραγωγής προϊόντων του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας στον τόπο μας.