autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

    Toyota Yaris HSD

    Διαβάστηκε από 6263 αναγνώστες - 9/6/2017

    Έφτασε, πλέον, η εποχή που η υβριδική τεχνολογία στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή, είναι προσιτή και προσβάσιμη από όλους. Η Toyota, ήταν η εταιρεία που εισήγαγε πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο την υβριδική τεχνολογία Hybrid Synergy Drive και είναι η μοναδική που έχει επενδύσει τόσο πολύ στα υβριδικά οχήματα, προβλέποντας το μέλλον της αυτοκίνησης. Και αυτό αποτυπώνεται στα σημερινά μοντέλα της, καθώς είναι η μόνη εταιρεία με τόσο μεγάλη γκάμα υβριδικών. Μάλιστα τώρα που η θηλιά γύρω από το λαιμό του diesel έχει σφίξει, βλέπουμε πως η υβριδική τεχνολογία πέρασε στο μικρά μοντέλα της αγοράς και το Yaris μπορεί περήφανα να ισχυρίζεται πως αυτός ήταν ο πρωτοπόρος αυτής της τάσης.

    Το σύστημα Toyota HSD
    Το υβριδικό σύστημα κίνησης του Yaris αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων κύκλου ¶τκινσον και έναν εξαιρετικά compact ηλεκτροκινητήρα. Η ροπή (συνδυαστικά ή και μη), στέλνεται στους εμπρόσθιους τροχούς μέσω ηλεκτρονικού κιβωτίου e-CVT, με μια ουσιαστικά προεπιλεγμένη σχέση, ενώ η ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα αποθηκεύεται σε μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου μικρής σχετικά χωρητικότητας. Η λειτουργία του συστήματος ορίζει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί και μόνο ηλεκτρικά για μικρή όμως απόσταση, με την ενέργεια να ανακτάται τόσο κατά την επιβράδυνση, όσο και κατά την πέδηση του αυτοκινήτου.


    Αθόρυβο και πολύ οικονομικό στην πόλη 
    Τα χαρακτηριστικά ισχύος / ροπής του υβριδικού συστήματος του Yaris Hybrid με το συνδυασμό του ηλεκτροκινητήρα και του βενζινοκινητήρα μας δίνει αρκετούς (100) ίππους και παράλληλα άφθονη ροπή (169 Nm από 0 χλμ., μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα). 
    Στην πράξη, το Yaris Hybrid προσφέρει αρκετή δύναμη από χαμηλά, προσπερνάει γρήγορα και με ασφάλεια, ωστόσο η ηλεκτροκίνητη λειτουργία περιορίζεται σε ελάχιστο εύρος (μέχρι 2 χλμ. και με ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα). 
    Έτσι, ουσιαστικό πεδίο δράσης του αυτοκινήτου παραμένει η κίνηση στην πόλη, εκεί όπου τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα και η ανάκτηση της ενέργειας κατά την πέδηση φορτίζουν τις μπαταρίες, αυξάνοντας την χρονική εμπλοκή της αποκλειστικά ηλεκτρικής λειτουργίας και μειώνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση. Παράλληλα η αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα θα «ξεκουράσει» αφάνταστα τα αυτιά του οδηγού.


    Κινείσαι άνετα και απροβλημάτιστα 
    Στο δρόμο, το ανανεωμένο Yaris Hybrid προσφέρει πολύ καλή ποιότητα κύλισης και προσφέρει αυξημένα επίπεδα άνεσης στους επιβάτες της καμπίνας. Από εκεί και πέρα, η ευστάθεια του αυτοκινήτου στην ευθεία είναι δεδομένη, ενώ στις στροφές η ασφάλεια και ουδετερότητα, παραμένουν και πάλι χαρακτηριστικά του μοντέλου. Τα φρένα, τέλος, θα χρειαστούν κάποια εξοικείωση, καθώς είναι υπεύθυνα για τη φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα υπάρχει μια αισθητή διαφορά στο feedback που παίρνει ο οδηγός, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι άκρως αποτελεσματικά.  

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ